Αναστασιάδης: «Συνεχίζουμε με τις γεωτρήσεις, έχουμε πάρει σειρά μέτρων»

Αναστασιάδης: «Συνεχίζουμε με τις γεωτρήσεις, έχουμε πάρει σειρά μέτρων»
SOOC

Ο κ. Αναστασιάδης τονίζει την ανάγκη να διατηρηθεί η ψυχραιμία για να αποφευχθεί μια όξυνση της κατάστασης μετά την κατάρρευση των συνομιλιών στο Κραν Μοντανά. Ταυτόχρονα, επισημαίνει ότι δεν θα αλλάξουν οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της Κύπρου, προσθέτοντας πως το νησί «έχει πάρει μέτρα».

«Είναι ένα δικαίωμα που ασκείται από την Κυπριακή Δημοκρατία, ούτε διαφήμιση χρειάζεται ούτε προκλήσεις απαιτούνται. Είναι καλά γνωστό πως η Τουρκία αμφισβητεί, πρώτον, την Κυπριακή Δημοκρατία, δεύτερον την ΑΟΖ. Εμείς έχουμε ήδη πάρει σειρά προληπτικών μέτρων και δεν εννοώ πολεμικών, αλλά υπάρχουν νομικά μέτρα, οι διεθνείς οργανισμοί και το Δίκαιο της Θάλασσας που καθορίζουν τα δικαιώματα του κάθε κράτους. Συνεπώς, η άποψή μου είναι ότι τα λιγότερα που λέγονται, καλύτερα είναι προς όφελος του συνόλου του κυπριακού λαού. Να πω εδώ ότι ο φυσικός πλούτος ανήκει στο σύνολο των νομίμων κατοίκων της χώρας. Η κατάθεση νομοσχεδίου για τη δημιουργία Εθνικού Ταμείου υδρογονανθράκων, διασφαλίζει όλους τους Κυπρίους. Δεν πρόκειται να καταχραστούμε των κυριαρχικών δικαιωμάτων εις βάρος των συμπατριωτών μας», δήλωσε.

Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις στην Ελβετία, ο πρόεδρος της Κύπρου δηλώνει στην «Καθημερινή» πως η Άγκυρα δεν ήταν έτοιμη για λύση, ενώ επικρίνει τον μεσολαβητή του ΟΗΕ, Εσπεν Μπαρθ Εϊντε, ότι «ζούσε σε μια πλάνη» και ουσιαστικά παρέσυρε τον γενικό γραμματέα να συγκαλέσει βεβιασμένα τη διάσκεψη του Κραν- Μοντανά χωρίς να έχει προηγηθεί η αναγκαία προεργασία. Αποκαλύπτει ακόμα πως έχει συζητήσει το θέμα με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Μιλώντας στο γραφείο του στο προεδρικό μέγαρο της Λευκωσίας, κάνει λόγο για «διάλειμμα» και διαμηνύει ότι η διαδικασία αναβάθμισης της Τελωνειακής Ενωσης Ε.Ε. - Τουρκίας που θα εξεταστεί μετά τις εκλογές σε Γερμανία και Αυστρία, μπορεί να λειτουργήσει ως κίνητρο για επανέναρξη των συνομιλιών.

Ο κ. Αναστασιάδης χαρακτηρίζει «θετικότερο όλων των συμμετεχόντων» στη διάσκεψη του Κραν-Μοντανά τον Ελληνα υπ. Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, ενώ εκφράζει τις ευχαριστίες του προς τη Ν.Δ., το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, για τη στήριξη που προσέφεραν στον ίδιο και στην Κύπρο.

Δημοφιλή