Τώρα οι αρχές στις ΗΠΑ θέλουν να ελέγχουν στο αεροδρόμιο και τα βιβλία που διαβάζουμε

Τώρα οι αρχές στις ΗΠΑ θέλουν να ελέγχουν στο αεροδρόμιο και τα βιβλία που διαβάζουμε
Delayed aeroplane concept. Man is sitting with baggage in airport, waiting for airplane arrival and reading book.
Delayed aeroplane concept. Man is sitting with baggage in airport, waiting for airplane arrival and reading book.
vchal via Getty Images

Μόλις στις αρχές Ιουνίου, η διοίκηση Τραμπ έθεσε σε εφαρμογή νέα μέτρα προς ενίσχυση του επιπέδου ασφαλείας στη χώρα, βάσει των οποίων όσοι ταξιδεύουν για τις ΗΠΑ θα πρέπει κατά την υποβολή αίτησης χορήγησης visa να αποκαλύπτουν τα usernames που χρησιμοποιούν στους λογαριασμούς που διατηρούν στα social media ή διατηρούσαν στο παρελθόν σε βάθος 5ετιας, τις διευθύνσεις των emails τους, τους αριθμούς των κινητών τους τηλεφώνων και βιογραφικά στοιχεία και πληροφορίες για τα πεπραγμένα τους την τελευταία 15ετια. Είχαν προηγηθεί βέβαια οι απαγορεύσεις μεταφοράς μεγάλων ηλεκτρονικών συσκευών- lap top tablets, dvd players, κονσόλες για παιχνίδια- από επιβάτες σε καμπίνες αεροσκάφους ορισμένων πτήσεων από το εξωτερικό, κυρίως αραβικών.

Το σχέδιο συζητείται επί εβδομάδες στην αρμόδια υπηρεσία αλλά μόλις πρόσφατα επισημάνθηκε από τα ΜΜΕ αφού υπήρξε μια σχετική ανάρτηση στη της Αμερικανικής Ένωσης Πολιτικών Ελευθεριών. Σε αυτή γίνεται μια εκτενής ανάλυση επί τους συγκεκριμένου μέτρου που εξετάζεται και εγείρονται φυσικά σοβαροί προβληματισμοί για το γεγονός πως οι ταξιδιώτες θα πρέπει να αποκαλύπτουν τι διαβάζουν. Αρκετοί ακαδημαϊκοί μάλιστα έχουν εκφράσει ξεκάθαρα τη διαφωνία τους τονίζοντας πως το τι διαβάζει ο κάθε πολίτης δεν μπορεί να ελέγχεται καθ οιονδήποτε τρόπο από τις αρχές ασφαλείας.

Πολλοί δε είναι και αυτοί που εκφράζον πρόσθετες ανησυχίες για το ποια μπορεί να είναι η αντιμετώπιση ταξιδιωτών που διαβάζουν βιβλία γραμμένα στην αραβική γλώσσα ή σε άλλες ξένες γλώσσες εφόσον τα εξώφυλλα των βιβλίων παραπέμπουν σε θέσεις, απόψεις κλπ οι οποίες βρίσκονται στο στόχαστρο της κριτικής της παρούσας κυβέρνησης και του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ.

Η ΤSA πάντως, υπερασπιζόμενη το υπό κατάρτιση σχέδιό της, υποστηρίζει πως τα βιβλία θα ελέγχονται μόνο για να εξακριβωθεί εάν κάποιος ταξιδιώτης έχει κρύψει κάτι ανάμεσα στις σελίδες του βιβλίου...Βέβαια όλες οι χειραποσκευές στα αεροδρόμια, ακόμη και οι πιο μικρές περνούν πάντα από τα συστήματα ελέγχου των αεροδρομίων και εξετάζεται εάν σε αυτές υπάρχουν ύποπτα αντικείμενα.

Δημοφιλή