O Πάπας Φραγκίσκος μόλις άλλαξε τους κανόνες αγιοποίησης. Ποιοι μπορούν πλέον να είναι υποψήφιοι για Άγιοι

O Πάπας Φραγκίσκος μόλις άλλαξε τους κανόνες για το ποιοι μπορούν να γίνουν Άγιοι
ANSA

Πότε μπορεί κάποιος να ανακηρυχθεί άγιος; Δύσκολη ερώτηση για να απαντηθεί από εμάς τους λαϊκούς αλλά επειδή και για τον κλήρο τα πράγματα δεν είναι πάντα πολύ ξεκάθαρα και οι εποχές αλλάζουν, υπάρχουν κάποιες συγκεκριμένες και πολύ αυστηρές προδιαγραφές.

Μέχρι σήμερα στην περίπτωση της Καθολικής Εκκλησίας, η αγιοποίηση αφορούσε τρεις κατηγορίες ανθρώπων: τους μάρτυρες, όσους έζησαν τη ζωή τους ακολουθώντας αυστηρά (σε «ηρωικό βαθμό») των κώδικα αξιών της Χριστιανοσύνης και όσους έχουν κατά κοινή ομολογία τα χαρακτηριστικά αγίου και υπάρχουν ξεκάθαρες μαρτυρίες απ αυτού.

Επίσης για να γίνει κάποιος άγιος θα πρέπει πρώτα ο Πάπας να έχει προβεί σε μια σχετική ανακοίνωση για την μεταθανάτιο κατάσταση του συγκεκριμένου ατόμου.

Τώρα όμως ο Πάπας Φραγκίσκος αποφάσισε αυτή η αναγνώριση περί της μεταθανάτιας κατάστασης - και άρα το πρώτο βήμα για την αγιοποίηση- μπορεί να αφορά και μια τέταρτη κατηγορία ανθρώπων: αυτούς που θυσίασαν τη ζωή τους για σώσουν κάποιον/κάποιους άλλον/άλλους, ακολουθώντας δηλαδή τα βήματα και τα διδάγματα του Χριστού.

«Η ηρωική προσφορά της ζωής, που προτάσσουν και υποστηρίζουν οι κανόνες της φιλανθρωπίας, αποτελεί την έκφραση μιας γνήσιας και υποδειγματικής μίμησης (σ.σ του παραδείγματος της ζωής και των διδαγμάτων) του Χριστού», αναφέρει ο Πάπας στην σχετική αποστολική επιστολή.

Υπό αυτό το πρίσμα, το πρώτο βήμα προς την αγιοποίηση, μπορεί να αφορά, όπως αναφέρει το Osservatore Romano (το επίσημο περιοδικό του Βατικανού) ανθρώπους που φρόντισαν ασθενείς με πανούκλα και στη συνέχεια έχασαν τη ζωή τους από την ασθένεια. Όπως όμως αναφέρει το Ι Μedia μπορεί να αφορά και την περίπτωση της Chiara Corbella, μια 28χρονη που παρουσίασε καρκίνο του δέρματος αλλά αρνήθηκε να υποβληθεί σε θεραπεία για να μην θέσει σε κίνδυνο τη ζωή του παιδιού που κυοφορούσε. Η κοπέλα πέθανε το 2012, περίπου ένα χρόνο μετά τον τοκετό, αφού ήταν πια πολύ αργά για να λάβει θεραπεία.

Τέτοιοι χριστιανοί, όπως αναφέρει στην αποστολική επιστολή ο Πάπας, είναι άξιοι του θαυμασμού που η κοινότητα των πιστών επιφυλάσσει για όσους με αυταπάρνηση δέχθηκαν να περάσουν το μαρτύριο του αίματος ή άσκησαν τις χριστιανικές αρετές σε εξαιρετικό βαθμό.

Όλοι οι υποψήφιοι βέβαια, όπως αναφέρει ο Guardian, θα πρέπει να έχουν ζήσει βάσει των χριστιανικών αξιών πριν την τέλεση της ανιδιοτελούς πράξης που τους έκανε να ξεχωρίσουν και να υπάρχουν μαρτυρίες για την αγιότητα τους. Θα πρέπει όμως επίσης να έχουν «πιστωθεί» και ένα θαύμα που να τους έχει αποδοθεί μετά τον θάνατό τους. Οι μόνοι που εξαιρούνται από την ανάγκη να έχουν κάνει ένα θαύμα, προκειμένου να αξιοποιηθούν, είναι οι μάρτυρες.

Δημοφιλή