O σεισμός στη Λέσβο απελευθέρωσε ενέργεια ανάλογη με αυτή δύο ατομικών βομβών, λέει Τούρκος σεισμολόγος

O σεισμός στη Λέσβο απελευθέρωσε ενέργεια ανάλογη με αυτή δύο ατομικών βομβών, λέει Τούρκος σεισμολόγος

Η ισχυρή σεισμική δόνηση, μεγέθους 6,1 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στη Λέσβο αποτέλεσε μια από τις πρώτες ειδήσεις στην γειτονική Τουρκία, μια επίσης σεισμογενή χώρα που στο παρελθόν έχει θρηνήσει έναν μεγάλο αριθμό θυμάτων ενώ ο σεισμός έγινε και εκεί αισθητός προκαλώντας ανησυχία.

Όπως αναφέρει η Hurriyet Daily News, πολλοί ήταν οι κάτοικοι στα παράλια της Τουρκίας και κυρίως στη Σμύρνη που ένιωσαν τη σεισμική δόνηση και βγήκαν στους τρομαγμένη στους δρόμους ενώ παρέμειναν αρκετοί ώρα εκτός κτισμάτων εξαιτίας και των μετασεισμών που έγιναν επίσης αισθητή.

Στο μεταξύ τα τουρκικά ΜΜΕ μετέδιδαν διαρκώς πληροφορίες για τον σεισμό και την εικόνα που επικρατεί τόσο στη Λέσβο όσο και στα τουρκικά παράλια ενώ οι σεισμολόγοι τέθηκαν σε συναγερμό εξαιτίας της σεισμικής δραστηριότητας σε τόση μικρή απόσταση και δεδομένου ότι η Τουρκία είναι μια σεισμογενής χώρα.

Σύμφωνα με τον Τούρκο σεισμολόγο Οβγκούν Αχμέτ Ερκάν άλλωστε, «η ενέργεια που απελευθερώθηκε (από τη σεισμική δόνηση) αντιστοιχεί σε αυτή δύο ατομικών βομβών». Μάλιστα όπως ανέφεραν αρκετοί κάτοικοι, την ώρα του σεισμού νόμιζαν πως θα καταρρεύσουν τα κτίρια στα οποία βρίσκονταν.

Ως ήταν αναμενόμενο ειδικοί για τη στατικότητα των κτιρίων έθεσαν ξανά θέμα «θωράκισης» των περιοχών στα παράλια της Μικράς Ασίας τα οποία αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα και εκτιμάται πως ένας σοβαρός σεισμός θα μπορούσε να κοστίσει πάμπολλες ζωές.

Δημοφιλή