Και πολύ έκατσε ο Μπεργκ

Και πολύ έκατσε ο Μπεργκ
EUROKINISSI

Ας πάρουμε ως δεδομένο ότι ο Μάρκους Μπεργκ ετοιμάζει τις βαλίτσες του για τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, για το τελευταίο -και πιο δυνατό- συμβόλαιο της καριέρας του. Ο Παναθηναϊκός καλείται να διαχειριστεί την απώλειά του, όσον αφορά στο αγωνιστικό κομμάτι, αλλά και το τσουνάμι αντιδράσεων που θα προκαλέσει η πώλησή του. Αυτό είναι και το πιο δύσκολο κομμάτι και αφορά τον κόσμο που χάνει το "στήριγμά" του και τρομάζει στην επόμενη μέρα χωρίς τον Σουηδό.

Η ΠΩΛΗΣΗ ΘΑ ΦΕΡΕΙ ΛΕΦΤΑ. ΤΟΣΟ ΑΠΛΑ

Θα μπορούσαν να γραφτούν όλα τα κλισέ του κόσμου. Οτι δεν χάθηκε τίποτα αν φύγει ο Μπεργκ, ότι ο Παναθηναϊκός θα υπάρχει και μετά τον Σουηδό, ότι έτσι είναι ο νόμος της αγοράς. Το τελευταίο, βέβαια, ισχύει, ειδικά στους "πράσινους" που ψάχνουν τα λεφτά με το κυάλι για να καλύψουν τις τρέχουσες εξωαγωνιστικές ανάγκες.

Για όσους πιθανότατα το έχουν ξεχάσει -ή δεν τον γνωρίζουν- τέλος Ιουνίου η ομάδα του τριφυλλιού έχει να "λογοδοτήσει" στην UEFA σχετικά με τους οικονομικούς διακανονισμούς για να μπει σε καθεστώς επιτήρησης. Για να είναι "οκ" απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία χρειάζονται περίπου 2 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία αν δεν προέκυπτε του Μάρκους Μπεργκ, θα τα έβαζε από την τσέπη του ο Γιάννης Αλαφούζος.

Έπειτα, ο Παναθηναϊκός έχει τις μεταγραφές. Τις οποίες για να κάνει πρέπει να "ελαφρύνει" από διάφορα συμβόλαια. Και αφού γίνει και αυτό έχει και τις πληρωμές στους παίκτες του. Πήραν ένα μέρος του Μαρτίου, αλλά είναι ακόμα "πίσω" οπότε παραμένουν σε καθεστώς οικονομικής αβεβαιότητας.

Ο ΒΡΑΧΝΑΣ ΤΟΥ ΑΛΑΦΟΥΖΟΥ

Αυτά για τον Παναθηναϊκό είναι μεγάλα προβλήματα. Τεράστια. Δυστυχώς δεν είναι όλα ρόδινα και πωλήσεις σαν αυτές του Μπεργκ κρίνονται ως επιτακτικές. Και για να το πούμε και πιο απλά, εδώ ο Ολυμπιακός πούλησε τον Ιντέγε χωρίς να έχει τους μεγάλους οικονομικούς "πονοκεφάλους" του τριφυλλιού, ο Παναθηναϊκός θα κολλήσει στον Μπεργκ;

Προφανώς το ιδανικό σενάριο για τον Γιάννη Αλαφούζο είναι να κρατούσε τον Σουηδό, να έκανε δυνατές μεταγραφές, να ξεμπέρδευε με το βραχνά της UEFA και να έμπαινε με υγεία στη νέα χρονιά. Αυτά, όμως, είναι σενάρια για παραμύθια στον Παναθηναϊκό των τελευταίων ετών και όσοι δεν το έχουν συνειδητοποιήσει μάλλον πρέπει να κατέβουν από το συννεφάκι.

Τι να πει κι ο Ουζουνίδης που θα πρέπει να βρει τα γκολ που θα χάσει από την αποχώρηση του Μπέργκ; Ακόμα και στις "κακές" χρονιές, μια χαρά την έβαζε στα δίχτυα ο Σουηδός. Κι εκεί που θα πήγαινε για επιθετικό ΑΝ έφευγε ο Κλωναρίδης, τώρα θα αναγκαστεί να ψάξει έναν αξιόμαχο και... τίμιο. Όχι από το πάνω ράφι, αλλά ένα "λαχείο" τύπου Μπεργκ. Μην ξεχνάτε πως ως τέτοιο είχε έρθει προ τετραετίας ο 31χρονος φορ.

Ναι, με την πώλησή του ξεκινά μία χρονιά με τον χειρότερο δυνατό τρόπο. Με γκρίνια, με απογοήτευση, με ανησυχία για το μέλλον. Η κατάσταση, όμως, στην οποία βρίσκονται οι "πράσινοι" δεν χωρούν "όχι". Τα σχεδόν 5.5 εκατομμύρια που θα πάρει ο Παναθηναϊκός από την Αλ-Αϊν θα κλείσουν κάποιες τρύπες. Θα αποτελέσουν ανάσα για τον Αλαφούζο που παραμένει μόνος ευελπιστώντας πως κάποιος από τους επιφανείς Παναθηναϊκάρες θα τον βοηθήσει.

ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΔΗΛΑΔΗ;

Κι αν κάποιοι κράξουν τον Αλαφούζο ας φέρουν και την εναλλακτική. Γιατί ωραίο είναι να περνάμε "πριονοκορδέλα" το αφεντικό της "πράσινης" ΠΑΕ (και πρώτος εγώ), αλλά ωραίο είναι να έχουμε και λύσεις για την επόμενη μέρα. Προφανώς ο άνθρωπος δεν θέλει να χρωστάει και να χρειάζεται να βάζει συνεχώς από την τσέπη του.

Αυτό που πρέπει να γίνει τη δεδομένη χρονική στιγμή είναι να μην κρατήσει πολύ το... μνημόσυνο για τον Μπεργκ. Οχι κλάματα και γκρίνιες για πολλές μέρες. Μακριά από τη διχόνοια και την εσωστρέφεια. Ο Παναθηναϊκός θα πρέπει να κινηθεί άμεσα για να βρει τον αντικαταστάτη του και ο Ουζουνίδης θα κληθεί να σηκώσει στις πλάτες του και αυτό το "βάρος". Να ρουφήξει τους κραδασμούς για να κρατήσει την ομάδα ενωμένη.

Πάντως, μεταξύ μας, δεν ήταν και πολύ πιθανό να μείνει ο Σουηδός μετά τα όσα έγιναν στο τέλος της σεζόν. Θα ήθελε να παραμείνει με την πράσινη φανέλα, αλλά σε ένα πρωτάθλημα που θα τον σέβονται και δεν θα τον βγάζουν... μποξέρ και κακό παιδί. Τουλάχιστον αυτός δεν δήλωσε ποτέ επαναστάτης για να γίνει αρεστός στους οπαδούς...

ΥΓ: Η ΠΑΕ φρόντισε με την ανακοίνωσή της να βγάλει από πάνω της τη "ρετσινιά" και να φορτώσει το βάρος των ευθυνών στον Μπεργκ. Εξυπνη κίνηση για μία ΠΑΕ που -βάσει των προβλημάτων της- θα... παρακαλούσε να πωληθεί ο Σουηδός. Τουλάχιστον έχει τακτ...

Πηγή: Contra.gr

Δημοφιλή