Βρετανία: 95χρονος Γερμανός «άσσος» της Luftwaffe πέταξε με βρετανικό καταδιωκτικό Spitfire

Βρετανία: 95χρονος Γερμανός «άσσος» της Luftwaffe πέταξε με βρετανικό καταδιωκτικό Spitfire
A spitfire flies low over airfield, banking towards the camera
A spitfire flies low over airfield, banking towards the camera
leehanson via Getty Images

H «Μάχη της Βρετανίας» ήταν ίσως η πιο συγκλονιστική αεροπορική αναμέτρηση της ιστορίας: Μετά την κατάρρευση της Γαλλίας, το επόμενο βήμα για το Γ' Ράιχ ήταν η εισβολή στη Μ. Βρετανία- η οποία έφερε τον κωδικό «Θαλάσσιος Λέων».

Ωστόσο, για να πραγματοποιηθεί ένα τόσο μεγαλεπήβολο εγχείρημα, πρώτα θα έπρεπε να εξουδετερωθεί το Βασιλικό Ναυτικό και να αποκτηθεί αεροπορική υπεροχή- κοινώς, πρώτα η γερμανική πολεμική αεροπορία, Luftwaffe, θα έπρεπε να «γονατίσει» τη μεγάλη της αντίπαλο, τη βρετανική Βασιλική Πολεμική Αεροπορία (RAF). Και έτσι ξεκίνησε μια μεγάλη αεροπορική εκστρατεία που διήρκεσε για τρεις μήνες και τρεις εβδομάδες (από τον Ιούλιο μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου του 1940) και έμελλε να μείνει στην ιστορία ως η «Μάχη της Βρετανίας».

Ως γνωστόν, αν οι Βρετανοί, ως έθνος, ξέρουν να κάνουν κάτι άριστα, είναι να υπερασπίζονται το νησί τους- και, όπως είπε ο Τσώρτσιλ για τη Μάχη της Βρετανίας και τους πιλότους της RAF, «ποτέ ξανά στην ιστορία του πολέμου τόσοι πολλοί δεν χρωστούσαν τόσα πολλά σε τόσους λίγους». Η RAF υπερασπίστηκε με επιτυχία τον βρετανικό εναέριο χώρο, προκαλώντας σημαντική φθορά στη Luftwaffe, ματαιώνοντας τα γερμανικά σχέδια για εισβολή και σώζοντας τη Μ. Βρετανία, σε μια αποφασιστική νίκη.

Κάτι λιγότερο από 80 χρόνια μετά, η Μάχη της Βρετανίας είναι ακόμα ζωντανή στη μνήμη του Ηνωμένου Βασιλείου ως μια από τις πιο ένδοξες στιγμές της ιστορίας του. Λίγοι είναι αυτοί που έζησαν εκείνες τις ημέρες και είναι ακόμα εν ζωή- και ακόμα λιγότεροι οι πιλότοι της περιόδου. Ο Χιούγκο Μπροχ, 95 ετών, είναι ένας από αυτούς: Ένας Γερμανός «άσσος», στον οποίο αποδίδονται 81 καταρρίψεις, σε 324 αποστολές κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Ο Μπροχ ήταν ένας πιλότος από την «άλλη πλευρά του λόφου»- ωστόσο, όλα αυτά τα χρόνια, είχε ένα όνειρο, και αυτό ήταν να πετάξει με έναν παλιό εχθρό: Ο λόγος για το εμβληματικό Spitfire, το καταδιωκτικό που, μαζί με το Hurricane, αποτέλεσαν τα κύρια όπλα της RAF, απέναντι στo Bf 109 και το Fw 190. Και τελικά, το έκανε πραγματικότητα, στους ουρανούς πάνω από το Κεντ.

«Με αυτές τις μηχανές έχεις την αίσθηση πως είσαι ελεύθερος, και μπορείς να κάνεις ό,τι θέλεις...το Spitfire είναι μια καλή μηχανή, υπέροχη, κι εγώ βίωσα ξανά τι είναι το να πετάς, πόσο θαυμάσιο είναι. Υπέροχο, υπέροχο» είπε ο ίδιος στο BBC.

Δημοφιλή