Κυπριακό: Πρωτοβουλία για την άρση των αδιεξόδων ανακοίνωσε ο Αναστασιάδης

Κυπριακό: Πρωτοβουλία για την άρση των αδιεξόδων ανακοίνωσε ο Αναστασιάδης
CRANS-MONTANA, SWITZERLAND - JUNE 29: Greek Cypriot leader Nicos Anastasiades (C) attends the Cyprus peace talks in Crans-Montana, Switzerland on June 29, 2017. Turkish Foreign Minister Mevlut Cavusoglu, Greek Foreign Minister Nikos Kotzias, UN chief's special adviser on Cyprus Espen Barth Eide, Turkish Cypriot President Mustafa Akinci and UN Under-Secretary-General for Political Affairs Jeffrey Feltman attended the session. (Photo by Cem Ozdel/Anadolu Agency/Getty Images)
CRANS-MONTANA, SWITZERLAND - JUNE 29: Greek Cypriot leader Nicos Anastasiades (C) attends the Cyprus peace talks in Crans-Montana, Switzerland on June 29, 2017. Turkish Foreign Minister Mevlut Cavusoglu, Greek Foreign Minister Nikos Kotzias, UN chief's special adviser on Cyprus Espen Barth Eide, Turkish Cypriot President Mustafa Akinci and UN Under-Secretary-General for Political Affairs Jeffrey Feltman attended the session. (Photo by Cem Ozdel/Anadolu Agency/Getty Images)
Anadolu Agency via Getty Images

Έντονες είναι οι διαβουλεύσεις στη Διάσκεψη που γίνεται την Ελβετία για την επίλυση του Κυπριακού. Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ανακοίνωσε πρωτοβουλίες για την άρση του αδιεξόδου που έχει προκύψει, ενώ στην Ελβετία μεταβαίνει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ. Ωστόσο δεν ισχύει το ίδιο για τους πρωθυπουργούς της Ελλάδας, της Τουρκίας και της Βρετανίας, με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών να δηλώνει πως πρυτάνευσε η λογική. Παράλληλα με αυτές τις εξελίξεις ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο ομόλογό του, τον κ. Μπιναλί Γιλντιρίμ

Η πρωτοβουλία Αναστασιάδη

«Ενόψει του αδιεξόδου που παρατηρείται τις τελευταίες οκτώ μέρες και εις ένδειξη για ακόμη μια φορά της πραγματικής επιθυμίας μας για επίτευξη μιας λύσης που δεν θα εκφεύγει των αρχών, αξιών, αλλά και των παραμέτρων που έχει καθορίσει το Εθνικό Συμβούλιο και των θέσεων που κατά καιρούς έχουμε υποβάλει, ανέλαβα την πρωτοβουλία να υποβάλουμε προτάσεις, προκειμένου να ξεπεραστούν τα αδιέξοδα» τόνισε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, εισερχόμενος στον χώρο διεξαγωγής των εργασιών της Διάσκεψης, με τις συνομιλίες στο τραπέζι 2, των εσωτερικών πτυχών του Κυπριακού, άρχισαν προ ολίγου στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας.

«Αυτό που αναμένω είναι ότι και η άλλη πλευρά θα επιδείξει την ίδια καλή βούληση προκειμένου να προχωρήσουμε ξεπερνώντας αδιέξοδα που έχουν δημιουργηθεί και εμμονές που έχουν καλλιεργηθεί» επισήμανε ο κ. Αναστασιάδης και πρόσθεσε «απευθυνόμενος στον κυπριακό λαό», όπως είπε, να πει «να κωφεύσουν σε όσα είτε κάποιοι εσκεμμένα κακοβούλως διαδίδουν περί τάχα υποχωρήσεων της ελληνοκυπριακής πλευράς, είτε και των άλλων οι οποίοι τείνουν ευήκοον ους εις όσους καλλιεργούν ένα κλίμα υπεραισιοδοξίας».

Ο Πρόεδρος της Κύπρου κατέληξε ότι «με σοβαρότητα θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα όσα διαδραματίζονται προκειμένου να δούμε επιτέλους ακτίνα φωτός, ακτίνα ελπίδας, προοπτική για το μέλλον».

Η πρόταση σύμφωνα με πληροφορίες

Σύμφωνα με την Καθημερινή της Κύπρου o Αναστασιάδης είπε πως οι προτάσεις κινούνται στον άξονα του τραπεζιού 2, δηλαδή σε εδαφικό, περιουσιακό, διακυβέρνηση.

Η ίδια πηγή αναφέρεται πως οι προτάσεις γίνονται άλλα όπως επισημαίνεται από πηγές θα πρέπει να υπάρχει θετική αντίδραση από την τουρκική πλευρά στην ασφάλεια και τις εγγυήσεις.

Γίνεται έτσι αναφορά σε sunset clause για αποχώρηση στρατευμάτων, δημιουργία πολυεθνικής δύναμης των 1/3 της οποίας θα αποτελείται απο ξένες δυνάμεις και αστυνομική δύναμη και με Τούρκους.

Διαφαίνεται πρόθεση συζήτησης της εκ περιτροπής προεδρίας, σημείο στο οποίο όμως γινόταν συχνή αναφορά στο παρελθόν.

Στο περιουσιακό να γίνει σεβαστός ο συναισθηματικός δεσμός, προνόμια όχι όμως 100% στο χρήστη υπό Τ/κ διοίκηση, προνόμια. Σημείο που παραπέμπει και στο πλαίσιο Γκουτιέρες.

Στην ισότιμη μεταχείριση το 4:1 θα ισχύει για μόνιμους κατοίκους, ενώ φαίνεται να είναι ελεύθερη για εποχιακούς εργάτες και φοιτητές.

Θετική ψήφος με έμφαση όμως σε μηχανισμό επίλυσης αδιεξόδων.

Οι θέσεις αυτές, συνεχίζει η Καθημερινή της Κύπρου, με την αίρεση οτι αποτελούν προϊόν πληροφορίας και οχι επίσημη τοποθέτηση της ε/κ πλευράς και οτι απαιτείται θετική πρόοδος σε ασφάλεια εγγυήσεις. Συζητήθηκαν στο εθνικό και υπήρξε μεγάλη αντιπαράθεση επι αυτών.

Kόκκινη γραμμή για την Τουρκία to sunset clause

Το sunset clause (ρήτρα λήξης παραμονής των στρατευμάτων), σύμφωνα με την εφημερίδα Φιλελεύθερος είναι η μεγάλη διαφορά μεταξύ των δύο πλευρών που παραμένει άλυτη, εκτιμούν στο ΚΥΠΕ τουρκικοί κύκλοι, ο οποίοι μάλιστα επισημαίνουν ότι αναμένουν ότι αύριο κατά μεγάλη πιθανότητα θα υπάρξει μια «συμφωνία πλαίσιο» έστω και με κενό περιεχόμενο. Αναφέρουν ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να υποχωρήσει στο θέμα των παρεμβατικών δικαιωμάτων.

Σε άλλες εξελίξεις

Στην Ελβετία βρίσκεται και η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, Φεντερίκα Μογκερίνι, η οποία αναμένεται να συμμετάσχει στις συνομιλίες στο τραπέζι 1 για το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων.

Εν τω μεταξύ o γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες θα επιστρέψει στην Ελβετία για να παρευρεθεί στη Διάσκεψη για το Κυπριακό, καθώς αυτό είναι «ενδεδειγμένο», ανέφερε σήμερα ο εκπρόσωπός του.

«Ο Γενικός Γραμματέας αισθάνεται ότι η παρουσία του στις συνομιλίες θα είναι ενδεδειγμένη αύριο. Υπήρξαν επίσης μια σειρά εκκλήσεων απ' όλες τις πλευρές για να επιστρέψει», τόνισε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουρατζίτς.

Ελβετία: Δεν έρχονται τελικά οι πρωθυπουργοί στη Διάσκεψη για το Κυπριακό στο Κραν Μοντανά

Χωρίς τους πρωθυπουργούς των τριών εγγυητριών δυνάμεων τελικά θα συνεχιστεί η Διάσκεψη για το Κυπριακό που διεξάγεται εδώ και οκτώ μέρες στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας, μεταδίδει το ΑΠΕ - ΜΠΕ.

Το παιχνίδι για γερά νεύρα που εκτυλίχθηκε τις τελευταίες τρεις μέρες με τα σενάρια για έλευση των πρωθυπουργών Ελλάδας, Τουρκίας και Βρετανίας να δίνουν και να παίρνουν, ως μοχλό πίεσης, εν όψει μάλιστα και της άφιξης αύριο του ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες έλαβε τέλος σήμερα το βράδυ. Η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώθηκε άλλωστε και στην αποψινή συνεδρίαση στο τραπέζι 1 για το κεφάλαιο των Εγγυήσεων και Ασφάλειας η οποία διεξήχθη παρουσία και της ύπατης εκπροσώπου Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι.

Λίγο πριν αποκρουστούν οι προσπάθειες δημιουργίας τεχνητά θετικού κλίματος γύρω από αυτό το θέμα, επιβεβαιώθηκε επίσης με σχετική ανακοίνωση από τα Ηνωμένα Έθνη και η άφιξη του κ. Γκουτέρες αύριο στο Κραν Μοντανά.

Τελικά επικράτησε η λογική και η ορθότητα δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

Παράλληλα, επισημαίνει η Καθημερινή, πιθανή θα πρέπει να θεωρείται η παράταση των διαπραγματεύσεων για λίγα 24ωρα μετά την 7η Ιουλίου, η οποία αρχικά είχε δοθεί ως τελική ημερομηνία από τον ΟΗΕ. Αποφάσεις σχετικά με αυτό αναμένεται να ληφθούν αύριο, Πέμπτη.

Η τοποθέτηση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών κ. Νίκου Κοτζιά

«Όπως διαπιστώσαμε οι περισσότεροι εκ των συμμετεχόντων, δεν έχουμε προχωρήσει ως έπρεπε τη διαπραγμάτευση. Έχει χαθεί σημαντικός χρόνος κι αυτό εξηγεί γιατί δε θα έρθουν οι Πρωθυπουργοί» δήλωσε ο κ. Κοτζιάς σε δημοσιογράφους κατά την έξοδό του από τον χώρο της Διεθνούς Διάσκεψης για το Κυπριακό και πρόσθεσε: «Όπως θα είδατε, κάποιοι ήθελαν να πιέσουν να έρθουν οι Πρωθυπουργοί, χωρίς να υπάρχουν οι προϋποθέσεις και τελικά, επικράτησε η λογική και η ορθότητα.

Εγώ επανέφερα στη συζήτηση την ανάγκη να πάμε σε συγκεκριμένη διαπραγμάτευση γύρω από το μηχανισμό εφαρμογής και ελέγχου, γύρω από τα στρατεύματα και πώς αυτά θα φύγουν, καθώς και μια σειρά από άλλα ερωτήματα που έχω θέσει. Καταναλώνεται μεγάλο χρονικό διάστημα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για δευτερεύοντα θέματα. Ελπίζω αύριο και με τη βοήθεια του σοφού Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε πιο ουσιαστικές συζητήσεις» είπε.

Επίσης ερωτηθείς για το εάν έχει υπάρξει κάποια αντίδραση από την ελληνοκυπριακή πλευρά σε σχετικά με την πρόταση που ο ίδιος είχε κάνει απάντησε: «Καταλαβαίνω ότι ο Πρόεδρος, η ελληνοκυπριακή πλευρά ετοιμάζει ένα συγκεκριμένο σύστημα προτάσεων. Θα το δώσει. Έχουμε κάνει κι εμείς ένα καλό κείμενο, όπως νομίζω, γιατί πρέπει να καταργηθούν οι συνθήκες Συμμαχίας και Εγγυήσεων. Είναι καλοδιατυπωμένο και θα το δώσει αύριο ο κ. Άιντε στον Γενικό Γραμματέα».

Κληθείς να απαντήσει για το εάν έχει υπάρξει κάποια ένδειξη από τουρκικής πλευράς για αλλαγή στάσης ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών απάντησε: «Νομίζω ότι πρέπει να δουλέψουμε ώστε να αλλάξει».

Επικοινωνία Τσίπρα με Γιλντιρίμ

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο Πρωθυπουργό, Μπιναλί Γιλντιρίμ, στην οποία επικεντρώθηκαν στις συνομιλίες για το Κυπριακό.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός τόνισε τη σταθερή προσήλωση της Ελλάδας σε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς και της ιδιότητας της Κύπρου ως κράτος μέλος της ΕΕ.

Μια δίκαιη και βιώσιμη λύση, χωρίς το καθεστώς των εγγυήσεων, χωρίς παρεμβατικά δικαιώματα και κατοχικά στρατεύματα.

Τέλος, συμφώνησαν ότι παρότι δεν έχει σημειωθεί επαρκής πρόοδος στις εν εξελίξει συνομιλίες, αυτή η πρόοδος θα πρέπει να ενθαρρυνθεί, ιδίως κατά την αυριανή μέρα στην οποία οι συνομιλίες θα διεξαχθούν παρουσία του ΓΓ του ΟΗΕ.

Δημοφιλή