Διφορούμενα μηνύματα εν όψει του Eurogroup

Διφορούμενα μηνύματα εν όψει του Eurogroup
Greek Finance Minister Euclid Tsakalotos (C) arrives to attend an Eurogroup meeting at the EU headquarters in Brussels on February 20, 2017. / AFP / JOHN THYS (Photo credit should read JOHN THYS/AFP/Getty Images)
Greek Finance Minister Euclid Tsakalotos (C) arrives to attend an Eurogroup meeting at the EU headquarters in Brussels on February 20, 2017. / AFP / JOHN THYS (Photo credit should read JOHN THYS/AFP/Getty Images)
JOHN THYS via Getty Images

Ιδιαίτερα διφορούμενα φαίνεται να είναι τα μηνύματα όσον αφορά στο τι αναμένεται να επιτευχθεί στο Eurogroup της Πέμπτης, παρά δηλώσεις αισιοδοξίας σχετικά με επίτευξη συμφωνίας από γερμανικής πλευράς.

Όπως αναφέρει η ΕΡΤ, άτομα που εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις αναφέρουν πως οι διαβουλεύσεις μεταξύ της ευρωπαϊκής πλευράς, συμπεριλαμβανομένης της ελληνικής, και του ΔΝΤ αναμένεται να καταλήξουν σε συμβιβασμό - αλλά η Αθήνα αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο προσφυγής στη Σύνοδο Κορυφής, αν η συμφωνία δεν είναι ικανοποιητική.

Ερωτηθείς κατά πόσο αναμένεται θετική απόφαση στο Eurogroup ο εκπρόσωπος του Γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Γιούργκ Βαϊσγκέρμπερ επεσήμανε πως «έχουμε την πεποίθηση ότι θα μπορέσουμε να συμφωνήσουμε για ένα βιώσιμο συνολικό πακέτο στο πλαίσιο της διαδικασίας που προβλέπεται» στην απόφαση του Eurogroup τον Μάιο 2016.

Όπως όμως κατέστησε σαφές, «μια εγγύηση και ένας αυτοματισμός για ελάφρυνση του χρέους δεν υπάρχει». Η εκτίμηση για το «αν και ποια μέτρα για το χρέος θα είναι πράγματι αναγκαία θα μπορέσει να γίνει μόλις μετά την πλήρη εφαρμογή του τρέχοντος προγράμματος και μετά από μια ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους», «μάλλον στα μέσα του 2018».

Ερωτηθείς για τη δήλωση Έλληνα κυβερνητικού αξιωματούχου πως σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί λύση, το όλο ζήτημα θα συζητηθεί στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ο κ. Βαϊσγκέρμπερ απάντησε πως ναι μεν «υπάρχει πάντα η τάση να μεταφέρονται ειδικά θέματα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», όμως «αρμόδιος θεσμός για την εκταμίευση είναι το Eurogroup».

Ειδικότερα, αξιωματούχος της ελληνικής κυβέρνησης που βρίσκεται κοντά στη διαπραγμάτευση, σημείωνε πως «Είμαστε πολύ μακριά από την εξεύρεση λύσης στο Eurogroup, με δεδομένο ότι η Γερμανία δεν έχει κάνει κανένα βήμα προόδου. Αν δεν υπάρξει κάποια θετική κίνηση τις επόμενες ώρες ή κατά τη διάρκεια του Eurogroup από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, τότε φαίνεται ότι την ‘καυτή πατάτα’ θα αναγκαστεί να την πάρει στα χέρια της η κ. Μέρκελ».

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει ήδη συνεννοηθεί με τον Ντ. Τουσκ ότι σε περίπτωση αποτυχίας του Eurogroup, την επομένη το πρωί θα κατατεθεί γραπτό αίτημα για τη σύγκληση του Euro Summit (Σύνοδος των 19 χωρών της Ευρωζώνης), στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής.

Υπενθυμίζεται πως, όπως επεσήμανε ο πρωθυπουργός κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, εάν δεν επιτευχθεί λύση και οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης παραμείνουν σε μια πρόταση για το χρέος παρόμοια με αυτή στο Eurogroup του Μαΐου, η Ελλάδα προτίθεται να μην την αποδεχθεί και να θέσει το θέμα στη Σύνοδο Κορυφής στις 22 Ιουνίου, όπου θα ζητηθεί από όλους να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Από πλευράς του, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, Μάρτιν Σέφερ, σύμφωνα με τη Deutsche Welle, επεσήμανε πως ο Γερμανός ΥΠΕΞ, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ διακατέχεται από «την επιθυμία και το ενδιαφέρον -σίγουρα όπως και ο υπουργός Οικονομικών- η αυριανή συνεδρίαση να εξελιχθεί θετικά με καλά αποτελέσματα για την Ελλάδα, για το Eurogroup και για τη Γερμανία». Επιπλέον ο κ. Σέφερ δήλωσε ότι «στην κυβέρνηση γίνονται εντατικές συζητήσεις», καθώς στους κόλπους του κυβερνώντος συνασπισμού επικρατεί διάσταση απόψεων σε Χριστιανοδημοκράτες και Σοσιαλδημοκράτες για τους χειρισμούς του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο ζήτημα του ελληνικού χρέους.

Την ελπίδα ότι μπορεί να υπάρξει πρόοδος στο θέμα του ελληνικού χρέους στο αυριανό Eurogroup εξέφρασε ο πρώτος αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Ντέιβιντ Λίπτον, σε συνέντευξή του στο Bloomberg. Το ΔΝΤ, είπε ο Λίπτον, προσέρχεται στην συζήτηση με τη θέση που εκφράζει από καιρό, ότι το πρόγραμμα της Ελλάδας πρέπει να στηρίζεται σε δύο σκέλη:στις κατάλληλες πολιτικές και την κατάλληλη παρέμβαση στο χρέος. Θεωρούμε, είπε, ότι για το πρώτο έχει γίνει πολλή πρόοδος. «Αυτό που μένει να συζητηθεί είναι το θέμα του χρέους και ελπίζουμε ότι μπορεί να γίνει πρόοδος σε αυτό στο Eurogroup», πρόσθεσε.

Όσον αφορά στον τρόπο συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, ο Λίπτον είπε ότι το Ταμείο είναι ανοικτό σε κάθε προσέγγιση που έχει χρησιμοποιήσει. Μία διέξοδος, είπε, θα ήταν η λεγόμενη αρχή της έγκρισης, που θα «μας επέτρεπε να εγκρίνουμε κατ' αρχήν το πρόγραμμα» και μετά «να αρχίσουμε πιο εντατικά, αφού θα έχει διευθετηθεί αποφασιστικά το θέμα του χρέους».

Σημειώνεται ότι το «ελληνικό ζήτημα» είναι το 5ο θέμα στην επίσημη ατζέντα της συνεδρίασης του Eurogroup, ενώ η παρουσία της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, δεν συνδέεται τόσο με την Ελλάδα, όσο με την παρουσίαση της έκθεσης για τα κράτη- μέλη της ευρωζώνης, βάσει του άρθρου 4 του Ταμείου. Οι υπουργοί θα συζητήσουν και την έκθεση των θεσμών για την εφαρμογή των προαπαιτούμενων δράσεων στο πλαίσιο της β' αξιολόγησης.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Deutsche Welle, ΕΡΤ)

Δημοφιλή