Δυσαρέσκεια στην Αθήνα: Δεν εθίγη ζήτημα ονομασίας και πολύ περισσότερο συγκεκριμένου ονόματος κατά την επίσκεψη Ντιμιτρόφ

Δυσαρέσκεια στην Αθήνα: Δεν εθίγη ζήτημα ονομασίας και πολύ περισσότερο συγκεκριμένου ονόματος κατά την επίσκεψη Ντιμιτρόφ
(Photo by Panayotis Tzamaros/NurPhoto via Getty Images)
(Photo by Panayotis Tzamaros/NurPhoto via Getty Images)
NurPhoto via Getty Images

Φαίνεται ότι ο «μήνας του μέλιτος» στις σχέσεις των Αθηνών με την νεοεκλεγείσα κυβέρνηση των Σκοπίων, κράτησε μόλις λίγα 24ωρα.

Συγκεκριμένα λίγες ημέρες, μετά την επίσκεψη του νέων ΥΠΕΞ, της ΠΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ στην Αθήνα και τη συνάντηση με τον ομόλογο του Νίκο Κοτζιά, με τις αμοιβαίες δηλώσεις για επιθυμία ανάπτυξης σχέσεων ανοικοδόμησης της εμπιστοσύνης, και επίλυσης των διαφορών μεταξύ των οποίων και το ονοματολογικό, για να επιτευχθεί ή ένταξη της γείτονος χώρος σε διεθνείς οργανισμούς, το κλίμα άλλαξε άρδην.

Αιτία για αυτήν την αναστροφή του κλίματος, είναι οι διαρροές στο τύπο, ότι υπήρξε εκτενή συζήτηση και προτάσεις για την ονομασία. Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Real News, η κυβέρνηση πρότεινε το όνομα «Μακεδονία του Βαρδάρη» εκτιμώντας ότι ο γεωγραφικός προσδιορισμός αποκλείει τα λυτρωτικά αιτήματα της γειτονικής χώρας. Ως εναλλακτική πρόταση επανήλθε και το «Δημοκρατία των Σκοπίων», το οποίο η γειτονική χώρα έχει αποκλείσει στο παρελθόν.

Το ρεπορτάζ αναπαράχθηκε και από το σύνολο των ΜΜΕ της ΠΓΔΜ, όμως την ίδια στιγμή διπλωματικοί κύκλοι, επισημαίνουν στη HuffPost με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι κατά τη διάρκεια της προ εβδομάδος συνάντησης Κοτζιά - Ντιμιτρόφ στην Αθήνα, ούτε καν εθίγη ζήτημα ονομασίας και πολύ περισσότερο συγκεκριμένου ονόματος.

Μάλιστα πάντα σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες , αποφασίστηκε ή οποία πολιτική προσέγγισης να είναι ιδιαιτέρως προσεκτική προκειμένου να ανακτηθεί η χαμένη εμπιστοσύνη του παρελθόντος και να επιβεβαιωθούν χρονικά οι καλές προθέσεις των δύο πλευρών.

|Στο πλαίσιο αυτής της πολιτική μάλιστα έχει σχεδιαστεί περί τα τέλη Αυγούστου ο Έλληνας υπουργός εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς να ανταπέδιδε την επίσκεψη του ομόλογου του στα Σκόπια, όπου θα υπήρχε ένας δεύτερος γύρος επαφών, στο πλαίσιο της οικοδόμησης του κλίματος εμπιστοσύνης.

Το δεύτερο σκηνικό, που προκάλεσε δυσαρέσκεια στην Αθήνα, ήταν η στάση του υπουργού Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ, κατά την επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στην ΠΓΔΜ, την Κυριακή(18/6).

Εκεί ο κ. Ντιμιτρόφ εμφανίστηκε εντελώς μεταλλαγμένος σε σχέση με την παρουσία του στην Αθήνας καθώς δήλωσε ότι στόχος του είναι η είσοδος των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, χωρίς επίλυση του ονοματολογικού, με την προσωρινή ονομασία τους. Μάλιστα επικαλέστηκε ακόμα και «δικαστικές αποφάσεις», εξαπολύοντας, εμμέσως πλην σαφώς, απειλές. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά: «Επισκέφθηκα πριν λίγες ημέρες την Αθήνα όπου συναντήθηκα με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά. Από νομική άποψη έχουμε μία ξεκάθαρη κατάσταση: έχουμε την Ενδιάμεση Συμφωνία του 1995 και έχουμε την ετυμηγορία του Διεθνούς Δικαστηρίου Δικαιοσύνης στη Χάγη το 2011, που λέει ότι η “Μακεδονία” δεν πρέπει να αντιμετωπίζει εμπόδια στο να λάβει πρόσκληση και να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, εφόσον αυτό γίνει με την προσωρινή ονομασία (σ.σ. ως Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας). Θα προσπαθήσω να δείξω και να πείσω ότι είναι και προς το συμφέρον της Ελλάδας αυτό να γίνει και θα προσπαθήσω μαζί με τα νομικά, να παρουσιάσω και όσο το δυνατόν περισσότερα πολιτικά επιχειρήματα. Αυτό είναι σημαντικό και για εμάς, ως χώρα, αλλά και για όλη την περιοχή, γιατί η ένταξή μας στο ΝΑΤΟ θα έχει μία θετική επιρροή για την ειρήνευση και την σταθερότητα στην περιοχή».

Από την πλευρά του ο κ. Τσαβούσογλου, όπως αναμενόταν, υποσχέθηκε στα Σκόπια την πλήρη υποστήριξη της Άγκυρας, προκειμένου να ενταχθεί η ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες η διφορούμενη αυτή στάση, έχει προκαλέσει δυσαρέσκεια στην Αθήνα, καθώς πλέον προκαλεί εύλογα ερωτήματα ως προς το εάν πράγματι η νέα κυβέρνηση των Σκοπίων είναι διατεθειμένη να ακολουθήσει διαφορετική -διαλλακτική, όπως λέει- πολιτική σε σχέση με εκείνη της κυβέρνησης Γκρουέφσκι.

Άρα παρά την προ ημερών επίθεση φιλίας του κ. Ντιμιτρόφ στην Αθήνα, διπλωματικοί κύκλοι, εκτιμούν ότι ακόμα είναι μακρύς ο δρόμος για την εξομάλυνση των σχέσεων των δύο χωρών.

Δημοφιλή