Ο γυμνός αθλητής στο εξώφυλλο του ESPN προσέβαλλε τον ανδρισμό των ευαίσθητων χρηστών του Twitter

Ο γυμνός αθλητής στο εξώφυλλο του ESPN προσέβαλλε τον ανδρισμό των ευαίσθητων χρηστών του Twitter

Τη Δευτέρα, το ESPN αποκάλυψε τους φετινούς πρωταγωνιστές των δύο εξώφυλλών του για το καθιερωμένο πλέον τεύχος Body Issue που εκδίδει κάθε χρόνο. Πρόκειται για τον παίκτη του ράγκμπι Zeke Elliott και την τενίστρια Caroline Wozniacki.

Η αποκάλυψη των εξώφυλλων ήρθε με τη μορφή GIF στον λογαριασμό του ESPN στο Twitter.

Το εξώφυλλο του Elliott όμως, το οποίο τον απεικονίζει να ποζάρει εντελώς γυμνός (ως είθισται στο εν λόγω τεύχος), κάτω από έναν καταρράχτη νερού, κρατώντας μια μπάλα του ράγκμπι, φαίνεται πως ενόχλησε πολύ κόσμο και συγκεκριμένα πολλούς χρήστες του Twitter (άντρες κατά κύριο λόγο), οι οποίοι είναι τόσο ευαίσθητοι που δεν αντέχουν να βλέπουν ένα γυμνό άντρα στο εξώφυλλο ενός αθλητικού περιοδικού.

Βέβαια, στην περίπτωση του γυμνού εξώφυλλου της Wozniacki, δεν κουνήθηκε βλέφαρο. Αντίθετα, δεν ήταν λίγοι αυτοί που σχολίασαν με έντονη σεξουαλική διάθεση τη φωτογραφία της αθλήτριας. Εκπλήσσεται κανείς;

Οπότε:

Γυμνή γυναίκα = όλα καλά

Γυμνός άντρας = σκέτη αηδία

Οι αντιδράσεις για τα εξώφυλλα είναι ο ακριβής ορισμός του «δυο μέτρα και δυο σταθμά», μια φράση που ζει και βασιλεύει στη κοινωνία μας, πόσο μάλλον σε θέματα που έχουν να κάνουν με γυμνό -ακόμη κι αν μιλάμε για μερική γύμνια υπό ένα καλλιτεχνικό και αθλητικό φίλτρο. Είναι πραγματικά τρομερό το ότι εν έτη 2017 παραμένει απωθητική η εικόνα ενός γυμνού άντρα στο εξώφυλλο ενός περιοδικού, την ίδια στιγμή που αμέτρητα περιοδικά βάζουν κυριολεκτικά κάθε μέρα γυμνές γυναίκες στα εξώφυλλά τους και κανείς δεν έχει πρόβλημα με αυτό.

Επιπλέον, οι γυναίκες, ανεξάρτητα από τη σεξουαλική τους ταυτότητα, έχουν συνηθίσει να βλέπουν γυμνές γυναίκες στα εξώφυλλα των περιοδικών -από αθλητικά όπως το ESPN και το Sports Illustrated μέχρι το Vanity Fair και το Rolling Stone. Το γυναικείο σώμα μπορεί να γίνεται αντικείμενο κατανάλωσης (αρκεί φυσικά να είναι γυμνασμένο, αδύνατο και, αν είναι εύκολο, λευκό), το αντρικό όχι και τόσο.

Κυρίως, όμως, η αντίδραση στο εξώφυλλο του Elliott δείχνει μια βαθιά, πολύ βαθιά ανασφάλεια των αντρών, όταν έρχονται αντιμέτωποι με το γυμνό σώμα ενός άλλου άντρα.

Πολλά από τα σχόλια που έγιναν στα κοινωνικά δίκτυα για το εξώφυλλο του Elliott ήταν του στυλ «εγώ δεν είμαι γκέι», λες και αν χαζεύεις απλά στο Twitter και πέσεις πάνω στη φωτογραφία ενός γυμνού παίκτη του ράγκμπι θα «γίνεις γκέι» αυτόματα. Λες και αν δεν απαξιώσεις δημοσίως το εν λόγω εξώφυλλο, θα θεωρηθείς ένοχος για κάτι -κανείς δεν ξέρει για τι. Λες και το να βλέπεις το σώμα ενός άλλου άντρα να απεικονίζεται ως σύμβολο ομορφιάς, είναι κάποιου είδους απειλή στη δική σου αρρενωπότητα.

Ίσως, και αυτό είναι απλά μια πρόταση, αλλά ίσως θα ήταν καλό να ξεπερνούσαμε σιγά σιγά τις ανασφάλειές μας και να αρχίσουμε να αναγνωρίζουμε την ομορφιά απ' όπου και αν προέρχεται.