Εμφανίστηκαν ξανά οι απαγωγείς του Λεμπιδάκη. «Είμαστε εδώ», έγραψαν σε sms

Εμφανίστηκαν ξανά οι απαγωγείς του Λεμπιδάκη. «Είμαστε εδώ», έγραψαν σε sms
Shutterstock / igor.stevanovic

Επανεμφάνιση των απαγωγέων του Μιχάλη Λεμπιδάκη μέσω sms καταγράφηκε μία εβδομάδα μετά την επιστολή απόγνωσης της οικογένειας, που είχε 53 ημέρες να λάβει απόδειξη ζωής του συγγενούς της και 33 ημέρες έλλειψης επικοινωνίας με τους δράστες.

«Είμαστε εδώ», έγραψαν σε μήνυμα που έστειλαν στον αδερφό του ομήρου, σύμφωνα μεδημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου».

Οι απαγωγείς έδωσαν το «παρών» όχι όμως και απόδειξη ζωής του ομήρου. Ωστόσο, σύμφωνα με τους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. πρόκειται για ένα σημαντικό πρώτο βήμα για την επανεκκίνηση της διαπραγμάτευσης με πρωταρχικό σκοπό την απελευθέρωσή του. Η επιστολή-ανακοίνωση της οικογένειας του επιχειρηματία Μιχάλη Λεμπιδάκη στις 17 Ιουνίου 2017, προήλθε με την συναίνεση στελεχών της ΕΛ.ΑΣ., και πέρα από την μερική ψυχική αποφόρτιση των μελών της, τα οποία κάνουν ότι μπορούν για την αίσια έκβαση της υπόθεσης και απελευθέρωσης του δικού τους ανθρώπου, αποσκοπούσε και στην άσκηση πίεσης στην πλευρά των απαγωγέων. Ήταν η έσχατη διαπραγματευτική κίνηση να αποδεχθούν το μέρος των λύτρων που έχουν συγκεντρωθεί και κυρίως να στείλουν μια νέα απόδειξη ζωής του Μιχάλη Λεμπιδάκη από την τελευταία, πριν από 61 ημέρες, και μιας επικοινωνίας που χρονολογείται πριν από 41 ημέρες.

Η αναφορά για «τέλος διαπραγμάτευσης» είχε αυτόν τον σημειολογικό χαρακτήρα, ότι δεν είχαν κάποιον να μιλήσουν για την τύχη του ανθρώπου τους και επεδίωκαν να τους ακούσουν οι απαγωγείς και να έρθουν σε επικοινωνία μαζί τους. Αυτή η κίνηση φαίνεται πως έφερε το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα, καθώς οι δράστες επικοινώνησαν με την οικογένεια ξεκινώντας μια νέα σειρά επικοινωνιών για την διαπραγμάτευση των λύτρων και ελευθέρωση του ομήρου.

Η ενέργεια της οικογένειας περιελάμβανε τον κίνδυνο εκνευρισμού των δραστών και άνοιγε τους ασκούς του Αιόλου, με έναν «βομβαρδισμό» δημοσιευμάτων και τηλεοπτικών ρεπορτάζ, με ακαθόριστες συνέπειες, ωστόσο ήταν ένα ρίσκο που θα έπρεπε να πάρουν μέσα στο τέλμα των διαπραγματεύσεων, οι οποίες κινούνταν σε αργούς και ψυχοφθόρους ρυθμούς.

Στο βίντεο διάρκειας περίπου 30 δευτερολέπτων, στις 25 Απριλίου, ο όμηρος Μιχάλης Λεμπιδάκης, φαίνεται να είναι καλά στην υγεία του, χωρίς σημάδια βίας αλλά ιδιαίτερα ταλαιπωρημένος, μετά από περίπου ένα μήνα κράτησης. Επεσήμαινε ότι είναι καλά στην υγεία του και ζητούσε από τα μέλη της οικογένειάς του να συνεργαστούν με τους απαγωγείς, ενώ αναφέρεται στην επικράτηση του Εμμανουέλ Μακρόν στις γαλλικές εκλογές, ως δείγμα ότι το μήνυμά του ήταν «φρέσκο». Το πλάνο του Μιχάλη Λεμπιδάκη ήταν κοντινό, χωρίς να φέρεται ο χώρος εγκλεισμού, ενώ πίσω του φαίνεται ένα μαύρο φόντο, σαν κουρτίνα σκούρου χρώματος. Κάτι αντίστοιχο είχε κάνει και ο Βασίλης Παλαιοκώστας το 2008, γράφοντας σε… κασέτα, τον όμηρο βιομήχανο Γιώργο Μυλωνά, ως μία απόδειξη ζωής προς τα μέλη της οικογένειάς του.

Δημοφιλή