Άδεια στις εγκύους να σκοτώνουν χωρίς να τιμωρούνται; Πώς παραλίγο να περάσουν τον πιο παράλογο νόμο στις ΗΠΑ

Άδεια στις εγκύους να σκοτώνουν χωρίς να τιμωρούνται; Πώς παραλίγο να περάσουν τον πιο παράλογο νόμο στις ΗΠΑ
Syldavia via Getty Images

Στο New Hampshire των ΗΠΑ συνέβη το εξής παράδοξο: Παραλίγο να επιτραπεί στις γυναίκες του New Hampshire να διαπράξουν φόνο ατιμωρητί, όταν Ρεπουμπλικανοί νομοθέτες δεν διάβασαν τα «ψιλά γράμματα» σε δικό τους νομοσχέδιο, όπως αναφέρει το δημοσίευμα της Independent.

Πρόκειται για το «νομοσχέδιο 66» της συγκλήτου του New Hampshire, το οποίο είναι ένας από τους δεκάδες νόμους που αφορούν την «παιδοκτονία» σε όλη τη χώρα και που επιτρέπει στα έμβρυα να θεωρούνται «άνθρωποι» (με την έννοια του νόμου) σε περιπτώσεις ανθρωποκτονίας.

Το νομοσχέδιο θεωρεί ότι ένα έμβρυο αποτελεί ανθρώπινη ύπαρξη ύστερα από 20 εβδομάδες ύπαρξης. Οι υποστηρικτές του νομοσχεδίου λένε πως μια τέτοια διάταξη επιτρέπει την τιμωρία στο μέγιστο βαθμό, όσων ενδεχομένως διαπράξουν το φόνο ενός εμβρύου – σε ένα αυτοκινητικό ατύχημα ή μια επίθεση για παράδειγμα.

Οι συνήγοροι των δικαιωμάτων των γυναικών παρόλα αυτά, λένε πως οι νόμοι μπορούν να ερμηνευθούν με τέτοιο τρόπο ώστε να απαγορευθεί η έκτρωση. Για να κατευνάσουν τους φόβους αυτούς, οι Ρεπουμπλικανοί νομοθέτες προσέθεσαν μια εξαίρεση για τις γυναίκες που θέλουν να κάνουν έκτρωση και τους γιατρούς που θα τους προσέφεραν τη συνδρομή τους σε αυτό.

Όπως έγραφε αρχικά η διάταξη, απάλλασσε «κάθε πράξη» της εγκύου ή του γιατρού της που θα αποτελούσε φόνο δευτέρου βαθμού, ανθρωποκτονία, ανθρωποκτονία από αμέλεια ή πρόκληση ή συνέργεια σε αυτοκτονία.

«Το νομοσχέδιο όπως έχει συνταχθεί, επιτρέπει την αυτοκτονία με τη συνέργεια του γιατρού καθώς επίσης, επιτρέπει σε μια έγκυο να διαπράξει ανθρωποκτονία χωρίς συνέπειες», είπε ο εκπρόσωπος των Ρεπουμπλικανών, JR Hoell.

Παρόλα αυτά οι νομοθέτες κατάλαβαν το λάθος τους μόνο όταν το νομοσχέδιο ήταν ένα βήμα πριν το γραφείο του Κυβερνήτη Chris Sununu, πριν την τελική του έγκριση. Τα μέλη του Κογκρέσου ψήφισαν ταχύτατα ώστε να αλλάξουν τη διατύπωση μέσα από μια διαδικασία που συνήθως χρησιμοποιείται για να γίνουν ορθογραφικές και γραμματικές διορθώσεις.

«Κανένας σε αυτή την αίθουσα δεν ψήφισε ότι θα επιτρέπεται σε οποιονδήποτε να μπορεί να διαπράξει ανθρωποκτονία εναντίον οποιουδήποτε», είπε ο Dick Hinch, επικεφαλής του κόμματος των Ρεπουμπλικανών που έχει την πλειοψηφία. «Δεν ήταν αυτή η πρόθεση».

38 ακόμα πολιτείες έχουν στη νομοθεσία τους το κομμάτι που αφορά τη δολοφονία εμβρύων. Οι νόμοι αυτοί έχουν εγείρει ερωτήματα για το αν θα πρέπει να ασκείται δίωξη στις μητέρες για αποβολή, ή για το κάπνισμα ή την κατανάλωση αλκοόλ στη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Οι δημοκρατικοί του New Hampshire διαμαρτυρήθηκαν πως το νομοσχέδιο που έφεραν οι Ρεπουμπλικανοί είναι άνευ αντικειμένου, τονίζοντας πως οι γυναίκες ήδη μπορούν να ασκήσουν δίωξη σε βαθμό κακουργήματος στις περιπτώσεις που υπάρξει αποβολή ή που το έμβρυο γεννηθεί νεκρό.

«Το νομοσχέδιο 66 της Συγκλήτου βάζει το New Hampshire στο επικίνδυνο μονοπάτι του να αναγνωρίζουμε το έμβρυο σαν προσωπικότητα στη νομοθεσία μας», είπε η Γερουσιαστής Martha Hennessey.

Πάντως, μετά τη διόρθωση, το νομοσχέδιο «πέρασε» εύκολα στη νομοθεσία του New Hampshire. Ο κ. Sununu αναμένεται να υπογράψει την αναθεωρημένη διάταξη ώστε να αποτελέσει και νόμο.

Δημοφιλή