Συσκέψεις σε Ελλάδα και Κύπρο μετά το ναυάγιο της διάσκεψης για το Κυπριακό

Συσκέψεις σε Ελλάδα και Κύπρο μετά το ναυάγιο της διάσκεψης για το Κυπριακό
Sooc

Τρεις ημέρες μετά το ναυάγιο της πενταμερούς Διεθνούς Διάσκεψης για το Κυπριακό που διεξήχθη στο Κραν Μοντάνα της Ελβετίας και τις δηλώσεις Ερντογάν περί σχεδίων Β και Γ για την Κύπρο, ο υπουργός Εξωτερικών, ο κ. Νίκος Κοτζιάς, καλεί σήμερα Δευτέρα στις 5 το απόγευμα τους εκπροσώπους όλων των κομμάτων που συμμετέχουν στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ)για τους ενημερώσει αναλυτικά για τις πρόσφατες εξελίξεις στο Κυπριακό.

Ο κ. Κοτζιάς αναμένεται να πει μεταξύ άλλων πως η Ελλάδα κατέβαλε κάθε προσπάθεια προκειμένου να συμβάλει με όλους τους δυνατούς τρόπους στη λύση του Κυπριακού ζητήματος.

Ειδικότερα ο υπουργός Εξωτερικών θα αναφερθεί σε αυτές τις προσπάθειες που κατέβαλε η ελληνική πλευρά επί ένα δεκαήμερο και προσέκρουσαν στην αδιάλλακτη στάση της Τουρκίας η οποία, όπως τόνισε σε ανακοίνωσή του χθες το ΥΠΕΞ, διέψευσε όλους όσους είχαν ελπίσει ότι κάτι θα άλλαζε στη στάση της, οδήγησε σε αδιέξοδο και τίναξε στο αέρα τη Διάσκεψη, αποκαλύπτοντας και επιβεβαιώνοντας τις πραγματικές της προθέσεις που στρέφονται ενάντια στο διεθνές δίκαιο και τις αποφάσεις του ΟΗΕ.

Ο κ. Κοτζιάς θα αποσαφηνίσει επίσης ότι παρά τη μη επίτευξη του στόχου, η Ελλάδα θα συνεχίσει να εργάζεται ανυποχώρητα με όλα τα μέσα που διαθέτει, για μία δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού σε στενή συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατία, τον ΟΗΕ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αξίζει να σημειωθεί πως το υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωση που εξέδωσε, επιρρίπτει βαριές ευθύνες στην Τουρκία που «οδήγησε σε αδιέξοδο» και «τίναξε στο αέρα» τη Διεθνή Διάσκεψη για την Κύπρο στο Κραν Μοντανά αποκαλύπτοντας και επιβεβαιώνοντας τις πραγματικές της προθέσεις «που στρέφονται ενάντια στο διεθνές δίκαιο και τις αποφάσεις του ΟΗΕ».

Επρόκειτο για απάντηση στην ανοίκεια και ανήθικη επίθεση που εξαπέλυσε το Σάββατο, το τουρκικό ΥΠΕΞ κατά του υπουργού Νίκου Κοτζιά,

Ο κ. Κοτζιάς μετά την αποτυχία της συνάντησης με μια ανάρτησή του στο Twitter ανέφερε πως »Δεν ήταν δυνατό γίνουν αποδεκτά παρεμβατικά δικαιώματα της Τουρκίας σε όλη τη μεγαλόνησο. Το όνειρο και σχέδιο λύσης Κυπριακού παραμένει ζωντανό».

«Από το tweet του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά μπορεί καταλάβει κανείς γιατί απέτυχε η Διάσκεψη για το Κυπριακό στο Κραν Μοντάνα», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας και συνέχιζε: «Ο κ. Κοτζιάς φαίνεται να έχει ξεχάσει ότι με την συμπεριφορά που επέδειξε ήταν εκείνος που ευθυνόταν για την Διάσκεψη που δεν κράτησε πάνω από μία μέρα τον Ιανουάριο...αυτές οι αδιάλλακτες και μη εποικοδομητικές προσεγγίσεις του Υπουργού Κοτζιά επεδείχθησαν κατά την διάρκεια της διάσκεψης από την ελληνοκυπριακή πλευρά και την Ελλάδα.Η Διάσκεψη έχει για άλλη μια φορά αποκαλύψει ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρξει λύση χωρίς καλή πρόθεση και πολιτική πρόθεση».

«Δεν υπάρχει νόημα να συνεχίσουμε στις παραμέτρους του ΟΗΕ για λύση του Κυπριακού, δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν από το Αμβούργο,σύμφωνα με τον Φιλελεύθεροωστόσο είπε ότι και πάλι η Τουρκία θα συνεχίσει τις προσπάθειες για λύση σε διαφορετικές παραμέτρους και στην περίπτωση που δεν υπάρξει αποτέλεσμα τότε θα αρχίσουν να σκέφτονται το σχέδιο Β και το σχέδιο Γ.

«Η Τουρκία ως εγγυήτρια χώρα έκανε το καλύτερο για την επίλυση του Κυπριακού με ένα περιεκτικό και βιώσιμο τρόπο. Μαζί με την ‘Δημοκρατία της Β. Κύπρου’ ήμασταν πάντα ένα βήμα πιο εμπρός σε ότι αφορά το σχέδιο Ανάν και τη τελευταία διαδικασία, όπως ακριβώς υποσχέθηκα. Οι δικές μας αλτρουιστικές προσπάθειες, η μετριοπαθής και ευθεία στάση δεν ανταμείφτηκαν. Για να σας είμαι ειλικρινής, το αποτέλεσμα μας απογοητεύει. Χωρίς αμφιβολία, θα ξεκινήσουμε να σκεφτόμαστε ένα σχέδιο Β και Γ. Θα το εξετάσουμε και θα κοινοποιήσουμε τα συμπεράσματά μας με τους αποδέκτες του» είπε.

Όμως διαφορετική αντίληψη έχει ο Γερμανικός Τύπος, όπως για παράδειγμα η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt η οποία αναφέρει πως «η Τουρκία ευθύνεται κατά κύριο λόγο για το νέο ναυάγιο των συνομιλιών»

Εν τω μεταξύ σήμερα Δευτέρα και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ο κ. Νίκος Αναστασιαδης αναμένεται να εξηγήσει στο Εθνικό Συμβούλιο, τη στάση, τις προτάσεις και το αποτέλεσμα των δέκα ημερών διαπραγμάτευσης στο Κρανς Μοντανα, και πως αυτές κατέληξαν σε ναυάγιο λόγω της άτεγκτης στάσης της Τουρκίας από την πρώτη ως την τελευταία ημέρα.

Παράλληλα με αυτές τις εξελίξεις ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου ζητεί την σύσταση κυβέρνησης εθνικής ενότητας και νέα γραμμή στο Κυπριακό.

Ο Μακαριώτατος σημείωσε ότι στη συμφωνία Αναστασιάδη-Έρογλου υπήρχε πρόνοια ότι, αν δεν συμφωνηθούν όλα, ουδέν ισχύει.

Αφού λοιπόν δεν συμφωνήθηκαν όλα, «ο πρόεδρος μπορεί να πει ότι δεν ισχύει πλέον οτιδήποτε και εγώ θα του βγάλω το καπέλο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αρχιεπίσκοπος.

Για τις διαπραγματεύσεις στο Κραν Μοντανά ο κ. Χρυσόστομος δήλωσε ότι ο ίδιος «ουδέποτε πίστεψε ότι θα φτάναμε σε λύση και ο λόγος είναι ότι οι Τούρκοι τα θέλουν όλα, θέλουν ολόκληρη την Κύπρο».

Δημοφιλή