Τα βραβεία Tony δημιουργήθηκαν για να τιμήσουν μία γυναίκα. Γνωρίστε την Antoinette Perry

Τα βραβεία Tony δημιουργήθηκαν για να τιμήσουν μία γυναίκα. Γνωρίστε την Antoinette Perry
71st Tony Awards â Show â New York City, U.S., 11/06/2017 - Host Kevin Spacey. REUTERS/Carlo Allegri
71st Tony Awards â Show â New York City, U.S., 11/06/2017 - Host Kevin Spacey. REUTERS/Carlo Allegri
Carlo Allegri / Reuters

Αν και οι περισσότεροι από εμάς δεν έχουμε επισκεφτεί (ακόμα) το Broadway, όλοι το έχουμε ακούσει, όπως και τα Βραβεία Tony.

Αυτό που σίγουρα δεν είχαμε ακούσει μέχρι σήμερα είναι από που πήραν τα βραβεία το όνομά τους. Σε μία πρώτη ανάγνωση, οι περισσότεροι πιστεύουν ότι Tony ήταν κάποιος άντρας, αλλά στην πραγματικότητα τα βραβεία πήραν το όνομά τους από την Antoinette Perry, ή αλλιώς Toni (όπως έγραφε η ίδια το όνομά της). Η Antoinette Perry, η οποία γεννήθηκε στο Κολοράντο το 1888, ξεκίνησε την καριέρα της ως ηθοποιός, αλλά στην συνέχεια δούλεψε ως σκηνοθέτης και παραγωγός, θέσεις που την εποχή εκείνη δεν ήταν σύνηθες να κατέχουν γυναίκες.

Επιπλέον ήταν συνιδρύτρια και πρόεδρος του American Theatre Wing.

«Όταν ήμουν 6 δεν είπα ποτέ ότι θα γίνω ηθοποιός. Ένιωθα σαν ηθοποιός. Κανείς δεν μπορούσε να με πείσει ότι δεν ήμουν», είχε γράψει κάποτε η ίδια.

Στα 15 της άρχισε να δουλεύει στον θίασο του θείου της, αλλά μερικά χρόνια αργότερα μετά την γέννηση του παιδιού της, ο άντρας την την έπεισε να σταματήσει να εργάζεται και να μείνει στο σπίτι, αλλά η Perry δεν μπορούσε να εγκαταλείψει το θέατρο και ξεκίνησε να εργάζεται ως παραγωγός και επενδυτής στην παραγωγή Miss Lulu Bett.

Η Perry επέστρεψε στην σκηνή, μέχρι το 1927, όπου σύμφωνα με την βιογραφία της στην ιστοσελίδα των Tony, έπαθε εγκεφαλικό και παρέλυσε όλη η αριστερή πλευρά του προσώπου της. Παρ' ολ' αυτά δεν σταμάτησε να ασχολείται με το θέατρο και μέσα σε 13 χρόνια, έκανε 17 παραγωγές.

Μετά τον θάνατό της, το 1946, ο σεναριογράφος της Warner Bros, Jacob Wilk, πρότεινε να καθιερωθεί ένα βραβείο προς τιμήν της, το οποία θα είναι αφιερωμένο στο θέατρο και κάπως έτσι δημιουργήθηκε το βραβείο Antoinette Perry Award. Τελικά, το όνομα Tony ήταν εκείνο που καθιερώθηκε για τα βραβεία, όταν κατά την διάρκεια της πρώτης τελετής ο Pemberton, ο οποίος είχε σχέση με την Antoinette Perry, τα αποκάλεσε «Tony».

Δημοφιλή