Επικοινωνία Τσίπρα με τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ για Κυπριακό

Επικοινωνία Τσίπρα με τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ για Κυπριακό
SOOC

Ενώ φουντώνει ξανά η προκλητική ρητορική της Τουρκίας, μετά από το «ναυάγιο» για το Κυπριακό, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Μάικ Πενς.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση από το Μέγαρο Μαξίμου, κατά τη συνομιλία τους συζήτησαν για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, τις περιφερειακές εξελίξεις και τις διμερείς σχέσεις, χωρίς να αναφέρονται περισσότερες λεπτομέρειες.

Επίσης, την Τρίτη, στις 11 το πρωί, ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει την ολομέλεια της Βουλής για τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση σχετικά στο Κυπριακό.

Να σημειωθεί ότι του τηλεφωνήματος Τσίπρα - Πενς, είχαν προηγηθεί οι προειδοποιήσεις Ερντογάν κατά των πετρελαϊκών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο.

Ειδικότερα, μιλώντας σε συνέδριο για την ενέργεια που διεξάγεται στην Κωνσταντινούπολη, αφού έκανε αναφορά στο Κυπριακό, λέγοντας πως την περασμένη εβδομάδα χάθηκε μια σημαντική ευκαιρία για την επίλυση του ζητήματος στην Κύπρο, προειδοποίησε πως «είναι απαράδεκτο ότι ορισμένες ενεργειακές εταιρείες συμμετέχουν σε ανεύθυνες ενέργειες της ελληνοκυπριακής πλευράς».

«Θέλω να τους θυμίσω ότι μπορεί να χάσουν ένα φίλο όπως η Τουρκία» είπε. Ο κ. Ερντογάν δεν κατονόμασε κάποια εταιρεία. Ωστόσο όπως έγινε γνωστό, μεθαύριο Τετάρτη αναμένεται η εξέδρα, με το τρυπάνι για την γεώτρηση στο τεμάχιο 11 της κυπριακής ΑΟΖ, που θα κάνει η γαλλοϊταλική κοινοπραξία ΕΝΙ/Total.

Νωρίτερα στο ίδιο μήκος κύματος με τις δηλώσεις Ερντογάν ήταν και αυτές του Τούρκου πρωθυπουργού, του Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο οποίος κάλεσε σήμερα τους Ελληνοκυπρίους να αποφύγουν να λάβουν «μονομερή μέτρα» μετά την αποτυχία των πιο πρόσφατων συνομιλιών για την επανένωση του νησιού και υποστήριξε πως οι ενεργειακοί πόροι που βρίσκονται γύρω από το νησί ανήκουν και στις δύο πλευρές.

«Θέλουμε να υπενθυμίσουμε για μία ακόμη φορά πως οι πόροι υδρογονανθράκων γύρω από την Κύπρο ανήκουν και στις δύο πλευρές», είπε ο Γιλντιρίμ.

Η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου

«Ο αντιπρόεδρος μίλησε τηλεφωνικά σήμερα με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα. Οι ηγέτες επαναβεβαίωσαν τους διαρκείς δεσμούς ανάμεσα στην Ελλάδα και τις Ηνωμένες Πολιτείες», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

«Ο αντιπρόεδρος συνεχάρη τον πρωθυπουργό για την πρόοδο της Ελλάδας προς την ανάκαμψη από την οικονομική κρίση και τον ευχαρίστησε για τον ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα ως πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή, τη συνεισφορά της στο NATO, και τη στρατιωτική συνεργασία της με τις ΗΠΑ» υπογραμμίζεται.

Για το Κυπριακό «οι ηγέτες εξέφρασαν λύπη για το ότι η Σύνοδος για την Κύπρο ολοκληρώθηκε την περασμένη εβδομάδα χωρίς να υπάρξει μια συμφωνία επίλυσης, ενώ ο αντιπρόεδρος υπογράμμισε τη συνεχιζόμενη υποστήριξη των ΗΠΑ προς μια ευρεία συμφωνία για την επανένωση της νήσου ως μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας» αναφέρει η ανακοίνωση.

«Ο αντιπρόεδρος απηύθυνε πρόσκληση στον κ.Τσίπρα να επισκεφθεί την Ουάσινγκτον, και οι ηγέτες συμφώνησαν να συναντηθούν στο εγγύς μέλλον».

Κοτζιάς: Τι θέλανε οι Τούρκοι;

Έντονη ήταν η αντίδραση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, για το παιχνίδι ευθυνών που άρχισε να παίζει η Τουρκία μετά το «ναυάγιο» της Διάσκεψης για το Κυπριακό.

«Για να είμαι συγκεκριμένος: Τι θέλανε οι Τούρκοι; Να συμφωνήσει η Ελλάδα να κρεμάσουν στο πυροβόλο του τανκς που θα εισβάλλει στην Κύπρο τη συμφωνία με την υπογραφή της Ελλάδος ότι μπορεί να μπαίνουνε όποτε θέλουμε στην Κύπρο;», τόνισε ο κ. Κοτζιάς και πρόσθεσε: «Του το είπα (του Μ. Τσαβούσογλου) και θύμωσε λίγο αλλά πρέπει να το καταλάβει. Θέλανε ο στρατός που ετοίμασε το πραξικόπημα στην Τουρκία και του οποίου ο επικεφαλής των κατοχικών στρατευμάτων συνελήφθη στα κατεχόμενα, ως πραξικοπηματίας μαζί με δέκα ανώτερους αξιωματικούς, αυτός ο στρατός των πραξικοπηματιών να είναι εγγυητής της Δημοκρατίας και της συνύπαρξης των δύο Κοινοτήτων στην Κύπρο;», διερωτήθηκε.

Δημοφιλή