Ημερολόγια κατοίκων του Λένινγκραντ αποκαλύπτουν περιπτώσεις κανιβαλισμού κατά την «πολιορκία των 900 ημερών» από τους Ναζί

Ημερολόγια κατοίκων του Λένινγκραντ αποκαλύπτουν τη φρίκη της «πολιορκία των 900 ημερών»
world war ll: the siege of leningrad, women taking water flowing from broken water mains. (Photo by: Sovfoto/UIG via Getty Images)
world war ll: the siege of leningrad, women taking water flowing from broken water mains. (Photo by: Sovfoto/UIG via Getty Images)
Sovfoto via Getty Images

Νέα ημερολόγια που αποκαλύπτουν τις απερίγραπτες συνθήκες υπό τις οποίους ζούσαν οι Ρώσοι κατά την μακρά πολιορκία του Λένινγκραντ από τις δυνάμεις του Αδόλφου Χίτλερ, φέρνει για πρώτη φορά στο φως ο καθηγητής ιστορίας Alexis Peri του Πανεπιστημίου της Βοστώνης. Τα ημερολόγια ανακαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια ερευνών του στα ρωσικά αρχεία και σύμφωνα με την πρώτες αναγνώσεις, φαίνεται να μαρτυρούν τις απερίγραπτες στερήσεις, την πείνα και την απόγνωση των πολιορκημένων.

Μάλιστα στα ημερολόγια για τις 872 ημέρες της πολιορκίας (Σεπτέμβριο του 1941 έως Ιανουάριο του 1944) που στοίχησαν και τη ζωή 800.000 ανθρώπων, φαίνεται πως υπάρχουν και αναφορές σε περιπτώσεις κανιβαλισμού.

Σύμφωνα με τον ιστορικό Guy Walters, η ρωσική γλώσσα διακρίνει δύο τύπους: ο πρώτος τύπος αναφέρεται στην κατανάλωση σάρκας ανθρώπου που είναι ήδη νεκρός ενώ ο δεύτερος τύπος αναφέρεται στην κατανάλωση σάρκας ενός ανθρώπου που ο άλλος ή οι άλλοι τον σκότωσαν για να τραφούν από αυτόν. Στην περίπτωση του Λένινγκραντ φαίνεται πως συνέβησαν και τα δύο ενώ απελπισμένοι γονείς τάισαν ανθρώπινο κρέας στα παιδιά τους.

Μια καταχώρηση στο ημερολόγιο της Alexandra Mironoma αφορά σε μια οικογένεια που ονομαζόταν Kaganovs και η οποία επιδιδόταν σε κανιβαλισμό. Αν και η γυναίκα προσπάθησε να μεταφέρει τα παιδιά στο ορφανοτροφείο στάθηκε αδύνατον καθώς «δεν ήθελαν να αφήσουν το άψητο κρέας τους».

Ο στρατός της ναζιστικής Γερμανίας περικύκλωσε την πόλη που έφερε το όνομα του ηγέτη της Ρωσικής Επανάστασης, Λένιν, μόλις 11 εβδομάδες μετά την εισβολή στη χώρα ενώ αμέσως ξεκίνησε ο αποκλεισμός της προκειμένου οι πολιορκημένοι να αναγκαστούν να παραδοθούν εξαιτίας της έλλειψης τροφίμων.

Ο καθηγητής, ταξινόμησε τις καταχωρήσεις των ημερολογίων και της δημοσίευσε σε έναν βιβλίο υπό τον τίτλο «The War Within: Diaries From The Siege of Leningrand».

Όπως αναφέρεται, ένα από τα πρώτα σημάδια του λιμού στα πρόσωπα των πολιορκημένων ήταν η ανάπτυξη έντονης τριχοφυΐας στα πρόσωπα μικρών αγοριών και κοριτσιών οι δε ανήλικες άνδρες είχαν καταστεί ανίκανοι σεξουαλικά και οι γυναίκες είτε σταματούσαν τελείως να έχουν περίοδο είτε ο κύκλος τους γινόταν ακανόνιστος.

Τα κουπόνια για τρόφιμα που έδινε η ΕΣΣΔ δεν επαρκούσαν για να καλύψουν ούτε στοιχειωδώς της ανάγκες που υπήρχαν και όπως αναφέρεται πολλοί γονείς έφτασαν ακόμη και στο σημείο να εγκαταλείψουν τα παιδιά τους ενώ πολλοί ήταν και εκείνοι που έκλεβαν ότι μπορούσαν από τους νεκρούς.

Μια νεαρή κοπέλα είχε γράψει στο ημερολόγιο της πως ο πατέρας της ήταν τόσο πεινασμένος που έφαγε το σκυλί τους.

Άλλα όπως φαίνεται δεν ήταν μόνα τα κατοικίδια που έτρωγαν οι πολιορκημένοι του Λένινγκραντ αφού όπως αποκαλύπτεται περί τα 1.500 άτομα είχαν συλληφθεί για κανιβαλισμό.

Δημοφιλή