Ο γερμανικός παράγοντας κυρίαρχος στο επερχόμενο Eurogroup και η αδιευκρίνιστη η στάση της ελληνικής κυβέρνησης

Ο γερμανικός παράγοντας κυρίαρχος στο επερχόμενο Eurogroup και η αδιευκρίνιστη η στάση της ελληνικής κυβέρνησης
Greece's Finance Minister Euclid Tsakalotos looks on during a Eurogroup finance ministers meeting on May 22, 2017 at the European Council in Brussels. / AFP PHOTO / EMMANUEL DUNAND (Photo credit should read EMMANUEL DUNAND/AFP/Getty Images)
Greece's Finance Minister Euclid Tsakalotos looks on during a Eurogroup finance ministers meeting on May 22, 2017 at the European Council in Brussels. / AFP PHOTO / EMMANUEL DUNAND (Photo credit should read EMMANUEL DUNAND/AFP/Getty Images)
EMMANUEL DUNAND via Getty Images

Ούτε Γαλλική, ούτε Ελληνική, ούτε έστω Βελγική, αλλά αμιγώς Γερμανική θα είναι η συνταγή η οποία θα περιλαμβάνει το μενού της συνόδου των υπουργών Οικονομικών στις 15 Ιουνίου στο Λουξεμβούργο. Μόλις μερικά 24ωρα πριν το Eurogroup της Πέμπτης ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έσπευσε να προσγειώσει τις προσδοκίες όσων είχαν ελπίδες για μια πιο γενναία συμφωνία σχετικά με το χρέος, προκειμένου να αποφευχθεί μια ακόμα εμπλοκή.

Με δεδομένο ότι η Γαλλική πρόταση την οποία παρουσίασε στον Έλληνα πρωθυπουργός ο νέος υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, έχει απορριφθεί ήδη από τη Γερμανική πλευρά, όλοι οι παράγοντες αναζητούν τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η διατύπωση της συμφωνίας προκειμένου να μπορούν να τη διαχειριστούν επικοινωνιακά όλες οι πλευρές.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών έσπευσε να διαβεβαιώσει ότι συμφωνία θα υπάρξει την Πέμπτη, χωρίς όμως να ξεκαθαρίσει τι θα περιλαμβάνει. Η απάντηση δόθηκε λίγες ώρες μετά από Ευρωπαίο αξιωματούχο, ο οποίος κινείται αυστηρά στη γραμμή Σόιμπλε.

Όπως είπε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, ο οποίος επέλεξε να μιλήσει υπό καθεστώς ανωνυμίας, η αναμενόμενη συμφωνία θα περιλαμβάνει τη θετική έκθεση όλων των θεσμών -συμπεριλαμβανομένου του ΔΝΤ- για την εφαρμογή των προαπαιτούμενων, η οποία θα συνοδεύεται από μια ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους από την πλευρά των ευρωπαϊκών θεσμών και την έγκριση «τουλάχιστον επί της αρχής» από το ΔΝΤ ενός προγράμματος για την Ελλάδα.

Όλα αυτά, ανέφερε, αναμένεται να ανάψουν το «πράσινο φως» για να προχωρήσουν οι διαδικασίες έγκρισης της εκταμίευσης της επόμενης δόσης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας «εγκαίρως» για να εξυπηρετήσει η Ελλάδα τις δανειακές της υποχρεώσεις.

Με λίγα λόγια, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών προσέρχεται στη συνεδρίαση της Πέμπτης αμετακίνητος στην άποψη του ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται αυτή τη στιγμή καμία δέσμη μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος και αν χρειαστεί στο μέλλον αυτό θα κριθεί μετά την ολοκλήρωση του υφιστάμενου προγράμματος.

Οι Ελληνικοί χειρισμοί

Αδιευκρίνιστη παραμένει η στάση που θα κρατήσει η Ελληνική κυβέρνηση, καθώς αξιωματούχοι επιμένουν ότι η λύση θα πρέπει να βρεθεί στις 15 Ιουνίου ώστε να μην υπάρξει άλλη καθυστέρηση, αφήνοντας ωστόσο ανοιχτό το ενδεχόμενο το θέμα να παραπεμφθεί και στη Σύνοδο Κορυφής της 22ας Ιουνίου.

Συγκεκριμένα ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος μιλώντας στο Ραδιόφωνο 24/7 περιέγραψε το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα πρέπει να κινείται η συμφωνία του Eurogroup της 15ης Ιουνίου, προκειμένου να αυτή να γίνει αποδεκτή από την Ελληνική κυβέρνηση.

Όπως είπε ο κ. Τζανακόπουλος η συμφωνία θα πρέπει να έχει μια ρήτρα ανάπτυξης προκειμένου να γεφυρωθούν οι διαφορές μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμών και του ΔΝΤ σε σχέση με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Όπως εξήγησε αυτή η ρήτρα ανάπτυξης θα προβλέπει την αυτόματη αναπροσαρμογή των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.

Επίσης θα πρέπει να προβλέπονται βιώσιμα πρωτογενή πλεονάσματα για τη μεσοπρόθεσμη περίοδο, ενώ τρίτη προϋπόθεση αποτελούν οι συγκεκριμένες δεσμεύσεις για αναπτυξιακές δράσεις που θα έχουν τη δυνατότητα, επίσης, να γεφυρώσουν τις διαφορές ως προς τις προβολές που κάνουν οι διάφοροι θεσμοί για τη μεσοσταθμική ανάπτυξη που θα σημειώσει η ελληνική οικονομία μέχρι το 2060.

Ωστόσο πληροφορίες από την πλευρά των δανειστών δεν αφήνουν πολλά περιθώρια σχετικά με τις αποφάσεις που θα ληφθούν στο Eurogroup, καθώς έχει γίνει ελάχιστη πρόοδος σε σχέση με την λύση η οποία προτάθηκε στη συνεδρίαση της 22ας Μαίου. Συγκεκριμένα οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στη συμφωνία θα ορίζεται η δυνατότητα επιμήκυνση του χρέους έως και κατά 15 ή 20 χρόνια, ενώ η τελευταία διατύπωση προέβλεπε επιμήκυνση από 0 έως 15 χρόνια. Ο πήχης για τα πρωτογενή πλεονάσματα θα πέσει κάτω από το 2,2% του ΑΕΠ, αλλά μετά το 2022, ενώ θα υπάρχει πρόβλεψη αναπτυξιακών μέτρων με επέκταση του πακέτου Γιούνκερ ή χρήση άλλων κονδυλίων, όπως είναι τα 19,4 δισ. ευρώ τα οποία δεν έχουν διατεθεί ακόμα από το 3ο Μνημόνιο.

Δημοφιλή