Τρέξτε, κρυφτείτε, ενημερώστε. Τι πρέπει να κάνετε σε περίπτωση τρομοκρατικής επίθεσης. Το βίντεο του βρετανικού ΥΠΕΞ

Τρέξτε, κρυφτείτε, ενημερώστε. Τι πρέπει να κάνετε σε περίπτωση τρομοκρατικής επίθεσης. Το βίντεο του βρετανικού ΥΠΕΞ

Η τουριστική σεζόν έχει ξεκινήσει και πολλοί Βρετανοί πολίτες ξεκινούν τις διακοπές τους με προορισμό κάποια χώρα του εξωτερικού. Όμως υπό το φόβο πιθανής τρομοκρατικής επίθεσης το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών δημοσίευσε ένα βίντεο τεσσάρων λεπτών όπου τους δίνει οδηγίες για το τι πρέπει να κάνουν εάν τους προκύψει ένα τέτοιο εφιαλτικό σενάριο.

Η λογική είναι όμοια με τα βίντεο που δείχνουν οι αεροπορικές εταιρείες στους επιβάτες για το τι πρέπει να κάνουν σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Στο βίντεο του βρετανικού ΥΠΕΞ το σενάριο αφορά την ένοπλη επίθεση σ΄ένα ξενοδοχείο.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούνιο του 2015 30 Βρετανοί πολίτες έχασαν τη ζωή τους όταν ένοπλοι επιτέθηκαν στο ξενοδοχείο που διέμεναν στην Τυνησία.

Στοιχεία από αυτό το περιστατικό έχουν εντάξει οι βρετανικές αρχές στο βίντεο που ετοίμασαν. Μάλιστα σε αυτό εμφανίζεται και μια γυναίκα νεκρή πεσμένη στο έδαφος.

Η βασική οδηγία που απευθύνεται είναι η εξής: «Τρέξτε, κρυφτείτε, ενημερώστε». Όπως εξηγεί ο εκφωνητής του βίντεο «εάν ακούσετε πυροβολισμούς τρέξτε μακρυά από αυτούς, εάν αυτό δεν είναι εφικτό τότε εάν μπορείτε βρείτε ένα ασφαλές μέρος και κρυφτείτε. Όταν μπορέσετε και οι συνθήκες είναι ασφαλείς για εσάς ενημερώστε την αστυνομία».

Ο Lord Ahmad ο επικεφαλής Εθνικής Ασφαλείας και της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, κάλεσε όλους τους Βρετανούς που σκοπεύουν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό να παρακολουθήσουν το βίντεο. Διευκρίνισε δε, πως δεν υπάρχουν πληροφορίες για επικείμενη επίθεση κατά Βρετανών τουριστών όμως, όπως επεσήμανε, σε αυτό το βίντεο υπάρχουν ορισμένα απλά βήματα που μπορεί να φανούν χρήσιμα.

Στο βίντεο μεταξύ άλλων δείχνει πως και που μπορείς να κρυφτείς. Τι αντικείμενα μπορείς να χρησιμοποιήσεις για να θωρακίσεις την κρυψώνα σου. Επισημαίνει πως το κινητό πρέπει να μπει στη λειτουργία «αθόρυβο».

«Να είστε ενήμεροι για το που είναι οι έξοδοι. Προσέξτε μην εγκλωβιστείτε. Μείνετε μακρυά από πόρτες και παράθυρα. Μην κάνετε θορύβους» είναι μια ακόμη οδηγία στο δραματοποιημένο βίντεο.

Κάποια στιγμή στο βίντεο εμφανίζεται η αστυνομία. Οι οδηγίες σε αυτή την περίπτωση είναι πως προκειμένου να αποφευχθούν περαιτέρω απώλειες, οι πολίτες θα πρέπει να ακούν και να συμμορφώνονται με τις εντολές των αστυνομικών και να είναι έτοιμοι ακόμη και για επιθετική συμπεριφορά από τις αρχές καθώς αυτές δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν εάν είστε το θύμα ή ο θύτης. «Μην κάνετε απότομες κινήσεις, μην φωνάζετε και μην κουνάτε τα χέρια σας. Να είστε ήρεμοι».

Εμείς ευχόμαστε όλες αυτές οι συμβουλές να είναι αχρείαστες.

Δημοφιλή