Στη μέση ο Μακρόν. Οι προσπάθειες για να μην συναντηθούν Τραμπ - Μέρκελ στο Παρίσι

Στη μέση ο Μακρόν. Οι προσπάθειες για να μην συναντηθούν Τραμπ - Μέρκελ στο Παρίσι
German Chancellor Angela Merkel talks to US President Donald Trump (R) and French President Emmanuel Macron at the start of the first working session of the G20 meeting in Hamburg, in Hamburg, Germany, July 7, 2017. REUTERS/Kay Nietfeld,Pool
German Chancellor Angela Merkel talks to US President Donald Trump (R) and French President Emmanuel Macron at the start of the first working session of the G20 meeting in Hamburg, in Hamburg, Germany, July 7, 2017. REUTERS/Kay Nietfeld,Pool
POOL New / Reuters

« Να φέρει τη Γαλλία στο επίκεντρο της διεθνούς διπλωματίας» είναι η μεγάλη πρόκληση για την οποία εργάζεται μεθοδικά από την εκλογή του ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν.

Μετά την υποδοχή του Βλαντιμίρ Πούτιν στις Βερσαλλίες στις 29 Μαϊου, σήμερα φθάνουν στο Παρίσι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, αλλά και η Άνγκελα Μέρκελ για το προκαθορισμένο Γάλλο-γερμανικό υπουργικό συμβούλιο.

Και επειδή ο Αμερικάνος πρόεδρος δεν έχει στην καρδιά του τη γερμανίδα καγκελάριο, οι αριστοτέχνες του πρωτοκόλλου έχουν βρει τρόπο ώστε να αποφευχθεί οποιαδήποτε συνάντηση των δύο.

Παράλληλα βέβαια ο Εμμανουέλ Μακρόν επιβεβαιώνει και μια πλευρά του χαρακτήρα του, να κατορθώνει ισορροπίες, καθώς δεν άλλαξε τίποτε στο πρόγραμμά του με την Καγκελάριο λόγω της επίσκεψης του Τράμπ.

Η επίσημη υποδοχή του Ντόναλντ Τραμπ από τον Εμμανουέλ Μακρόν προβλέπεται για τις 15:30 (τοπική ώρα) στο Μέγαρο των Απομάχων (Invalides). Ετσι κατά την προσγείωση του προεδρικού αεροπλάνου Air Force One, στο αεροδρόμιο του Ορλύ στις 9:00 το πρωϊ, το προεδρικό ζεύγος υποδέχθηκε ο Αμερικανός πρέσβης και εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών.

Σχεδόν την ίδια ώρα, στις 08:40, ο Εμμανουέλ Μακρόν υποδέχθηκε στο προεδρικό μέγαρο την Άνγκελα Μέρκελ με την οποία επισκέφθηκε ένα εργαστήριο γλώσσας, βόρεια του Παρισίου, που οργανώνει ο Γαλλογερμανικός Οργανισμός για τη Νεολαία (ΟFAJ ) με στόχο την προώθηση της απασχόλησης των νέων ανάμεσα στις δύο χώρες. Ήταν μια ευκαιρία για τον Μακρόν να επαναλάβει προηγούμενη δήλωσή του ότι σκοπεύει να οδηγήσει «τη διδασκαλία της γερμανικής γλώσσας σε ένα πολύ υψηλό επίπεδο».

Επιστρέφοντας στο προεδρικό μέγαρο, ο Εμμανουέλ Μακρόν θα προεδρεύσει το πρωί μαζί με την καγκελάριο του 19ου γαλλογερμανικού υπουργικού Συμβουλίου.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων είναι η Ευρώπη. Φιλοδοξία του Μακρόν είναι να πεισθεί το Βερολίνο «να κινητοποιηθεί» για τη διόρθωση «των δυσλειτουργιών της ευρωζώνης» ώστε να δοθεί στην Ευρώπη «η τύχη που της αξίζει», εξήγησε ο Εμμανουέλ Μακρόν με συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ouest France».

« Η Γερμανία», υπογραμμίζει, «οφείλει να συνοδεύσει την ανάκαμψη των δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων στην Ευρώπη» και να αποδεχθεί «τις ευθύνες που της αναλογούν» με δεδομένο ότι η ανταγωνιστικότητά της «οφείλεται εν μέρει, στις δυσλειτουργίες της ευρωζώνης και στην αδυναμία των άλλων οικονομιών» τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος.

Η ευρωπαϊκή άμυνα, η ασφάλεια και η μάχη κατά της τρομοκρατίας, θα είναι στο επίκεντρο των συζητήσεων ανάμεσα στους δύο ηγέτες παρουσία και του Γάλλου πρωθυπουργού Εντουάρ Φιλίπ.

Παράλληλα, οι διάφοροι υπουργοί θα συζητήσουν με τους αντίστοιχους ομολόγους τους, ανάλογα με τους τομείς της ειδικότητάς τους : Εσωτερικών, Εξωτερικών, Οικονομικών, Εργασίας, Παιδείας κ.α.

Το 19ο γαλλογερμανικό συμβούλιο θα κλείσει με γεύμα και κοινή συνέντευξη Τύπου των δύο ηγετών.

Στη συνέχεια, ο Εμμανουέλ Μακρόν θα μεταβεί στο Μέγαρο των Invalides για την επίσημη υποδοχή του Αμερικανού Προέδρου.

Δημοφιλή