Επιστροφή της πολιτικής ατζέντας στην οικονομία και απαξίωση της ΝΔ οι στόχοι Τσίπρα στην προ ημερησίας στη Βουλή

Επιστροφή της πολιτικής ατζέντας στην οικονομία και απαξίωση της ΝΔ οι στόχοι Τσίπρα στην προ ημερησίας στη Βουλή
sooc

Την επιστροφή της πολιτικής ατζέντας στην οικονομία, αναμένεται να επιδιώξει η κυβέρνηση με την σημερινή συζήτηση στη Βουλή που έχει ζητήσει η ΝΔ προκειμένου να συζητηθούν τα αποτελέσματα του Eurogroup. Ταυτόχρονα όμως ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να επισημάνει τον «ανταρτοπόλεμο» που έχει ξεκινήσει η ΝΔ μετά την αποτυχία του σχεδίου ανατροπής της κυβέρνησης μέσω αποτυχίας στην διαπραγμάτευση και εκλογών.

Η στάση της ΝΔ και η επιβολή «γραμμής στους συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ στο θέμα της συλλογής των απορριμμάτων, η αλλαγή στάσης της ΝΔ έναντι της συγκέντρωσης της ΠΟΑΣΥ στα Εξάρχεια (όπου ο Κ. Μητσοτάκης άλλαξε στάση σε σχέση με την αρχική του δήλωση) και η ταύτιση της ΝΔ με επιχειρηματικά συμφέροντα είναι τα τρία ισχυρά χαρτιά που έχει π Αλ. Τσίπρας στην συζήτηση στη Βουλή.

Για την κυβέρνηση η οικονομία μετά το Eurogroup έχει εισέλθει σε μία νέα περίοδο που θα τελειώσει τον Αύγουστο του 2018 με την ολοκλήρωση του προγράμματος και την έξοδο από τα μνημόνια. Έως τότε θα πρέπει να έχει εμπεδωθεί η οικονομική ανάπτυξη με βάση την αύξηση της εργασίας – η αναπληρωτής υπουργός Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου εκτιμά ότι από τώρα μέχρι τον Δεκέμβριο θα ενταχθούν 46.000 άνεργοι σε μία σειρά από προγράμματα – προκειμένου η Ελλάδα να έχει «στέρεη ανάπτυξη» και να μην χρειαστεί να βγαίνει «προστατευμένη» στις αγορές.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο πρωθυπουργός σημείωσε στο συνέδριο του «Economist» πως η Ελλάδα «δεν θα βγει στις αγορές προστατευμένα για επικοινωνιακούς λόγους», αλλά «με το σπαθί της και με όρους βιώσιμης προοπτικής». Και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, που θεωρεί ότι η έξοδος στις αγορές είναι και ζήτημα timing, όπως και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης πρόσθεσαν ότι αυτό θα γίνει και χωρίς την ποσοτική χαλάρωση. Πάντως ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, προτιμά έξοδο μέχρι το τέλος του έτους.

Ο Αλ. Τσίπρας αναμένεται σήμερα να περιγράψει τον οδικό χάρτη για την ?δίκαιη ανάπτυξη» και το «κοινωνικό μέρισμα» που θα υπάρξει από αυτήν. Στην θετική αποτίμηση που θα κάνει για το Eurogroup θα σημειωθεί η μεγάλη αποκλιμάκωση των επιτοκίων των ελληνικών ομολόγων, τα επιχειρηματικά ομόλογα που προσελκύουν πλέον το ενδιαφέρον των ιδιωτών (και όχι μόνο θεσμικών επενδυτών) και συνολικά την αύξηση του επιχειρηματικού ενδιαφέροντος για την Ελλάδα.

Δημοφιλή