Τσίπρας: Δεν μπορεί ένα τείχος χρήματος να χωρίζει το Βορρά από το Νότο της Ευρώπης

Τσίπρας: Δεν μπορεί ένα τείχος χρήματος να χωρίζει το Βορρά από το Νότο της Ευρώπης
Greek Prime Minister Alexis Tsipras arrives for a group picture with NATO member leaders before the start of their summit in Brussels, Belgium, May 25, 2017. REUTERS/Hannibal Hanschke
Greek Prime Minister Alexis Tsipras arrives for a group picture with NATO member leaders before the start of their summit in Brussels, Belgium, May 25, 2017. REUTERS/Hannibal Hanschke
Hannibal Hanschke / Reuters

«Για να πάρει η Ευρώπη την μοίρα της στα χέρια της, η μοίρα των ανθρώπων της Ευρώπης πρέπει να είναι κοινή και αυτό δεν μπορεί να γίνει όταν ένας τοίχος χρήματος χωρίζει τον Νότο από τον Βορρά». Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην εκδήλωση της «Προοδευτικής Συμμαχίας» (Progressive Caucus) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, με τίτλο «Το σενάριο που λείπει - Μια εναλλακτική για τους Ευρωπαίους».

«Η Ευρώπη, όπως είναι σήμερα, δεν εμπνέει και δεν ελκύει. Η αδράνεια οδηγεί αργά ή γρήγορα στην έκρηξη. Πρέπει να οργανώσουμε το τέλος μιας εποχής για την Ευρώπη φέρνοντας στο προσκήνιο ένα ρεαλιστικό πλάνο για μια Ευρώπη που θα είναι πολύ κοντά στους πολίτες της. Αξίζει να δώσουμε αυτόν τον αγώνα όλοι μαζί και ζητώ την συμμαχία όλων των προοδευτικών δυνάμεων».

Η Ευρώπη δεν μπορεί να καλυτερέψει αν δεν είναι προοδευτική αν δεν γίνει κοινωνική, πρόσθεσε, επισημαίνοντας παράλληλα ότι το σημείο εξόδου από τα Μνημόνια είναι ορατό, ξεκάθαρο και μη αναστρέψιμο μετά την συμφωνία του τελευταίου Eurogroup, ανέφερε.

«Προοδευτικοί, Οικολόγοι, Σοσιαλιστές έχουμε κοινό στόχο να αλλάξουμε αυτήν την Ευρώπη», τόνισε και πρόσθεσε: «Οι σοσιαλδημοκράτες πρέπει να δουν τις ιστορικές τους ευθύνες και να περιορίσουν την νεοφιλεύθερη συναίνεση. Η κληρονομιά της Ευρώπης καλεί σε εγρήγορση. Η άρνηση της Βρετανίας στα πλαίσια του ευρωσκεπτικισμού, και η άνοδος της ακροδεξιάς είναι δείγματα της απώλειας εμπιστοσύνης».

Η Προοδευτική Συμμαχία, επεσήμανε ο κ. Τσίπρας, είναι σημείο αναφοράς για όλους μας.

«Δεν θέλαμε να θρυμματίσουμε την Ελλάδα»

Για τον Έλληνα πρωθυπουργό «η επιλογή μας ήταν από την αρχή να μην ρισκάρουμε να θρυμματίσουμε την Ελλάδα, να μην απαξιώσουμε την αριστερή ιδεολογία στην Ευρώπη. Δεν ενστερνιζόμαστε τις πολιτικές λιτότητας. Δεν σταματήσαμε ποτέ να υλοποιούμε ένα παράλληλο πρόγραμμα που προστατεύει τους πιο ευάλωτους».

Το Eurogroup να λειτουργεί περισσότερο δημοκρατικά

Επίσης, κάλεσε, φορείς, όπως το Eurogroup να λειτουργούν περισσότερο δημοκρατικά. «Για εμάς εκδημοκρατισμός της Ευρωζώνης σημαίνει μια δομή διακυβέρνησης δημοκρατικής νομιμότητας και ανάληψης ευθυνών με συνεργασία προς την ανάπτυξη, με δημοσιονομικό καταμερισμό των ευθυνών και παραμερισμό του κοινωνικού αποκλεισμού», συμπλήρωσε.

Δημοφιλή