Η κυβέρνηση αναζητά επενδυτές και «μετρά» πιθανές αντιδράσεις σε μια έξοδο της χώρας στις αγορές

Η κυβέρνηση αναζητά επενδυτές και «μετρά» πιθανές αντιδράσεις σε μια έξοδο της χώρας στις αγορές
Origami paper boat of euro notes on sand
Origami paper boat of euro notes on sand
Tuned_In via Getty Images

Στο «κυνήγι» ξένων επενδυτών βγαίνει η κυβέρνηση επιχειρώντας να εκμεταλλευτεί το θετικό «μομέντουμ» από το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης. Οι δύο καθ΄ ύλην αρμόδιοι υπουργοί Ευκλείδης Τσακαλώτος και Δημήτρης Παπαδημητρίου βρίσκονται στο εξωτερικό έχοντας ένα γεμάτο πρόγραμμα επαφών με ξένους επενδυτές.

Συγκεκριμένα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος από την Τετάρτη χθες έως και την Παρασκευή θα βρίσκεται στο Λονδίνο, ενώ ο Δημήτρης Παπαδημητρίου θα βρίσκεται έως και τις 25 Ιουνίου στις ΗΠΑ και αμέσως μετά έως τις 28 Ιουνίου στο Λονδίνο.

Αντίστοιχα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης ενημέρωσε τους πρέσβεις των Κρατών-Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα αποτελέσματα του Eurogroup της 15ης Ιουνίου.

Η συζήτηση περιστράφηκε στα ζητήματα ανάπτυξης και ενίσχυσης των επενδύσεων ενώ ο κ. Δραγαςάκης ενημέρωσε τους πρέσβεις για το νέο περιβάλλον που δημιουργείται, θέτοντας ως κύριους στόχους την προσέλκυση επενδύσεων και τη δραστική μείωση της ανεργίας. Όπως σημείωσε, υπάρχουν σημαντικά περιθώρια βελτίωσης, όμως ήδη γίνονται στοχευμένες ενέργειες για τη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος.

Οι υπουργοί πέρα από την παρουσίαση των εξελίξεων στην ελληνική οικονομία μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, θέλουν να «μετρήσουν» το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών σχετικά με την πρόθεση της κυβέρνησης να δοκιμάσει σύντομα μια έξοδο στις αγορές.

Οι εισηγήσεις οι οποίες υπάρχουν τόσο στο Μέγαρο Μαξίμου, όσο και στο υπουργείο Οικονομικών δεν δίνουν σαφή απάντηση για το αν η κυβέρνηση θα πρέπει να επιχειρήσει άμεσα μια έξοδο στις αγορές. Η αισθητά καθοδική πορεία των επιτοκίων των ελληνικών ομολόγων δημιουργεί τις προϋποθέσεις σε ορισμένους να εισηγούνται μια δοκιμαστική έξοδο στις αγορές ακόμα και στο τέλος Ιουλίου, αμέσως μετά την αποπληρωμή των ομολόγων της ΕΚΤ.

Οι συγκεκριμένοι παράγοντες εκτιμούν ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να εκμεταλλευτεί το (προσωρινό) τέλος της αβεβαιότητας μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και την εκταμίευση της δόσης. Σύμφωνα με αυτές τις εισηγήσεις μια επιτυχημένη έξοδος θα αύξανε την εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία, θα καθησύχαζε τις αγορές, ενώ την ίδια στιγμή θα «μαλάκωνε» τους δανειστές εν όψει της τρίτης αξιολόγησης.

Παρόλα αυτά εμπόδιο σε αυτό το σχέδιο εσπευσμένης επιστροφής στις αγορές, θα μπορούσε να σταθεί η έκθεση βιωσιμότητας χρέους (DSA) του ΔΝΤ η οποία θα κατατεθεί στο διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου στις 27 Ιουλίου. Οι δηλώσεις των αξιωματούχων του Ταμείου, αλλά και έμπειρων παρατηρητών, δείχνουν ότι η έκθεση θα επιβεβαιώνει ότι το χρέος της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμο και ως εκ τούτου είναι αναγκαίο να ληφθούν μέτρα για τη διευθέτηση του. Ωστόσο αυτό που θα μπορούσε να σταθεί εμπόδιο σε ένα σχέδιο εσπευσμένης επιστροφής στις αγορές είναι αν οι εκτιμήσεις του Ταμείου θα δημιουργούν περιθώριο αισιοδοξία για την Ελληνική οικονομία.

Προκειμένου να αποφευχθεί μια τέτοιου είδους δοκιμασία, η οποία θα μπορούσε να ανατρέψει το θετικό «μομέντουμ», είναι αρκετοί αυτοί οι οποίοι εισηγούνται η δοκιμαστική έξοδος στις αγορές να επιχειρηθεί περί το Νοέμβριο, ώστε να έχουν δημιουργηθεί οι κατάλληλες συνθήκες, μετά και την ολοκλήρωση των γερμανικών εκλογών.

Ωστόσο, και για αυτή την περίοδο υπάρχουν στοιχεία τα οποία μπορούν να προβληματίσουν την κυβέρνηση. Ενδεικτικό είναι ότι το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών και ο συνασπισμός των κομμάτων που θα σχηματίσουν κυβέρνηση μπορεί να δημιουργήσουν έντονες ανησυχίες για ακόμα μεγαλύτερη σκλήρυνση της στάσης της Γερμανίας απέναντι στην Ελλάδα. Αντίστοιχα, ερωτήματα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας μπορούν να δημιουργηθούν εάν προκληθούν νέες εμπλοκές κατά τη διάρκεια της τρίτης αξιολόγησης, η οποία προγραμματίζεται να ξεκινήσει το φθινόπωρο. Σε μια τέτοια περίπτωση η κυβέρνηση θα μπορούσε να μεταθέσει την έξοδο στις αγορές για αργότερα μέσα στο 2018.

Όποια περίοδο πάντως και αν επιλέξει η κυβέρνηση να δοκιμάσει την τύχη της στις αγορές, στόχος της θα είναι να επιτύχει χαμηλότερα επιτόκια από αυτά που είχαν οι δύο προηγούμενες εκδόσεις το 2014, επί κυβέρνησης Σαμαρά.

Δημοφιλή