Δοκιμάσαμε το EMS και βιώσαμε πως είναι να κάνεις γυμναστική ενώ σε «χτυπάει» ηλεκτρισμός

Δοκιμάσαμε το EMS και βιώσαμε πως είναι να κάνεις γυμναστική ενώ σε «χτυπάει» ηλεκτρισμός

Έχοντας στο μυαλό μου το crossfit ως τη μοναδική γυμναστική που έκανα και αγάπησα ποτέ, μου, μου ακουγόταν αρκετά περίεργο το γεγονός ότι υπάρχει ένα είδος γυμναστικής που γίνεται μέσα σε 20 μόλις λεπτά και απαιτεί λίγο κόπο. Αυτή ήταν η πρώτη μου αντίδραση όταν άκουσα για το EMS (Electric Muscle Stimulation), ένα είδος γυμναστική που χρησιμοποιεί την ηλεκτρομυοδιεργερση για να επιτύχει μυϊκή σύσπαση πρωταγωνιστών και ανταγωνιστών μυών, το οποίο λένε ότι αντιστοιχεί σε 2-3 ώρες κανονικής γυμναστικής.

Όπως όλα τα πράγματα στη ζωή, αν δεν τα δοκιμάσεις δεν μπορείς να έχεις ολοκληρωμένη άποψη, οπότε αποφάσισα να συναντήσω τον Δημήτρη Οικονόμου, Personal Trainer, ο οποίος δουλεύει και με το συγκεκριμένο μηχάνημα (γιατί για μηχάνημα πρόκειται) και να δω μόνη μου περί τίνος πρόκειται.

Αρχικά έθεσα τις ερωτήσεις μου στον κ. Οικονόμου.

Πώς λειτουργεί;

Μέσω του ηλεκτρισμού επιτυγχάνεται μυική σύσπαση και το σώμα αντιλαμβάνεται το ίδιο ερέθισμα σαν να κάνει άσκηση με αντιστάσεις. Ο ηλεκτρισμός σε συνδυασμό με την κίνηση και τη σύσπαση του ίδιου του ασκούμενου έχεις σαν αποτέλεσμα να δουλεύει ταυτόχρονα 650 μύες δίνοντας εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Είναι για όλες τις ηλικίες;

Από ηλικίες 18 χρόνων έως και 70+. Απλά, δεν μπορούν να το κάνουν όσοι πάσχουν από Σκλήρυνση Κατά Πλάκας, έχουν κήλη, διανύουν περίοδο εγκυμοσύνης ή έχουν βηματοδότη.

Τι πλεονεκτήματα έχει σε σχέση με άλλα είδη γυμναστικής;

Είναι μια εξαιρετικά αποδοτική εκγύμναση με εξοικονόμηση χρόνου με την ταυτόχρονη ενεργοποίηση ολόκληρου του μυϊκού συστήματος. Η βελτίωση αντοχής, αύξηση μεγίστης δύναμης, απώλεια λίπους, βελτίωση μεταβολισμού είναι μερικά από τα πλεονεκτήματα

Και μειονεκτήματα;

Αύξηση του cpk (κρεατινικη κιναση). Λόγω της υπέρ λειτουργίας των μυών αυξάνεται ο συγκεκριμένος δείκτης που δείχνει ότι όντως γίνεται δουλειά στους μύες όμως μπορεί να οδηγήσει σε υπερκόπωση, γι' αυτόν τον λόγο θέλει maximum 2 φορές την εβδομάδα με απόσταση τουλάχιστον 3 ημερών μεταξύ κάθε συνεδρίας.

Πόσο κοστίζει;

Εξαρτάται. Επειδή υπάρχουν πολλές απομιμήσεις υπάρχουν και διαφορετικές τιμές. Εμείς στο γυμναστήριο rebel4 χρησιμοποιούμε το mihabodytech πιστοποιημένο από Γερμανία μια εταιρία κολοσσός στο fitness και στην τεχνολογία EMS και η κάθε συνέδρια κοστίζει 25€.

Πόσο καιρό μετά θα δει αποτελέσματα;

Μετά τις 10 συνεδρίες τα αποτελέσματα είναι ορατά. Πολλοί ασκούμενοι αρχίζουν να βλέπουν αλλαγές και μετά την πέμπτη συνεδρία.

Με τον Δημήτρη Οικονόμου.

Αφού έλυσα τις απορίες μου ξεκίνησε η προετοιμασία.

Για να κάνεις το συγκεκριμένο είδος γυμναστικής δεν χρειάζεσαι καθόλου εξοπλισμό, ούτε καν αθλητικά παπούτσια, αφού μπορείς να το κάνεις και ξυπόλυτος. Φοράς ένα ειδικό κολάν και μία μπλούζα και ξεκινάει το «ντύσιμο». Φοράς ένα γιλέκο που έχει διάφορα καλώδια, ενώ στα χέρια, τους γλουτούς και τους τετρακέφαλους σου περνούν κάτι σαν κορδέλα. Να σημειωθεί ότι όλα αυτά που πρέπει να φορέσεις ψεκάζονται πρώτα με νερό, ώστε να είναι καλοί αγωγοί του ηλεκτρισμού.

Φόρεσα την στολή, λοιπόν, συνδέθηκα κυριολεκτικά με ένα μηχάνημα και ξεκίνησα το πρόγραμμα, το οποίο περιελάμβανε ασκήσει, όπως καθίσματα, προβολές, άρσεις θανάτου, κοιλιακούς κλπ. Με λίγα λόγια, αν και η γυμναστική είναι στατική, δεν είναι παθητική, αφού δεν στέκεσαι ακίνητος και περιμένεις να κάνει το μηχάνημα όλη την δουλειά, όπως σε διάφορα μηχανήματα που βλέπει κανείς στο τηλεμάρκετινγκ.

Η διαδικασία είναι απλή. Όταν το μηχάνημα δώσει το σήμα, εκτελείς την άσκηση με το σώμα να είναι όσο πιο ενεργό γίνεται, τη στιγμή που δέχεσαι ηλεκτρισμό. Το κομμάτι με τον ηλεκτρισμό μπορεί να ακούγεται λίγο τρομακτικό, αλλά η ένταση είναι ρυθμιζόμενη και η αίσθηση θυμίζει ένα ευχάριστο γαργαλητό και όχι ηλεκτροσόκ.

Το πρόγραμμα διαρκεί 20 λεπτά και πραγματικά δεν ήταν απαιτητικό. Ο ηλεκτρισμός δημιουργούσε μία αντίσταση, αλλά τίποτα που δεν μπορεί να διαχειριστεί ένας αρχάριος. Όπως μου τόνισε και ο κ. Οικονόμου «είναι μία γυμναστική που μπορείς να δεις αποτελέσματα πολύ σύντομα και μπορεί να προσφέρει αυτοπεποίθηση σε κάποιον που δεν έχει γυμναστεί ξανά ποτέ και ντρέπεται να πάει σε ένα ομαδικό πρόγραμμα γυμναστηρίου, ενώ το συγκεκριμένο γίνεται ατομικά.»

Τελειώνοντας δεν νιώθεις κάποια κούραση. Δύο μέρες μετά είχα ένα πιάσιμο στο σώμα, κάτι που μου έδειξε ότι είχε γίνει δουλειά στους μυς μου. Αν κάποιος ψάχνει την ένταση της γυμναστικής, αυτό το αίσθημα της εξουθένωσης «που τα δίνεις όλα», το EMS δεν θα τον «κερδίσει». Παρ' ολ' αυτά, η προσωπική μου εμπειρία μου έδειξε ότι ως συμπληρωματικό εργαλείο μπορεί να κάνει θαύματα και να δώσει αυτοπεποίθηση σε ανθρώπους που φοβούνται την έντονη γυμναστική και τους τρομάζει να βρεθούν σε μία αίθουσα μαζί με άλλους αθλητές. Άλλωστε, το πιο σημαντικό είναι να σηκωθεί κανείς από τον καναπέ του!

Ευχαριστούμε πολύ το Rebel4 για τη φιλοξενία.