Ο Μητσοτάκης στη... Δημοκρατική Συμπαράταξη

Ο Μητσοτάκης στη... Δημοκρατική Συμπαράταξη
Eurokinissi

Είθισται στα μεγάλα συνέδρια των κομμάτων οι δημοσιογράφοι να αναζητούν ανάμεσα στις καρέκλες τα πρόσωπα εκείνα - ιστορικά ή μη - που θέλοντας να στείλουν το δικό τους μήνυμα, επέλεγαν να απουσιάζουν από κάθε ανάλογο κομματικό γεγονός.

Αυτή τη φορά, το Συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης έστρεψε πάνω του τα φώτα της δημοσιότητας όχι για αυτούς που δεν θα δώσουν το παρών, αλλά για εκείνους που επέλεξαν να είναι εκεί.

Προσκλήσεις αποστέλλονται σε όλους αλλά το σύνηθες είναι - όταν αυτές αφορούν άλλα κόμματα - να στέλνουν στην έναρξη κάθε συνεδρίου κάποιο υψηλόβαθμο στέλεχός τους.

Όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήρε στα χέρια του την πρόσκληση από τη Φώφη Γεννηματά η απάντηση που έδωσε ήταν σχεδόν άμεση: «Θα είμαι εκει και θα απευθύνω χαιρετισμό».

Η απόφαση αυτή ήταν μια προσωπική επιλογή του Προέδρου της ΝΔ με τους συνεργάτες του - μετά το αναμενόμενο αρχικό μούδιασμα - να εξηγούν ότι η «απόφαση του Προέδρου ήταν η φυσιολογική ένδειξη πολιτικού σεβασμού και πολιτισμού για μια πρόσκληση που έλαβε».

Η επιλογή τους αυτή - όπως εξηγούσαν λίγο αργότερα - ελάμβανε ακόμα μεγαλύτερη αξία, όταν έβγαιναν από το Μέγαρο Μαξίμου οι πρώτες πληροφορίες για την άρνηση του Αλέξη Τσίπρα να παραστεί και να μιλήσει, στέλνοντας στο ΣΕΦ ως αντ´ αυτού τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο.

Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη αυτή είναι μια μοναδική ευκαιρία - έχοντας απέναντι του όχι οπαδούς αλλά πολιτικούς αντιπάλους - να επαναλάβει όλα όσα έχει συζητήσει και στην πρόσφατη κατ´ ιδίαν συνάντηση με τη Φώφη Γεννηματά για την ανάγκη συγκλίσεων απέναντι στον λαϊκισμό της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, κάνοντας αρκετές αναφορές στο μέτωπο των μεταρρυθμιστών.

Έτσι και αλλιώς γνωρίζει καλά ότι έστω και αν αυτό που θα κεντρίσει το ενδιαφέρον - και σίγουρα θα σχολιαστεί - θα είναι η στιγμή που θα βρίσκεται στο βήμα με φόντο τον… ήλιο του ΠΑΣΟΚ, το κοινό στοιχείο ανάμεσα στο κατά τα άλλα εταιρόκλητο πολιτικό σκηνικό βρίσκεται στο “κοινό” σύνθημα τόσο της ΝΔ όσο και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για εκλογές εδώ και τώρα και πολιτική αλλαγή.

Δημοφιλή