Με τραγούδι απάντησε ο Γιούνκερ όταν ρωτήθηκε αν το Brexit είναι αναστρέψιμο

Με τραγούδι απάντησε ο Γιούνκερ όταν ρωτήθηκε αν το Brexit είναι αναστρέψιμο
Aris Oikonomou/SOOC

Με αινιγματικό τρόπο απάντησε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Zαν Κλοντ Γιούνκερ, όταν ρωτήθηκε αν το Brexit είναι αναστρέψιμο.

Και αυτό γιατί επέλεξε ένα πολύ γνωστό τραγούδι, το «Let it be» («Ας γίνει») του Πολ Μακ Κάρτνεϊ.

Λίγο πριν από τη συνάντηση της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζας Μέι με τους 27 ηγέτες της ΕΕ με το θέμα του Brexit στο επίκεντρο, o Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ρωτήθηκε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες αν συμφωνεί με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και κατά πόσον το Brexit είναι αναστρέψιμο. «Για την Ευρώπη δεν έχω ποτέ αυταπάτες, διότι δεν μου αρέσει να τις χάνω» απάντησε o Γιούνκερ και πρόσθεσε «Let it Be!» .

Από την πλευρά του ο Τουσκ απάντησε ότι «η πολιτική χωρίς όνειρα είναι ένας εφιάλτης» και πρόσθεσε ότι ο ίδιος είναι ρεαλιστής, αλλά «στην πολιτική όλα είναι πιθανά». Συνεχίζοντας, ο Τουσκ είπε ότι οι διαπραγματεύσεις για το Brexit πρέπει να ξεκινήσουν με τον πλέον εποικοδομητικό τρόπο και τόνισε ότι η τελική απόφαση επαφίεται στη Μεγάλη Βρετανία και οι πολίτες της. «Είναι ωραία τα όνειρα», πρόσθεσε ο Τουσκ, σημειώνοντας με νόημα ότι προτιμά τον Tζον Λένον από τον Πολ Μακ Κάρτνεϊ.

Λίγες ώρες νωρίτερα, ο Ντ. Τουσκ είχε εκφράσει την ελπίδα ότι το Brexit θα μπορούσε να αντιστραφεί, απαντώντας με τους στίχους του Τζον Λένον στο τραγούδι «Ιmagine». «Μπορεί κανείς να πει ότι είμαι ονειροπόλος αλλά δεν είμαι ο μόνος».

Όπως καταλάβατε, οι Beatles είχαν τη τιμητική τους στη Σύνοδο...

«Ναι» στη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας

Οι δύο αξιωματούχοι, μίλησαν και για το θέμα της άμυνας της ΕΕ, λέγοντας ότι υπάρχει ανάγκη να βελτιωθεί η συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν σήμερα oμόφωνα στις προτάσεις που κατέθεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας. Όπως εξήγησε ο Τουσκ, στους επόμενους τρεις μήνες τα κράτη-μέλη θα συμφωνήσουν σε ένα κοινό κατάλογο για τις δεσμεύσεις που μπορούν να αναλάβουν στον τομέα της άμυνας, καθώς και την ανάληψη συγκεκριμένων προγραμμάτων. Ο Τουσκ είπε ότι τα σχέδια της ΕΕ για την άμυνα είναι φιλόδοξα και κάλεσε όλα τα κράτη-μέλη να συμμετάσχουν σε αυτήν την προσπάθεια.

Από την πλευρά του ο Ζ.Κ.Γιούνκερ προκειμένου να αναδείξει τη σημασία της συνεργασίας των κρατών-μελών της ΕΕ στον τομέα της άμυνας ανέφερε ότι στην ΕΕ υπάρχουν 178 είδη οπλικών συστημάτων, ενώ στις ΗΠΑ μόνο 30 και 17 είδη τανκς, ενώ στις ΗΠΑ μόνο ένα. «Στην Ευρώπη οι αμυντικές δαπάνες αντιστοιχούν στο ήμισυ των αμυντικών δαπανών των ΗΠΑ», είπε ο Γιούνκερ και πρόσθεσε ότι το 80% της έρευνας στον τομέα της άμυνας και το 90% των προμηθειών γίνεται αποκλειστικά σε εθνική βάση.

Παράτασης των κυρώσεων κατά της Ρωσίας

Επίσης, οι ηγέτες των κρατών μελών συμφώνησαν σήμερα στην παράταση για έξι μήνες των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στην Ρωσία μετά την προσάρτηση της Κριμαίας τον Μάρτιο του 2014, όπως ανακοίνωσε δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Συμφωνήθηκε. Η ΕΕ θα παρατείνει τις οικονομικές κυρώσεις ενάντια στην Ρωσία», τόνισε ο Τουσκ με ανάρτηση του στο twitter, επιβεβαιώνοντας την κρίση των κρατών-μελών της Ένωσης ότι η Μόσχα έχει αποτύχει στην εφαρμογή των όρων της ειρηνευτικής συμφωνίας του Μινσκ.

Οι ηγέτες επικύρωσαν την απόφαση που είχε ληφθεί από τις κυβερνήσεις των κρατών-μελών.

Η απόφαση παρατείνει τις κυρώσεις έως τον Ιανουάριο του 2018.

Η Ουγγαρία και η Πολωνία πέρασαν σήμερα στην αντεπίθεση επικρίνοντας τον Εμανουέλ Μακρόν, έπειτα από τις προειδοποιήσεις του Γάλλου προέδρου προς τα κράτη της ανατολικής Ευρώπης ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν ένα «σουπερμάρκετ» από το οποίο μπορούν να επιλέγουν τα κομμάτια της συμμετοχής τους στο μπλοκ που επιθυμούν, χωρίς να σέβονται τις αξίες της Ένωσης.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε σε ευρωπαϊκές εφημερίδες, ο Μακρόν δήλωσε ότι οι χώρες που δεν σέβονται τους κανόνες της Ένωσης θα πρέπει να υποστούν τις συνέπειες.

«Ο Γάλλος πρόεδρος είναι πολύ νέος. Έρχεται εδώ για πρώτη φορά», τόνισε ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν στους δημοσιογράφους κατά την πρώτη μέρα της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Η πρωθυπουργός της Πολωνίας Μπεάτα Σίντλο κατηγόρησε τον Μακρόν ότι προβάλει στα μέσα μαζικής ενημέρωσης την αντιπάθειά του προς τα κράτη της κεντρικής Ευρώπης. «Είναι καλό να μιλάμε με γεγονότα και να μην χρησιμοποιούμε στερεότυπα», δήλωσε.

Εντούτοις, ο Γάλλος πρόεδρος, που αναμένεται να συναντηθεί αύριο πρωί με τους Όρμπαν και Σίντλο και με τους ηγέτες της Σλοβακίας και της Τσεχίας, δέχθηκε την ισχυρή στήριξη της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ.

«Πιστεύω ότι είναι σημαντικό ότι ο Εμανουέλ Μακρόν επανέλαβε αυτές τις δηλώσεις. Η Γερμανία και η Γαλλία συμβαδίζουν απολύτως», τόνισε η Μέρκελ, σε ερώτηση για την τοποθέτηση Μακρόν.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ανοίξει αρκετές νομικές επιθέσεις ενάντια στην Βαρσοβία και την Βουδαπέστη, ενώ κάποια κράτη μέλη επιθυμούν την μείωση των ευρωπαϊκών επιδοτήσεων προς τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης ως τιμωρία για τις ενέργειες των κυβερνήσεων τους.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή