Κίνδυνος χρεοκοπίας δύο ιταλικών τραπεζών. Στα 12δισεκ ευρώ εκτιμάται το κόστος διάσωσης από το κράτος

Κίνδυνος χρεοκοπίας δύο ιταλικών τραπεζών. Στα 12δισεκ ευρώ εκτιμάται το κόστος διάσωσης από το κράτος
Italian Banca, Bank Sign.
Italian Banca, Bank Sign.
stocknshares via Getty Images

Δύο ακόμη ιταλικές τράπεζες η Veneto Banca και η Λαϊκή Τράπεζα της Βιτσέντσα κινδυνεύουν να χρεοκοπήσουν. Και δεν πρόκειται για εικασίες και σενάρια αλλά για κάτι που έχει πει ξεκάθαρα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες για την διάσωσή τους και σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο οι υγιείς τομείς των δυο πιστωτικών ιδρυμάτων θα περάσουν στην ιδιοκτησία ενός τρίτου τραπεζικού οργανισμού, του San Pàolo-Intesa, o oποίος προσφέρει για την εξαγορά το …συμβολικό ποσό του ενός ευρώ.

Tα κόκκινα δάνεια, ωστόσο, όπως αναφέρει η Deutsche Welle αναμένεται να επιβαρύνουν το ιταλικό δημόσιο. Το συνολικό κόστος για το κράτος μπορεί να φτάσει και τα 12δισεκ ευρώ, εκτιμούν οι ειδικοί en;v στόχος του εγχειρήματος είναι να σωθούν οι καταθέσεις στις δυο τράπεζες υπό κατάρρευση- καταθέσεις που αγγίζουν τα 24δισεκ ευρώ.

Σημειώνεται πως Κομισιόν είχε εγκρίνει παλαιότερα την κρατική διάσωση της Monte dei Paschi.

Σήμερα, Σάββατο συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης του Πάολο Τζεντιλόνι, για να επισφραγίσει τη σχετική απόφαση ενώ σύμφωνα με πληροφορίες οι καταθέτες των τραπεζών, αλλά και οι μέτοχοι, δεν πρόκειται να υποστούν απώλειες. Πολλοί σχολιαστές, ωστόσο, όπως τονίζει η DW αναφέρουν ότι αν μη τι άλλο είναι περίεργο, σε μια δύσκολη περίοδο ισχνών αγελάδων, ο τραπεζικός τομέας να συνεχίζει να στηρίζεται και να διασώζεται με κρατικά κονδύλια. Αυτό συνέβη πέρυσιμε την τράπεζα Monte dei Paschi di Siena. Και όπως όλα δείχνουν, επαναλαμβάνεται και τώρα.

Έτσι διαψεύδεται και πάλι η θέση που είχαν λάβει όλες οι ιταλικές κυβερνήσεις -μέχρι και εκείνη του Ματέο Ρέντσι- ότι «το τραπεζικό σύστημα της χώρας είναι υγιές, και δεν διατρέχει κανένα κίνδυνο».

Σημειώνεται πως σε εξέλιξη βρίσκεται και η διαπραγμάτευση για το προσωπικό που κρίνεται υπεράριθμο. Συνολικά, σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για περίπου τέσσερις χιλιάδες εργαζόμενους, οι οποίοι αναμένεται να στηριχθούν οικονομικά με ποσό που υπερβαίνει το ένα δισεκατομμύριο ευρώ.

Πηγή: Deutsche Welle

Δημοφιλή