Μέσα σε 30 δευτερόλεπτα σκότωσαν τον 22χρονο Αμερικανό στη Ζάκυνθο. H selfie και το ενδεχόμενο ρατσιστικού κινήτρου

Μέσα σε 30 δευτερόλεπτα σκότωσαν τον 22χρονο Αμερικανό στη Ζάκυνθο. H selfie και το ενδεχόμενο ρατσιστικού κινήτρου
Facebook

Την πιθανότητα ρατσιστικού κινήτρου που αναδείχθηκε μέσω μιας… selfie φωτογραφίας που έβγαλε ο 22χρονος Τεξανός τουρίστας Jaward-Bakari Henderson με μπαργούμαν από τη Σερβία, εξετάζουν οι αστυνομικοί του Τμήματος Ασφάλειας Ζακύνθου, σε συνεργασία με αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πατρών, σύμφωνα μεδημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου.

Οι εικόνες από κάμερες ασφαλείας φέρεται να έχουν αναδείξει και την αφορμή και τον ξυλοδαρμό μέχρι θανάτου του 22χρονου Αμερικανού τουρίστα, όχι όμως και οι καταθέσεις των τουλάχιστον έξι κατηγορουμένων. Αρνούνται κάθε εμπλοκή τους με το φρικτό έγκλημα, υποστηρίζουν ότι δεν γνωρίζονται μεταξύ τους, πόσο μάλλον ότι εξωθήθηκαν στο έγκλημα με ρατσιστικά κίνητρα, επειδή ο νεαρός Αμερικανός «τόλμησε» να φλερτάρει με γυναίκα από την πατρίδα τους.

Το επεισόδιο

Ολα ξεκινούν λίγο μετά τις 03:00 τα ξημερώματα της Παρασκευής, κατά τη διάρκεια πάρτι που γίνεται στο μπαρ του Λαγανά Ζακύνθου, με τους περισσότερους θαμώνες να είναι Σέρβοι τουρίστες. Ο 22χρονος και η παρέα του βγάζουν μια selfie φωτογραφία με νεαρή κοπέλα από τη Σερβία, η οποία τους είχε σερβίρει τα ποτά τους. Μερικά λεπτά αργότερα ο 32χρονος Σέρβος, με βρετανικό διαβατήριο, ο οποίος εκτελεί «χρέη μπράβου», πλησιάζει απειλητικά το τραπέζι που κάθονται οι Αμερικανοί. Χτυπά με δύναμη πάνω στο τραπέζι τους ένα μπουκάλι μπίρα και ανταλλάσουν ύβρεις. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες ο Bakari Henderson φέρεται να χαστουκίζει τον Σέρβο, ο οποίος αρπάζει το μπουκάλι της μπίρας και το σπάζει πάνω στο κεφάλι του νεαρού Αμερικανού για να ακολουθήσει η σύρραξη και οι συμπλοκές. Ο 22χρονος, ζαλισμένος, μαζί με τους δύο φίλους του, επιχειρούν να διαφύγουν. Είκοσι μέτρα μακρύτερα, μια ομάδα Σέρβων τον προλαβαίνει, τον πετά κάτω και τον ξυλοκοπά μέχρι θανάτου.

Συλλήψεις

Οι αστυνομικοί αξιοποιώντας τα βίντεο και τις μαρτυρίες συλλαμβάνουν άμεσα τον 32χρονο υπεύθυνο ασφαλείας, κάτοχο βρετανικού διαβατηρίου, σερβικής καταγωγής, και τον 34χρονου Ελληνα μπάρμπαν. Ο Σέρβος φέρεται να μην είχε εμφανή εργασιακή σχέση με το κατάστημα. Λίγο αργότερα συλλαμβάνουν δύο ακόμη 22χρονους Σέρβους και στη συνέχεια άλλους τέσσερις Σέρβους τουρίστες, ηλικίας 18, 21 και 25 χρόνων που διέμεναν σε ξενοδοχείο της περιοχής.

Ο 32χρονος «πορτιέρης» καταθέτει πως πλησίασε την παρέα των Αμερικανών για να τους κάνει παρατήρηση, επειδή όλοι ήταν μεθυσμένοι και προκαλούσαν προβλήματα. Υποστηρίζει πως ακολούθησε έντονος διάλογος κατά τη διάρκεια του οποίου ο 22χρονος Αμερικανός τον χαστούκισε και ακολούθησε συμπλοκή ανάμεσα σε Σέρβους θαμώνες και τους Αμερικανούς. Φαίνεται να παραδέχεται πως έλαβε μέρος στις «συγκρούσεις» όπως και ο 34χρονος Ελληνας μπάρμαν που πήγε να βοηθήσει.

Η έκθεση της ιατροδικαστή

Σε 30 δευτερόλεπτα οι δράστες κατάφεραν τόσο σοβαρές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, που προκάλεσαν σχεδόν άμεσα το θάνατο, όπως διαπίστωσε η ιατροδικαστής, Αγγελική Τσιόλα. Σύμφωνα με το πόρισμά της ο θάνατος προήλθε από αλλεπάλληλα χτυπήματα στο κεφάλι, τα οποία προκάλεσαν εγκεφαλική αιμορραγία. Επιπλέον διαπιστώθηκαν κακώσεις σε όλο του το σώμα, όχι, όμως, και τραύματα άμυνας.

Ανακοίνωση της οικογένειας

Η οικογένεια του άτυχου Αμερικανού ανάρτησε γραπτή δήλωση στο σάιτ mystatesman.com, στην οποία αναφέρει ότι ο 22χρονος Bakari Jaward Henderson είχε έρθει στην Ελλάδα προκειμένου να εργαστεί για τη φωτογράφηση της νέας του συλλογής μόδας. Ο Bakari χτυπήθηκε μέχρι θανάτου από τουλάχιστον δέκα άτομα, λέει η οικογένειά του.

«Αγαπούσε να περνά χρόνο με την οικογένειά του και τους φίλους του, να ταξιδεύει και να γνωρίζει καινούργιους ανθρώπους. Ηταν ένας στοχαστής και του άρεσε να ξεκινά νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες», γράφει. Στην ανακοίνωση, αναφέρονται και λόγια φίλων του: «Κύριε και κυρία Henderson, ο Bakari ήταν ένας καταπληκτικός φίλος, ένας από τους καλύτερους και παλιότερους φίλους και ένας από τους πιο αυθεντικούς ανθρώπους που έχω γνωρίσει», έγραψε ο φίλος του θύματος, Jordan Zylberberg. Ο πρόεδρος του Πανεπιστημίου της Αριζόνα, Robert C. Robbins, στο οποίο φοιτούσε ο Henderson, εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του θύματος.

Η οικογένεια αποφάσισε να μην ταξιδέψει στην Ελλάδα, ενώ στέλεχος της αμερικανικής πρεσβείας διεκπεραιώνει τις διαδικασίες για τη μεταφορά της σορού του άτυχου νεαρού στις ΗΠΑ.

«Επαιξε» παντού

Διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία όχι μόνο παρουσιάζουν το θέμα, αλλά μιλούν για τη σκοτεινή πλευρά του νησιού. Αναφέρονται τόσο στη δολοφονία Βρετανού τουρίστα το 2011 ύστερα από καβγά με οδηγούς ταξί όσο και στην περιπέτεια τουρίστριας, το καλοκαίρι του 2016, όταν από ποτά μπόμπες έχασε τα νεφρά και την όρασή της. Το SkyNews και το CNN παρουσίασαν τη χθεσινή δολοφονία και στις ιστοσελίδες τους. Το CNN μεταφέρει τα γεγονότα και αναφέρει ότι η Ελληνική Αστυνομία ειδοποίησε την αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα για το θανάσιμο τραυματισμό του Αμερικανού πολίτη. Από τα ρεπορτάζ δεν λείπουν και οι απευθείας συνδέσεις, με το όλο θέμα φυσικά να πλήττει τη χώρα διεθνώς στην αρχή της φετινής τουριστικής περιόδου.

Καμπανάκι

Κάτοικοι και φορείς του Λαγανά δηλώνουν ότι κατά διαστήματα φοβούνται να βγουν από τα σπίτια τους. Κατηγορούν την κυβέρνηση για αδιαφορία και επισημαίνουν ότι η κατάσταση στην περιοχή τους χειροτέρευσε μετά την απόφαση να κλείσει το Αστυνομικό Τμήμα Λαγανά. Κάνουν λόγο για μικρά και μεγάλα συμφέροντα που διατηρούν αυτό το «μοντέλο» τουριστικής ασυδοσίας, το οποίο έχει δημιουργήσει αυτή την παραοικονομία μιας παρακμιακής και επικίνδυνης διασκέδασης. Παράλληλα, αναφέρουν τις υποψίες τους για χρηματισμούς κρατικών υπαλλήλων, κάτι που δεν αποκλείεται να προκαλέσει τη μετακίνηση κλιμακίου της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων στη Ζάκυνθο, προκειμένου να τις διερευνήσει.

Συνήγορος του 34χρονου Ελληνα

Ο συνήγορος υπεράσπισης του 34χρονου Ελληνα μπάρμαν, κ. Παναγιώτης Κεφαλληνός, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας και την άσκηση ποινικής δίωξης για ανθρωποκτονία από πρόθεση από κοινού, στους οκτώ κατηγορουμένους, υποστήριξε ότι ο πελάτης του είναι συντετριμμένος, έχει λευκό ποινικό μητρώο και δεν είχε ποτέ ενοχλήσει τις διωκτικές και δικαστικές αρχές ούτε για μια απλή παράβαση του ΚΟΚ.

Ο συνήγορος υπεράσπισης, σχετικά με τη συμπλοκή θανάτου, δηλώνει: «Αυτά που φαίνονται σε ένα βίντεο δείχνουν ότι ο κατηγορούμενος δεν έχει καταφέρει χτυπήματα στο κεφάλι του θύματος. Εμφανίζεται να συμμετέχει στο περιστατικό και φαίνεται να καταφέρνει 2-3 λακτίσματα (κλοτσιές) κάτω από τη μέση του άτυχου νεαρού. Δεν είναι εκείνος που έχει προβεί σε χτυπήματα στο κεφάλι, τα οποία είχαν ως συνέπεια τις βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις που του έκοψαν το νήμα της ζωής».

Το βράδυ του Σαββάτου μεταφέρθηκαν στο δικαστικό μέγαρο και οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Ζακύνθου οι οκτώ κατηγορούμενοι για το θάνατο του 22χρονου Αμερικανού. Τα μέτρα ασφαλείας ήταν δρακόντεια και η Αστυνομία είχε αποκλείσει τους δρόμους γύρω από το δικαστικό μέγαρο. Στους κατηγορούμενους ασκήθηκε ποινική δίωξη και στη συνέχεια επέστρεψαν στα κρατητήρια του αστυνομικού τμήματος, ενώ αύριο θα μεταφερθούν στον ανακριτή για την κύρια ανάκριση.

Δημοφιλή