Τελεί ή όχι υπό έρευνα για παρεμπόδιση της Δικαιοσύνης ο Τραμπ; Η ανάρτηση του προέδρου, τα ΜΜE και οι δικηγόροι

Τελεί ή όχι υπό έρευνα για παρεμπόδιση της Δικαιοσύνης ο Τραμπ;
US President Donald Trump walks across the South Lawn upon return to the White House on June 18, 2017 in Washington, DC. Trump returned to the White House after spending the weekend at the Camp David presidential retreat. / AFP PHOTO / MANDEL NGAN (Photo credit should read MANDEL NGAN/AFP/Getty Images)
US President Donald Trump walks across the South Lawn upon return to the White House on June 18, 2017 in Washington, DC. Trump returned to the White House after spending the weekend at the Camp David presidential retreat. / AFP PHOTO / MANDEL NGAN (Photo credit should read MANDEL NGAN/AFP/Getty Images)
MANDEL NGAN via Getty Images

Ένας από τους δικηγόρους του Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σε τηλεοπτική συνέντευξή του ότι ο Αμερικανός πρόεδρος δεν βρίσκεται υπό έρευνα αναφορικά με την παρακώλυση του έργου της δικαιοσύνης. Ωστόσο, όταν του ζητήθηκε να επιβεβαιώσει την άποψή του, εμφανίστηκε επιφυλακτικός.

“Η ουσία του γεγονότος είναι ότι ο πρόεδρος δεν βρίσκονταν και ούτε βρίσκεται υπό έρευνα,” δήλωσε ο Τζέι Σίκαλοου, που είναι νέο μέλος στην νομική ομάδα του Τραμπ. Η δήλωση αυτή έγινε στην εκπομπή “Face the Nation” του CBS. Ο ίδιος έδωσε συνολικά τέσσερις συνεντεύξεις χθες.

Ωστόσο, υπήρξαν πολλές αναφορές των ΜΜΕ, αλλά και αναρτήσεις στο Twitter από τον ίδιο τον Τραμπ την Παρασκευή, τα οποία άρχιζαν ως εξής: “Τελώ υπό έρευνα.”

Δεχόμενος πιεστικές ερωτήσεις στην εκπομπή “Fox News Sunday” σχετικά με το παραπάνω ζήτημα ο Σίκαλοου δήλωσε τελικά ότι δεν μπορεί να είναι σίγουρος για το αν ο Τραμπ τελεί υπό έρευνα, αλλά επεσήμανε ότι η νομική ομάδα υπεράσπισής του δεν έχει ενημερωθεί εάν υπάρχει τέτοιο ζήτημα.

Είναι σύνηθες στις ΗΠΑ όταν κάποιος τελεί υπό ομοσπονδιακή έρευνα να μην είναι ενήμερος, τουλάχιστον κατά τα αρχικά στάδια της έρευνας αυτής.

Μία πηγή που έχει γνώση των εξελίξεων για την έρευνα που διεξάγει ο ανεξάρτητος ανακριτής Ρόμπερ Μιούλερ δήλωσε ότι θα πρέπει να συγκεντρωθεί ένας μεγάλος όγκος αποδεικτικών στοιχείων πριν κληθεί για ανάκριση ο πρόεδρος.

Ο Μιούλερ διορίστηκε από το αμερικανικό υπουργείο δικαιοσύνης προκειμένου ν' αναλάβει την έρευνα του FBI για ενδεχόμενη ρωσική εμπλοκή στην προεκλογική εκστρατεία του 2016, αλλά και τις πιθανές επαφές του πρώην Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Μάικλ Φλιν με Ρώσους αξιωματούχους.

Ο διορισμός του Μιούλερ έγινε από τον Αμερικανό υφυπουργό Δικαιοσύνης Ροντ Ρόζενσταϊν, μετά την αυτοεξαίρεση του υπουργού Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς έπειτα από το ζήτημα που προκλήθηκε από πληροφορίες για προεκλογικές συναντήσεις του με Ρώσους αξιωματούχους. Ο Μιούλερ πέρα από τα ανακριτικά έχει και εισαγγελικά καθήκοντα, ενώ αναφέρει για την εξέλιξη των ερευνών στον Ρόζενσταϊν.

Την προηγούμενη εβδομάδα είχαν γνωστοποιηθεί πληροφορίες μέσω του περιβάλλοντος του Ντόναλντ Τραμπ για το ενδεχόμενο παύσης του Μιούλερ από τον Αμερικανό πρόεδρο, εξέλιξη η οποία θα προκαλούσε σοβαρές πολιτικές αντιδράσεις στην Ουάσιγκτον.

Ο Μιούλερ από την πλευρά του διερευνά το προεκλογικό περιβάλλον των συνεργατών του Τραμπ για το ενδεχόμενο επαφών ή συναντήσεων με Ρώσους αξιωματούχους ή άλλους που διατηρούσαν σχέσεις με το Κρεμλίνο και θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ροή των προεκλογικών εξελίξεων στις ΗΠΑ.

Ο Τραμπ αρνείται κάθε περίπτωση προεκλογικής συνωμοσίας με την Μόσχα, όπως και η Ρωσία απορρίπτει κάθε ενδεχόμενο εμπλοκής της στις προεκλογικές εξελίξεις των ΗΠΑ το 2016.

Πηγή που έχει γνώση για την πορεία της έρευνας του Μιούλερ δήλωσε ότι ο ίδιος διερευνά το ενδεχόμενο εμπλοκής του Τραμπ ή άλλων στην διεξαγωγή της έρευνας, προσθέτοντας μία ακόμη ιδιαιτέρως σημαντική διάσταση στην πορεία ανακριτικής διερεύνησης των εξελίξεων.

Τα ζητήματα που έχουν προκύψει αναφορικά με τις πληροφορίες, αλλά και τους ισχυρισμούς για ρωσική εμπλοκή στις προεκλογικές εξελίξεις του 2016 έχουν προκαλέσει έναν συνεχόμενο κύκλο πολιτικών κρίσεων και αναταραχής στην Ουάσιγκτον, αποσπώντας τόσο την κυβέρνηση Τραμπ, όσο και τους Ρεπουμπλικάνους που έχουν την πλειοψηφία στο Κογκρέσο, από την υλοποίηση βασικών προεκλογικών εξαγγελιών.

Μεταξύ αυτών, η κατάργηση και αντικατάσταση του προγράμματος πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας, το οποίο προώθησε ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και είναι γνωστό ως Obamacare, η αναδιοργάνωση του φορολογικού συστήματος για την μείωση της φορολογίας κυρίως των επιχειρήσεων, αλλά και φυσικών προσώπων, αλλά και η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, προκειμένου να διασφαλιστεί η σταθερότητα των θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ.

Ο Σίκαλοου υποστήριξε ότι ο Τραμπ στην αναφορά που έκανε στο Twitter αντιδρούσε σε δημοσίευμα της εφημερίδας “The Washington Post” η οποία δημοσίευσε πρώτη την πληροφορία ότι ο Μιούλερ ερευνά το αν ο Τραμπ προσπάθησε ή όχι να παρεμποδίσει το έργο της δικαιοσύνης μέσω της αιφνιδιαστικής απόλυσης του πρώην διευθυντή του FBI Τζέιμς Κόμεϊ τον Μάιο.

Ο δικηγόρος δήλωσε ότι δεν θα μπορούσε με βεβαιότητα να υποστηρίξει ότι η αναφορά αυτή της εφημερίδας ήταν λανθασμένη. “Δεν μπορώ να διαβάσω τις σκέψεις του ειδικού ανακριτή,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

(Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή