Ο μαφιόζος Σόνι Φραντσέζε, γηραιότερος κρατούμενος των ΗΠΑ, αποφυλακίστηκε σε ηλικία 100 ετών

Ο μαφιόζος Σόνι Φραντσέζε, γηραιότερος κρατούμενος των ΗΠΑ, αποφυλακίστηκε σε ηλικία 100 ετών
Gangster John 'Sonny' Franzese mugshot in circa 1990. (Photo courtesy Bureau of Prisons/Getty Images)
Gangster John 'Sonny' Franzese mugshot in circa 1990. (Photo courtesy Bureau of Prisons/Getty Images)
Donaldson Collection via Getty Images

Ο Σόνι Φραντσέζε, ένα από τα «μεγάλα κεφάλια» της Μαφίας- και συγκεκριμένα της φαμίλιας Κολόμπο- ο οποίος ήταν επικεφαλής των δραστηριοτήτων στο Λονγκ Άιλαντ κατά τη δεκαετία του 1960, αποφυλακίστηκε σε ηλικία 100 ετών. Όπως υπογραμμίζεται σε δημοσίευμα του newsday.com, επρόκειτο για τον γηραιότερο κρατούμενο των ομοσπονδιακών φυλακών των ΗΠΑ.

Ο Φραντσέζε, το κανονικό όνομα του οποίου είναι Τζον, έφυγε την Παρασκευή από το Ομοσπονδιακό Ιατρικό Κέντρο στο Ντέβενς της Μασαχουσέτης. Αν και ο ίδιος δεν απάντησε όταν δημοσιογράφος τον ρώτησε αν ήταν ο Σόνι Φραντσέζε, ο γιος του το επιβεβαίωσε.

Ο Σόνι Φραντσέζε θεωρείται ως η απόλυτη ενσάρκωση της «ομερτά», έχοντας περάσει στη φυλακή 35 από τα 50 χρόνια μιας καταδίκης για ληστεία τράπεζας. «Είναι μοναδικός» είπε ο Ρόμπερτ Λιουΐκι, ο (συνταξιούχος πλέον) πράκτορας του FBI που είχε πείσει τον γιο του, Τζον Τζούνιορ Φραντσέζε, να φορέσει κοριό στο πλαίσιο ερευνών πάνω στις δραστηριότητες της Μαφίας το 2005. «Δεν υπήρξε ποτέ κανένας σαν τον Σόνι, ούτε θα υπάρξει ποτέ άλλος σαν τον Σόνι, τον τελευταίο μιας γενιάς που εξαφανίζεται».

Στο απόγειο της δύναμής του, ο Φραντσέζε διηύθυνε μια «αυτοκρατορία» από εστιατόρια, μπαρ με στριπτίζ, κλαμπ, δικογραφικές και ακόμα και την κλασική ταινία πορνό «Deep Throat». Επιδιδόταν στις κλασικές πρακτικές της Μαφίας: Εκβιασμούς και τοκογλυφία. Αν και θεωρείται πως σκότωσε ή διέταξε τους φόνους μέχρι και 50 ανθρώπων, ο Λιουΐκι δεν είναι ο μόνος πρώην πράκτορας του FBI που έχει ένα απρόθυμο σεβασμό για αυτόν, καθώς ποτέ δεν «έδωσε» κανέναν- όπως είπε ο Μπέρναρντ Γουόλς, επίσης πρώην πράκτορας που τον συνέλαβε πολλές φορές για παραβιάσεις των όρων ανστολής του.

Ο τρόπος ζωής του ήταν διαφορετικός από αυτόν των άλλων «νονών», καθώς ζούσε ήσυχα στο Λονγκ Άιλαντ και είχε μια σταθερή οικογενειακή ζωή. Το 1966 ενεπλάκη σε έρευνες για τρία εγκλήματα: Τη δολοφονία ενός εκτελεστή που έγινε πληροφοριοδότης, μια ληστεία σπιτιού και μια συνωμοσία για ληστείες τραπεζών από τη Γιούτα ως τη Μασαχουσέτη. Από τότε και μετά το όνομά του άρχισε να εμφανίζεται συχνά στα νέα, αλλά η φήμη του για αγριότητα ήταν τόσο μεγάλη, που όταν φωτογράφος του Newsday τον φωτογράφισε να βγαίνει από δικαστήριο συνοδευόμενος από αστυνομικούς, η φωτογραφία δημοσιεύτηκε χωρίς το όνομα του φωτογράφου.

Εν τέλει ο Φραντσέζε αθωώθηκε για τον φόνο και τη ληστεία, αλλά καταδικάστηκε τον Απρίλιο του 1867 για τις ληστείες τραπεζών. Καταδικάστηκε σε 50 χρόνια φυλάκιση, και οι εισαγγελείς του έκαναν την πρόταση να μειώσουν την ποινή του αν μιλούσε- κάτι που ο ίδιος δεν δέχτηκε. Όπως θυμάται ο γιος του, Μάικλ Φραντσέζε, που επίσης ήταν στη φαμίλια Κολόμπο, μέχρι που την εγκατέλειψε (και παρόλα αυτά παρέμεινε ζωντανός), ο Σόνι είπε στον δικαστή «κοίτα με, θα κάνω και τα 50».

Παρόλα αυτά, αφέθηκε ελεύθερος με αναστολή τουλάχιστον έξι φορές, αλλά κάθε φορά κατέληγε πίσω στη φυλακή- τελευταία φορά το 2010, σε ηλικία 93 ετών, όταν ήταν σε αναπηρικό καροτσάκι: Όπως διαπιστώθηκε, είχε πάει να ελέγξει στριπτιζάδικα στο Μανχάταν και μια πιτσαρία στο Άλμπερτσον.

Δημοφιλή