Η πρόταση Λε Μέρ, η στάση του Βερολίνου και της ΕΚΤ και οι ελπίδες της Αθήνας στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου

Η πρόταση Λε Μέρ, η στάση του Βερολίνου και της ΕΚΤ και οι ελπίδες της Αθήνας στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου
sooc

Τα περιθώρια χαλάρωσης του πλαισίου απόφασης του Μαΐου 2016 και κυρίως της Γερμανικής πρότασης η οποία παρουσιάστηκε στις 22 Μαΐου 2017, αναζητούν οι παράγοντες οι οποίοι μετέχουν στις διαπραγματεύσεις και επιθυμούν να βρεθεί κοινός τόπος έως τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις 15 Ιουνίου.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών έφερε στην Αθήνα τη «συμβιβαστική» πρόταση προκειμένου όλα να συμφωνηθούν στις 15 Ιουνίου. Αυτή κινείται μεταξύ της ιδιαίτερα προωθημένης Γαλλικής πρότασης περί ρήτρα ανάπτυξης στο χρέος και της ιδιαίτερα σκληρής πρότασης του Βερολίνου ώστε να μην συζητηθεί τίποτα για το χρέος.

Με δεδομένο ότι η Γαλλική πρόταση συνάντησε από την πρώτη στιγμή την αντίθεση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αλλά και την πεποίθηση του Γαλλικού παράγοντα ότι η Ελληνική υπόθεση πρέπει να κλείσει στις 15 Ιουνίου, το Παρίσι φέρνει στο τραπέζι του Eurogroup μια ενδιάμεση λύση, πολύ κοντά σε αυτή του Βερολίνου.

Γαλλική διπλωματία

Η πρόταση Λε Μέρ προβλέπει διατήρηση του πλαισίου που έχει συμφωνηθεί από το Μάιο του 2016 αναφορικά με τη ρύθμιση του χρέους. Μόνη διαφοροποίηση είναι ότι στην ανακοίνωση θα επιχειρηθεί να υπάρχει μια πιο σαφής αναφορά σχετικά με την ανάγκη λήψης μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, χωρίς οι παρεμβάσεις να μένουν μετέωρες με το «αν είναι αναγκαίο», ενώ θα επιχειρηθεί να συνδεθεί με το ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας.

Ωστόσο, ακόμα και η διαφορετική διατύπωση σχετικά με την ανάγκη λήψης μέτρων διευθέτησης του χρέους, δεν θα ανοίγει άμεσα το δρόμο σε παρεμβάσεις, τουλάχιστον μέχρι να ολοκληρωθεί η εκλογική διαδικασία στη Γερμανία.

Ως εκ τούτου στο πλαίσιο της προσπάθειας περιορισμού των αντιδράσεων της Ελληνικής πλευράς προκειμένου να αποδεχθεί τη συμφωνία Βερολίνου και ΔΝΤ, η Γαλλία προωθεί μέτρα αναπτυξιακού χαρακτήρα τα οποία θα βασίζονται σε κοινοτικά κονδύλια και κονδύλια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Στόχος θα είναι μέσω αυτών των παρεμβάσεων να περιοριστούν οι διαφορετικές προσεγγίσεις οι οποίες υπάρχουν μεταξύ Ευρωπαίων και ΔΝΤ για τους ρυθμούς ανάπτυξης της Ελλάδας, προκειμένου να γεφυρωθεί το χάσμα για το μέγεθος των μέτρων για το χρέος και αυτά να συνδεθούν με την ανάπτυξη της οικονομίας.

Η στάση της ΕΚΤ

Αντίθετα με τους υπόλοιπους Θεσμούς και αξιωματούχους των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η ΕΚΤ επιμένει να μην αποδέχεται ούτε τις «ενδιάμεσες λύσεις», αλλά ούτε και την επίδειξη «ελαστικότητας» εξαιτίας πολιτικών σκοπιμοτήτων.

Το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ λίγα μόνο 24ωρα πριν το κρίσιμο Eurogroup της Πέμπτης ξεκαθάρισε: «Η ελληνική κυβέρνηση έκανε ότι της αναλογούσε, έκαναν ότι τους αναλογούσε σε ότι αφορά τις πολιτικές, σε ότι αφορά το MoU και τώρα εναπόκειται στους υπουργούς του Eurogroup σε ότι αφορά την επιβεβαίωση της βιωσιμότητας του Ελληνικού χρέους».

Σε αυτό το κλίμα ο κ. Κερέ αναφορικά με την ένταξη των Ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, τόνισε ότι «Αυτή είναι μια διαφορετική συζήτηση, είναι μια απόφαση νομισματικής πολιτικής, οπότε το Διοικητικό Συμβούλιο θα λάβει υπόψη ότι προκύψει από το Eurogroup και αυτό θα εξεταστεί και θα αξιολογηθεί με βάση τους κανονισμούς μας» τόνισε ο Μπενουά Κερέ και πρόσθεσε «Είναι βέβαιο πως δεν θα είμαστε μέρος του πολιτικού quid pro quo στο Εurogroup. Αυτές είναι δύο διαφορετικές συζητήσεις».

Δημοφιλή