Τα σαρκώδη χείλη αυτής της γυναίκας έχουν κατακλύσει το διαδίκτυο για έναν υπέροχο λόγο

Τα σαρκώδη χείλη αυτής της γυναίκας έχουν κατακλύσει το διαδίκτυο για έναν υπέροχο λόγο
Instagram

Περισσότερα από 120.000 likes έχει συγκεντρώσει η φωτογραφία των χειλιών μιας Αφροαμερικανής στο Instagram. Η 19χρονη μετέτρεψε την φωτογραφία σε meme, θέλοντας να ανοίξει τον διάλογο για ένα θέμα που αφορά στα πρότυπα ομορφιάς που συχνά προβάλλονται μέσω των περιοδικών και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Η Τζασίντα Πέντερ από την Τζώρτζια των ΗΠΑ μεγάλωσε νιώθοντας ότι τα χαρακτηριστικά της φυλής της, ανάμεσά τους και τα σαρκώδη χείλη της, δεν συμβαδίζουν με τα πρότυπα ομορφιάς της εποχής της και της κοινωνίας στην οποία μεγάλωνε. Εξάλλου τα περισσότερα μοντέλα στις ΗΠΑ ανήκαν στην λευκή φυλή – είχαν ίσια μαλλιά, «γαλλικές» μύτες και μικρά χείλη. Αυτό που δεν θα περίμενε ποτέ ήταν ότι χρόνια αργότερα, το Instagram θα γέμιζε με διαφημίσεις κραγιόν πάνω σε πλούσια χείλη σαν τα δικά της.

Τι κι αν πολλές γυναίκες κάνουν πλαστικές επεμβάσεις εδώ και χρόνια για να μεγαλώσουν τα χείλη τους, όταν μια μαύρη γυναίκα έδειχνε να έχει αυτοπεποίθηση για τα χαρακτηριστικά της, έπεφτε συχνά θύμα ρατσιστικών σχολίων. Πρόσφατο παράδειγμα είναι εκείνο της Ναόμι Κάμπελ που χρήστες του Instagram έχουν παρομοιάσει στο παρελθόν τα χείλη της με εκείνα της μαϊμούς.

Η μεγάλη επιτυχία της οικογένειας Καρντάσιαν έχει αλλάξει τα δεδομένα όσον αφορά τα πρότυπα ομορφιάς, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, όπου τα φυλετικά χαρακτηριστικά των μαύρων έχουν αρχίσει να αναδεικνύονται όσο ποτέ στο παρελθόν. «Αυτή η ανάρτηση είναι για εμένα όταν ήμουν ένα μαύρο κορίτσι που αγαπούσε τα χαρακτηριστικά της και στην οποία υπενθύμιζαν συνεχώς οι λευκοί φίλοι της πως δεν είναι όμορφη», έγραψε η Πέντερ στην φωτογραφία της.