Το αμερικανικό Ανώτατο Δικαστήριο θέτει ξανά σε ισχύ το αμφιλεγόμενο αντιμεταναστευτικό διάταγμα Τραμπ

Το αμερικανικό Ανώτατο Δικαστήριο θέτει ξανά σε ισχύ το αμφιλεγόμενο αντιμεταναστευτικό διάταγμα Τραμπ
Jamila Al-Mustafa, a refugee from Syria, wipes her eye while making an appearance in front of the crowd during a protest of U.S. President Donald Trump's travel ban outside of the U.S. Court of Appeals in Seattle, Washington, U.S. May 15, 2017. REUTERS/David Ryder TPX IMAGES OF THE DAY
Jamila Al-Mustafa, a refugee from Syria, wipes her eye while making an appearance in front of the crowd during a protest of U.S. President Donald Trump's travel ban outside of the U.S. Court of Appeals in Seattle, Washington, U.S. May 15, 2017. REUTERS/David Ryder TPX IMAGES OF THE DAY
David Ryder / Reuters

Το Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών δικαίωσε σήμερα, Δευτέρα, τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, διατάσσοντας την μερική εφαρμογή του αμφιλεγόμενου αντιμεταναστευτικού διατάγματός του, εν αναμονή της εξέτασης του θέματος επί της ουσίας, το φθινόπωρο.

Το διάταγμα που απαγορεύει την είσοδο στις ΗΠΑ στους κατοίκους έξι μουσουλμανικών χωρών θα εφαρμόζεται για τα πρόσωπα που «δεν έχουν εγκαθιδρύσει μια σχέση αγαθής προαίρεσης με κάποιο πρόσωπο ή μια οντότητα στις ΗΠΑ».

Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου συνιστά αξιοσημείωτη νίκη για τον Τραμπ, δεδομένου ότι η εφαρμογή του διατάγματος είχε ανασταλεί από πολλούς άλλους δικαστές, σε πρωτοβάθμια δικαστήρια και σε εφετεία. Οι εννέα ανώτατοι δικαστές ωστόσο δέχτηκαν τη μερική εφαρμογή του και επιπροσθέτως δέχτηκαν να εξετάσουν το ζήτημα, γεγονός που σημαίνει ότι ο Τραμπ έχει την ευκαιρία να πετύχει άλλη μια, τελική, δικαστική νίκη που θα ακυρώνει τις προηγούμενες αποφάσεις. Το δικαστήριο ανακοίνωσε ότι θα ακούσει τα επιχειρήματα περί της νομιμότητας του διατάγματος όταν ξεκινήσει η επόμενη δικαστική περίοδος, τον Οκτώβριο.

Η Ένωση ACLU για την προστασία των ατομικών ελευθεριών στις Ηνωμένες Πολιτείες απάντησε στην συγκεκριμένη εξέλιξη με ένα tweet που γράφει «θα τα πούμε στο δικαστήριο». Η είδηση έχει προκαλέσει ήδη πολλές αντιδράσεις, καθώς στο παρελθόν το διάταγμα είχε χαρακτηριστεί «ρατσιστικό» και «αντιμουσουλμανικό».

Νωρίτερα αυτό τον μήνα ο Τραμπ τα είχε βάλει με την Δικαιοσύνη για την ακύρωση του διατάγματός του σε αρκετές Πολιτείες. «Απλώς δεν μπορώ να πιστέψω ότι ένας δικαστής θα έθετε τη χώρα μας σε τέτοιο κίνδυνο. Εάν συμβεί οτιδήποτε, ρίξτε τις ευθύνες σε αυτόν και στο δικαστικό σύστημα. Άνθρωποι έρχονται μαζικά. Κακό!», είχε πει τότε.

Υπενθυμίζουμε ότι η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης είχαν προβεί σε κοινή δήλωση, όπου καταδίκαζαν το συγκεκριμένο διάταγμα:

Οι ανάγκες των προσφύγων και μεταναστών παγκοσμίως δεν υπήρξαν ποτέ τόσο μεγάλες και το πρόγραμμα επανεγκατάστασης (resettlement) των Η.Π.Α. είναι ένα από τα σημαντικότερα στον κόσμο.

Η μακροχρόνια πολιτική φιλόξενης υποδοχής των Η.Π.Α. απέναντι στους πρόσφυγες έχει αποφέρει πολλαπλά οφέλη, καθώς έχει σώσει τις ζωές κάποιων από τους πλέον ευάλωτους ανθρώπους στον πλανήτη, οι οποίοι με τη σειρά τους έχουν εμπλουτίσει και ενδυναμώσει τις νέες κοινωνίες υποδοχής τους. Η συνεισφορά των προσφύγων και των μεταναστών στις νέες τους πατρίδες σε όλο τον κόσμο έχει υπάρξει εξαιρετικά θετική.

Οι θέσεις επανεγκατάστασης που προσφέρονται από κάθε χώρα είναι ζωτικής σημασίας. Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (Δ.Ο.Μ.) ελπίζουμε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα διατηρήσουν τον ισχυρό ηγετικό τους ρόλο και την μακρά τους παράδοση στην προστασία των ανθρώπων που ξεριζώνονται από τον πόλεμο και τις διώξεις.

Η Ύπατη Αρμοστεία και ο Δ.Ο.Μ. θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με την κυβέρνηση των Η.Π.Α. για την επίτευξη του κοινού μας στόχου, τη διασφάλιση ασφαλών και αξιόπιστων προγραμμάτων επανεγκατάστασης και μετανάστευσης.

Πιστεύουμε ακράδαντα ότι οι πρόσφυγες θα πρέπει να τυγχάνουν ίσης μεταχείρισης όσον αφορά την προστασία και την παροχή βοήθειας, καθώς και ίσες ευκαιρίες επανεγκατάστασης, ανεξάρτητα από τη θρησκεία, την εθνικότητα ή τη φυλή τους.

Θα συνεχίσουμε να έχουμε μια ενεργή και εποικοδομητική συνεργασία με την κυβέρνηση των ΗΠΑ, όπως κάνουμε εδώ και δεκαετίες, για να προστατεύσουμε εκείνους που το έχουν περισσότερο ανάγκη, και για να προσφέρουμε την υποστήριξή μας σε θέματα ασύλου και μετανάστευσης.

Δημοφιλή