NHCR: Άνευ προηγουμένου παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της διπλωματικής «πολιορκίας» του Κατάρ

NHCR: Άνευ προηγουμένου παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της διπλωματικής «πολιορκίας» του Κατάρ
Nashira A. Hameed / EyeEm via Getty Images

Σειρά παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε άνευ προηγουμένου επίπεδο, μετά την κρίση που ξέσπασε με τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων της Σαουδικής Αραβίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Μπαχρέιν με το Κατάρ καταγγέλλει η Εθνική Επιτροπή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Κατάρ (NHRC) σε έκθεσή της.

Όπως υποστηρίζεται, πρόκειται για ενέργειες που «αγνοούν όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα ανθρωπιστικά στάνταρ και τις αρχές και τις νομικές τους επιπτώσεις, καθώς αυτά τα τρία κράτη γνωρίζουν πλήρως τους μεγάλους συσχετισμούς και δεσμούς μεταξύ των ανθρώπων και των εθνών της περιοχής σε κάθε κοινωνικό, οικονομικό, πολιτιστικό και πολιτικό επίπεδο».

Όπως σημειώνεται στην έκθεση, από τις 5 Ιουνίου εκατοντάδες καταγγελίες έχουν υποβληθεί μέσω email, τηλεφώνου ή προσωπικών επισκέψεων στα γραφεία του NHRC στην πρωτεύουσα του Κατάρ, Ντόχα. Σύμφωνα με τα δεδομένα του NHRC, περίπου 11.387 των τριών χωρών ζουν στο Κατάρ και περίπου 1.927 πολίτες του Κατάρ ζουν σε αυτές τις τρεις χώρες. «Όλοι αυτοί οι άνθρωποι έχουν επηρεαστεί σε διαφορετικά επίπεδα και τομείς. Σε κάποιες περιπτώσεις, οι ενέργειες των χωρών που προέβησαν στον αποκλεισμό χώρισαν μητέρες από τα παιδιά τους» αναφέρεται.

Οι παραβιάσεις, όπως σημειώνεται στην έκθεση, έχουν να κάνουν με τα δικαιώματα στην ελευθερία μετακινήσεων, στη μόρφωση, στην ιδιοκτησία, στην ελευθερία λόγου και έκφρασης, στις θρησκευτικές πρακτικές, στη υγειονομική περίθαλψη, στην εργασία, καθώς και στην ενότητα οικογενειών, μέσω απελάσεων. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στο τελευταίο, καθώς αναφέρεται πως επηρεάστηκαν γυναίκες από το Κατάρ που έχουν παντρευτεί 380 άνδρες από τα ΗΑΕ, 401 άνδρες από το Μπαχρέιν και 556 από τη Σαουδική Αραβία, καθώς και άνδρες από το Κατάρ που έχουν παντρευτεί 1055 άνδρες από τα ΗΑΕ, 944 από το Μπαχρέιν και 3.138 από τη Σαουδική Αραβία.

Μεταξύ των περιπτώσεων που αναφέρονται γενικότερα περιλαμβάνεται η περίπτωση μιας χήρας από τη Σαουδική Αραβία 27 ετών, που ζει στο Κατάρ με τα δύο ανήλικα παιδιά της (με καταριανή υπηκοότητα) και σπουδάζει εκεί. «Στις 8 Ιουνίου οι σαουδαραβικές αρχές απαίτησαν να επιστρέψω στη Σαουδική Αραβία χωρίς τα παιδιά μου. Δεν μπορώ να αφήσω τα παιδιά μου μόνα τους στο Κατάρ, αλλά φοβάμαι πως θα ληφθούν μέτρα εναντίον μου αν δεν συμμορφωθώ». Μια άλλη περίπτωση είναι αυτή ενός φοιτητή από τα ΗΑΕ, γεννηθέντος του 1998, ο οποίος χωρίστηκε από τη μητέρα του, που έχει καταριανή υπηκοότητα.

Στα συμπεράσματα επισημαίνεται ότι, μέσω των ενεργειών τους, η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν έχουν παραβιάσει μια σειρά βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και διεθνώς αποδεικτών αρχών, μεταξύ των οποίων άρθρα της Οικουμενικής Διακήρυξης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα κ.α.

Μεταξύ των συστάσεων που περιλαμβάνονται στην έκθεση είναι η προετοιμασία σχετικών αναφορών από τις αρμόδιες αρχές του ΟΗΕ, οι απαραίτητες ενέργειες από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Council), και σειρά εκκλήσεων προς τη Σαουδική Αραβία, τα ΗΑΕ και το Μπαχρέιν να σεβαστούν τη «μοναδικότητα» των κοινωνιών του Κόλπου, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις διεθνείς συνθήκες και τον ιερό μήνα του Ραμαντάν, και να φροντίσουν οι πολιτικές εξελίξεις να μην προκαλούν αναταραχές ανθρωπιστικού και κοινωνικού χαρακτήρα.

Δημοφιλή