Κύπρος: Τουρκικές ασκήσεις στον εναέριο και θαλάσσιο χώρο της Κύπρου

Κύπρος: Τουρκικές ασκήσεις στον εναέριο και θαλάσσιο χώρο της Κύπρου
Getty Images/iStockphoto

Ακάθεκτη συνεχίζει η Άγκυρα τις παραβιάσεις στον εναέριο και θαλάσσιο χώρο της Κύπρου, αγνοώντας το γεγονός της διάσκεψης στο Κραν Μοντανά, στην οποία παίρνει μέρος και η ίδια ως εγγυήτρια δύναμη.

Με τρεις Ειδοποιήσεις προς Αεροπόρους (NOTAM), η τουρκική πολεμική αεροπορία, μέσω του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου, προχωράει στη δέσμευση μεγάλων τμημάτων του FIR Λευκωσίας, αλλά και των κυπριακών υδάτων, προκειμένου να πραγματοποιήσει παράνομες ασκήσεις έρευνας και διάσωσης, καθώς και άλλες ασκήσεις χωρίς πραγματικά πυρά.

Συγκεκριμένα, με τις NOTAM υπ' αριθ. 117/17, 118/17 και 119/17 η Τουρκία καλεί τα διερχόμενα αεροσκάφη να αποφύγουν τις δεσμευμένες περιοχές «για τη δική τους ασφάλεια», σήμερα Πέμπτη 29 Ιουνίου, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η δεύτερη, κρίσιμη ημέρα της διάσκεψης στην Ελβετία, όπου θα συζητηθεί το ακανθώδες κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων, αλλά και το εδαφικό. Οι ασκήσεις, σύμφωνα με τις ειδοποιήσεις, θα πραγματοποιηθούν στον εναέριο χώρο δυτικά και βορειοδυτικά της Μόρφου.

Δημοφιλή