Όσα πρέπει να ξέρετε για το επίδομα αδείας. Πότε καταβάλλεται;

Όσα πρέπει να ξέρετε για το επίδομα αδείας. Πότε καταβάλλεται;
Sooc

Η ΓΣΕΕ σε συνεργασία με το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων (ΚΕΠΕΑ), έχει καταρτίσει έναν οδηγό που παρέχει πληροφορίες για τη θερινή άδεια αλλά και για το τι ισχύει για το επίδομα αδείας, σύμφωνα με την ιστοσελίδα «Enikonomia». Στα ΚΕΠΕΑ μάλιστα μπορεί κανείς να βρει διαδικτυακή εφαρμογή, μέσω της οποίας οι εργαζόμενοι μπορούν να υπολογίσουν μόνοι τους την άδεια που δικαιούνται.

Πιο συγκεκριμένα, ένας εργαζόμενος δικαιούται στη διάρκεια της άδειάς του τις αποδοχές που θα έπαιρνε αν εργαζόταν κανονικά με πλήρη απασχόληση. Στις αποδοχές αυτές συμπεριλαμβάνονται όλα τα καταβαλλόμενα μηνιαία επιδόματα (σε χρήμα ή σε είδος) και οι προσαυξήσεις.

Ακόμα, δικαιούται επίδομα αδείας, το οποίο είναι ίσο με τις αποδοχές των ημερών άδειας, με ανώτατο όριο το ½ του μισθού, για τους αμειβόμενους με μισθό ή τα 13 ημερομίσθια για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο.

Να σημειώσουμε πως σύμφωνα με την ιστοσελίδα, ο εργοδότης υποχρεούται να προκαταβάλει τις αποδοχές και το επίδομα άδειας στον εργαζόμενο στην αρχή της άδειας. Στην περίπτωση που ο εργοδότης δεν χορηγεί την άδεια που ζήτησε ο εργαζόμενος, οφείλει να καταβάλει τις αποδοχές του χρόνου αδείας με προσαύξηση 100%.

Δημοφιλή