Μη βιώσιμο το ελληνικό χρέος στα σενάρια του ΔΝΤ - Η έκθεση θα συζητηθεί στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ταμείου

Μη βιώσιμο το ελληνικό χρέος στα σενάρια του ΔΝΤ - Η έκθεση θα συζητηθεί στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ταμείου
Christine Lagarde, head of the International Monetary Fund (IMF), attends a conference at the Cannes Lions Festival in Cannes, France, June 23, 2017. REUTERS/Eric Gaillard
Christine Lagarde, head of the International Monetary Fund (IMF), attends a conference at the Cannes Lions Festival in Cannes, France, June 23, 2017. REUTERS/Eric Gaillard
Eric Gaillard / Reuters

Μη βιώσιμο βρίσκει το ελληνικό χρέος για άλλη μια φορά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). Την έκθεση με τα σενάρια θα συζητήσει το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ την προσεχή Πέμπτη, 20 Ιουλίου, προκειμένου να αποφασίσει για τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», οι τεχνοκράτες του Ταμείου έχουν περιλάβει στην ανάλυση βιωσιμότητας χρέους τους (DSA) και σενάριο που ενσωματώνει τις δεσμεύσεις των Ευρωπαίων, δηλαδή τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και τη διατήρηση πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022 και 2% του ΑΕΠ μετά. Ακόμα και με αυτές τις παραδοχές, το χρέος δεν είναι βιώσιμο.

«Εάν οι πιστωτές δεν προσφέρουν περισσότερα μέτρα ελάφρυνσής του, το ΔΝΤ δεν θα μπορέσει να συμμετάσχει χρηματοδοτικά στο ελληνικό πρόγραμμα», αναμένεται να ανακοινώσει το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ταμείου.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, το σενάριο του ΔΝΤ δεν έχει μεγάλες διαφορές από εκείνο που είχε παρουσιάσει τον Φεβρουάριο, μετά την εξέταση της ελληνικής οικονομίας με βάση το «άρθρο IV». Αυτό «βλέπει» πως ο ρυθμός ανάπτυξης και το επιτόκιο δανεισμού καθιστούν το χρέος μη βιώσιμο, μετά το 2030, καθώς οι ανάγκες εξυπηρέτησής του θα ξεπερνούν το 20% του ΑΕΠ.

Ακόμα, το ΔΝΤ επισημαίνει μια σειρά από αδυναμίες, μεταξύ άλλων, στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν για παράδειγμα περαιτέρω κεφαλαιακή ενίσχυση 10 δισ. ευρώ. Δεδομένων όμως των μέτρων που έχει συμφωνήσει η ελληνική κυβέρνηση, αλλά και της δέσμευσης της Κριστίν Λαγκάρντ, το Ταμείο θα προχωρήσει σε μία «συμφωνία έγκρισης επί της αρχής» του ελληνικού προγράμματος.

Η συμφωνία όμως αυτή θα ενεργοποιηθεί μόνο εάν η Ευρωζώνη προχωρήσει σε περαιτέρω συγκεκριμενοποίηση των μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, οι πιθανότητες να οδηγηθεί τελικά το ΔΝΤ σε εκταμίευση του 1,6 δισ. ευρώ που αιτήθηκε η ελληνική κυβέρνηση με την επιστολή προθέσεων του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου «είναι περιορισμένες».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η που θα συζητηθεί δεν προβλέπει επίσημα χρονικό όριο εντός του οποίου πρέπει να επανεξεταστεί η βιωσιμότητα του χρέους, ώστε να αποφασισθεί οριστικά η συμμετοχή ή μη του Ταμείου στο πρόγραμμα. Είναι πιθανό λοιπόν να παραμείνει με ρόλο συμβούλου έως το τέλος του ελληνικού προγράμματος τον Αύγουστο του 2018.

Δημοφιλή