Σύνοδος Κορυφής: Χαιρετίζει τις μεταρρυθμίσεις του Τσίπρα ο Μακρόν - Να βοηθήσουμε την Ελλάδα στο προσφυγικό λέει η Μέρκελ

Σύνοδος Κορυφής: Χαιρετίζει τις μεταρρυθμίσεις του Τσίπρα ο Μακρόν
German Chancellor Angela Merkel and French President Emmanuel Macron addresses a joint news conference at the EU summit in Brussels, Belgium, June 23, 2017. REUTERS/Gonzalo Fuentes TPX IMAGES OF THE DAY
German Chancellor Angela Merkel and French President Emmanuel Macron addresses a joint news conference at the EU summit in Brussels, Belgium, June 23, 2017. REUTERS/Gonzalo Fuentes TPX IMAGES OF THE DAY
Gonzalo Fuentes / Reuters

Οι ηγέτες των 28 χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης ασχολούνται σήμερα, Παρασκευή, με το ακανθώδες θέμα του διεθνούς εμπορίου, που φέρει σε αντιπαράθεση τους υποστηρικτές του ελευθέρου εμπορίου με εκείνους που επιδιώκουν την εισαγωγή μίας δόσης προστατευτισμού, αρχής γενομένης πλέον από την Γαλλία.

Ο προστατευτισμός που υιοθετείται από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, η αυξανόμενη απειλή του κινεζικού ντάμπινγκ, καθώς και η αντίθεση της κοινής γνώμης στις συμφωνίες ελευθέρου εμπορίου που διαπραγματεύθηκε η Ευρωπαϊκή Ενωση, όπως η CETA με τον Καναδά, έχει οδηγήσει σε πόλωση τις ευρωπαϊκές θέσεις τους τελευταίους μήνες.

«Ο διαχωρισμός γίνεται ανάμεσα σε εκείνους που θέτουν ως απόλυτη προτεραιότητα το ελεύθερο εμπόριο και εκείνους που υποστηρίζουν την εισαγωγή κανόνων ισοτιμίας», σύμφωνα με ευρωπαίο διπλωμάτη.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, που συμμετέχει στην πρώτη του ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής, υπερασπίσθηκε και πάλι χθες στις Βρυξέλλες την ιδέα του για «μία Ευρώπη που προστατεύει» τους πολίτες απέναντι στην παγκοσμιοποίηση.

«Δεν είμαι καθόλου υπέρ οποιουδήποτε προστατευτισμού, αλλά είμαι υπερασπιστής μίας δίκαιης προστασίας», δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν.

Η μία από τις προτάσεις του έχει εγγραφεί στην ημερήσια διάταξη της συνόδου κορυφής και διχάζει τους εταίρους: η εισαγωγή «σε ευρωπαϊκό επίπεδο» ενός «εργαλείου ελέγχου των ξένων επενδύσεων στην Ευρώπη».

Ενα τέτοιο μέτρο θα έθετε στο στόχαστρο τους κινέζους επενδυτές, οι ορέξεις των οποίων για τις ευρωπαϊκές βιομηχανίες αιχμής τα τελευταία χρόνια δημιουργούν ανησυχίες στην Ευρώπη.

Οι κινεζικές εταιρείες, κρατικές σε ορισμένες περιπτώσεις, με την απόκτηση του ελέγχου ευρωπαϊκών εταιρειών έχουν την πολυτέλεια να αποκτούν πρόσβαση με χαμηλό κόστος και αθέμιτο τρόπο σε τεχνογνωσία και τεχνολογίες αιχμής.

Ετσι, το 2016, η Γερμανία και η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν κατόρθωσαν παρά να παρακολουθήσουν αδύναμες την μεταφορά τεχνολογίας «made in Germany» κατά την εξαγορά της γερμανικής εταιρείας ρομποτικής Kuka από την κινεζική Midea, γίγαντα των ηλεκτρικών συσκευών, έναντι 4,6 δισεκατομμυρίων ευρώ.

«Πολιτικά ευαίσθητο θέμα»

Σύμφωνα με το σχέδιο του τελικού ανακοινωθέντος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα κληθεί να εξετάσει «τις ανάγκες» της Ευρωπαϊκής Ενωσης ως προς το θέμα, αλλά οι 28 δεν θα ασχοληθούν με αυτό παρά σε μελλοντική σύνοδο κορυφής.

Πολλές χώρες είναι κατηγορηματικά αντίθετες, είτε διότι έχουν ανάγκη τις ξένες επενδύσεις (Ελλάδα και Πορτογαλία), είτε διότι είναι προσηλωμένες στο άνοιγμα των αγορών (χώρες της βόρειας Ευρώπης).

Είναι ένα πολύ ευαίσθητο πολιτικά θέμα, παραδέχθηκε χθες η ευρωπαία επίτροπος αρμόδια για το Εμπόριο Σεσίλια Μάλστρεμ, που τάσσεται υπέρ μίας Ευρώπης ανοικτής στο ελεύθερο εμπόριο, κυρίως απέναντι στον αμερικανικό προστατευτισμό. «Δεν θέλουμε θα βάλουμε εμπόδια για τις επενδύσεις, που ήταν θετικές για την Ευρώπη», δήλωσε η ευρωπαία επίτροπος.

Σύμφωνα με το σχέδιο του ανακοινωθέντος, οι ευρωπαίοι ηγέτες θα ταχθούν υπέρ «ενός εμπορίου ανοικτού και πολυμερούς, με έναν κεντρικό ρόλο για τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου» και «κατά του προστατευτισμού».

Θα ζητούν επίσης την ενίσχυση «εάν είναι αναγκαίο», των εργαλείων εμπορικής άμυνας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, για να της επιτραπεί να απαντήσει σε «άδικες και μεροληπτικές» πρακτικές τρίτων χωρών.

Μακρόν: Χαιρετίζω την ανάκαμψη της Ελλάδας

«Χαιρετίζω την ανάκαμψη της Ελλάδας και τις μεταρρυθμίσεις που προώθησε ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας», τόνισε ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στην κοινή συνέντευξη Τύπου με την καγκελάριο Μέρκελ αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνόδου κορυφής της ΕΕ.

«Βρέθηκε στο τελευταίο Eurogroup ένα πολύ ισχυρό συναινετικό πλαίσιο. Στη σημερινή σύνοδο δεν μιλήσαμε για την Ελλάδα, και αυτό είναι πολύ καλό νέο, γιατί δουλέψαμε πολύ με τη Μέρκελ, ώστε να καταλήξουμε στη συμφωνία που βρέθηκε στο Eurogroup», σημείωσε ο κ. Μακρόν.

Από τη μεριά της, η Γερμανίδα καγκελάριος τόνισε πως «δεν μιλήσαμε για την Ελλάδα στη σημερινή σύνοδο γιατί έχουν βρεθεί λύσεις» και επισήμανε πως και με το «πακέτο Γιούνκερ» θα υπάρχει ενίσχυση των επενδύσεων.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ακόμα πως όταν η Γαλλία και η Γερμανία ομιλούν με την ίδια φωνή, η Ευρώπη μπορεί να προχωρήσει.

Ο Γάλλος πρόεδρος πρόσθεσε πως η Ευρώπη είναι η καλύτερη προστασία από τις μεγάλες προκλήσεις, από την τρομοκρατία μέχρι τη μετανάστευση και το εμπόριο.

Σύμφωνα με τον Μακρόν, η προσφυγική κρίση δεν είναι κάτι που πρέπει να αντιμετωπίσουν μερικές μόνο χώρες της ΕΕ, αλλά όλες.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως η προσφυγική κρίση δεν είναι προσωρινή, αλλά θα συνεχιστεί και γι' αυτό απαιτείται μια μακροπρόθεσμη απάντηση.

Ο Γάλλος πρόεδρος υπογράμμισε ότι υποστηρίζει τις ανοικτές αγορές, πρόσθεσε όμως ότι αυτό δεν σημαίνει πως η Ευρώπη θα είναι αφελής και ότι θα υπερασπιστεί τους κανόνες και θα εξασφαλίσει ότι θα γίνονται σεβαστοί.

Ο Μακρόν τόνισε ακόμη πως χρειάζεται «πραγματική αμοιβαιότητα» στις επενδύσεις σε στρατηγικούς τομείς.

Μήνυμα αισιοδοξίας από την Μέρκελ

Την ανάγκη επίδειξης αλληλεγγύης στην Ελλάδα και την Ιταλία στο προσφυγικό ζήτημα τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγγελα Μέρκελ, εξηγώντας πως αυτή είναι η δική της αντίληψη για την Ευρώπη.

«Εάν είμαστε μαζί γύρω από ένα τράπεζι, εάν έχουμε κοινά εξωτερικά σύνορα, τότε πρέπει μια μέρα να μπω στη θέση του Έλληνα πρωθυπουργού και του Ιταλού πρωθυπουργού, οι οποίοι δέχονται κάθε μέρα καινούργιους πρόσφυγες και μετανάστες» είπε η Α. Μέρκελ και προσέθεσε: «Δεν μπορώ απλά να χαίρομαι που βρίσκομαι στο κέντρο της Ευρώπης και δεν έχω αυτό το πρόβλημα με τους πρόσφυγες. Είναι πολύ σημαντικό να μπαίνεις στη θέση των άλλων, αυτό πρέπει να κάνουμε όλοι για να βρούμε ένα συμβιβασμό».

Η σύνοδος κορυφής της ΕΕ έστειλε ένα μήνυμα νέας αισιοδοξίας, δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ μετά τη λήξη της συνόδου, προσθέτοντας πως κρίσιμη σημασία για την επιτυχία της είχε η προετοιμασία της από τη Γερμανία και τη Γαλλία.

Η Μέρκελ πρόσθεσε πως η Ευρώπη πρέπει να επικεντρωθεί στο μέλλον της και πως η έξοδος της Βρετανίας δεν μπορεί να συσκοτίσει αυτή την ανάγκη.

Η καγκελάριος υπογράμμισε επίσης πως ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι έδωσε στους ευρωπαίους ηγέτες μια αισιόδοξη εικόνα για την ευρωπαϊκή οικονομία.

Η Μέρκελ τόνισε πως η ΕΕ βασίζεται σε κοινές αξίες και πρόσθεσε πως, αν κάποιος βλέπει ότι οι αξίες αυτές παραβιάζονται, πρέπει να το λέει.

Η καγκελάριος δήλωσε ακόμη πως δυστυχώς δεν υπήρξε πρόοδος όσον αφορά τον καταμερισμό του βάρους των προσφύγων εντός της ΕΕ και πως θα συνεχίσει να ασκεί πίεση προς την κατεύθυνση αυτή.

Υπερασπίστηκε τις προτάσεις της η Μέι

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι υπεραμύνθηκε των προτάσεών της για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των Ευρωπαίων πολιτών που διαμένουν στη Βρετανία, υποστηρίζοντας ότι πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες αντέδρασαν θετικά, ενώ σημείωσε ότι η ίδια θέλει να υπάρξει συμφωνία όσο το δυνατόν ταχύτερα.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την Σύνοδο της ΕΕ στις Βρυξέλλες, η Βρετανίδα πρωθυπουργός σημείωσε επίσης ότι επιθυμεί οι διαπραγματεύσεις σχετικά με τη αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ να συνεχιστούν με τον ίδιο εποικοδομητικό τρόπο, όπως ακριβώς έγινε κατά την έναρξή τους στις αρχές της εβδομάδας.

"Επιμένω στην άποψη ότι πρόκειται για μια δίκαιη και σοβαρή πρόταση και ας είμαστε ξεκάθαροι σε όσα λέμε: εκείνοι οι πολίτες από τις χώρες της ΕΕ που ήλθαν στη Βρετανία και έφτιαξαν τις ζωές τους και τα σπίτια τους στη Βρετανία θα μπορούν να παραμείνουν και εμείς θα εγγυηθούμε τα δικαιώματά τους στη Βρετανία" τόνισε η Τερέζα Μέι.

"Νομίζω ότι πρόκειται για μια πολύ σοβαρή πρόταση. Υπάρχουν κάποιες διαφορές μεταξύ της πρότασής (μας) και των προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ωστόσο το ζήτημα αυτό θα τεθεί υπό διαπραγμάτευση" είπε η πρωθυπουργός της Βρετανίας.

Δημοφιλή