Πού οφείλεται η «εισβολή» φιδιών στη Λάρισα: Οι εκτιμήσεις και οι...θεωρίες συνωμοσίας

Πού οφείλεται η «εισβολή» φιδιών στη Λάρισα: Οι εκτιμήσεις και οι...θεωρίες συνωμοσίας
kristianbell via Getty Images

Έντονη ανησυχία και κατακραυγή έχει προκαλέσει στην κοινωνία της Λάρισας τις τελευταίες εβδομάδες από το φαινόμενο των αλλεπάλληλων εμφανίσεων φιδιών, ακόμα και στο κέντρο της πόλης- ένα θέμα που έχει απασχολήσει τοπικά και μη ΜΜΕ, ενώ έχει πυροδοτήσει και έντονες συζητήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Δεν έχει διαπιστωθεί ποιος ακριβώς είναι ο λόγος πίσω από αυτό- ωστόσο οι εκτιμήσεις δίνουν και παίρνουν, και κυμαίνονται από λογικές μέχρι θεωρίες συνωμοσίας.

Μιλώντας στο onlarissa.gr, o αρμόδιος αντιδήμαρχος Πρασίνου Γιώργος Ζαούτσος είπε τα εξής«Δεν είμαι ειδικός, αλλά ο πληθυσμός των φιδιών, αυξήθηκε λόγω των καιρικών συνθηκών που προηγήθηκαν. Έτσι κι αλλιώς, στο κέντρο που έχουν κάνει την εμφάνισή τους, δεν υπάρχουν χόρτα.Οι πολλές και συνεχείς βροχές ευθύνονται και για τη μεγαλύτερη βλάστηση που υπάρχει φέτος. Οργανωμένοι και ανοργάνωτοι χώροι που ανήκουν στο δήμο, καθαρίζονται συνεχώς και με πρόγραμμα. Υπάρχουν υπάλληλοι αποκλειστικά γι αυτή τη δουλειά, από δύο ή τρεις σε κάθε δημοτική κοινότητα, (1, 2η, 3η, 4η, Τερψιθέα, Ελευθεραί, Κουτσόχερο, Γιάννουλη, Φαλάνη, Κοιλάδα, Μάνδρα, Ραχουλα, Αμυγδαλέα, Λουτρό.Το πρόβλημα είναι με τα ακαθάριστα εγκαταλελειμμένα κλειστά σπίτια και οικόπεδα, οι ιδιοκτήτες των οποίων, αν και τους έχουν γίνει συστάσεις, δεν τα καθαρίζουν. Εκεί, υπάρχουν ποντίκια, οπότε εμφανίζονται και φίδια. Από τον δήμο γίνεται ότι είναι ανθρωπίνως δυνατόν».

Ωστόσο, υπάρχουν και άλλες θεωρίες: Μία συνδέει το φαινόμενο με ενδεχόμενη σεισμική δραστηριότητα- κάτι που απέρριψε, μιλώντας στο onlarissa.gr ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος. «Υπάρχουν ενδείξεις που εμφανίζουν συσχετίσεις με τη συμπεριφορά ζώων και τη γένεση ενός σεισμού. Δεν υπάρχει όμως καμία συστηματικότητα ή κάποια συσχέτιση με χρόνο, μέγεθος ή πληροφορία που να μπορεί να φανεί αξιοποιήσιμη. Τέτοιες πληροφορίες ποτέ και πουθενά στον κόσμο δεν έχουν επιστημονικά τεκμηριωθεί [...] σε πάρα πολλές περιπτώσεις δεν εμφανίζεται κανένα φαινόμενο μετά από δραστηριότητα ζώων. Άρα δεν υπάρχει κάποιο αξιοποιήσιμο εργαλείο».

Επίσης, στο Ίντερνετ κυκλοφορεί και η θεωρία ότι τα φίδια αφέθηκαν εσκεμμένα από ανθρώπους σε διάφορα σημεία της πόλης.

Δημοφιλή