Στανόγεβιτς: "Θα ξέρω μετά την Ανόρθωση"

Στανόγεβιτς: "Θα ξέρω μετά την Ανόρθωση"
sport24

Ο Αλεκσάνταρ Στανόγεβιτς αναφέρθηκε στα “κακώς κείμενα“ του ΠΑΟΚ στην προετοιμασία, το 4-4-2 που θέλει αλλά δεν του βγαίνει, τους παίκτες που “βολεύονται” στο 4-2-3-1 και θα πρέπει να είναι έτοιμοι ακόμα και… χωρίς προπονητή.

Η ολοκλήρωση της παραμονής του ΠΑΟΚ στην Ολλανδία βρήκε τον Αλεκσάνταρ Στανόγιεβιτς να ζητά… μια εβδομάδα παράταση για να ανοίξει όλα του τα χαρτιά, κάτι που έχει προγραμματίσει να κάνει ενώπιον του Ιβάν Σαββίδη.

Ο 43χρονος τεχνικός, στην απολογιστική συνέντευξη που παραχώρησε με την ολοκλήρωση και του τελευταίου φιλικού επί Ολλανδικού εδάφους αναφέρθηκε στα όσα θετικά και αρνητικά κατέγραψε, και περιμένει το φιλικό με την Ανόρθωση προκειμένου να απαντήσει ακόμα και στο αν ο ΠΑΟΚ μπορεί να κατακτήσει το πρωτάθλημα.

Αναλυτικά τα όσα είπε:

-Φτάνοντας στο τέλος της διαδρομής της προετοιμασίας, αποδείχθηκαν αρκετές οι δυο εβδομάδες;

“Ναι… Ήταν ένα ικανοποιητικό διάστημα για δω και να γνωρίσω τους παίκτες. Κάθε μέρα, σε κάθε παιχνίδι βλέπεις και ένα νέο στοιχείο. Περιμένω και το φιλικό με την Ανόρθωση για να βγάλουμε τα τελικά συμπεράσματα και να προχωρήσουμε”.

-Υπάρχει συγκεκριμένος λόγος που ο ΠΑΟΚ δεν έχει αποκτήσει τα κομμάτια που του λείπουν, σε θέσεις και χαρακτηριστικά;

"Το πρώτο που έπρεπε να κάνω ήταν να δω όλους τους παίκτες σε όλες τις αγωνιστικές συνθήκες. Μετά το παιχνίδι με την Ανόρθωση θα είναι η ώρα να πω όλα όσα σκέφτομαι, όλα όσα πιστεύω ότι πρέπει να γίνουν. Για τα πρώτα παιχνίδια στην Ευρώπη, οι παίκτες που έχουμε είναι υπεραρκετοί".

-Παρακολουθήσατε περσινά παιχνίδια του ΠΑΟΚ στα οποία η ομάδα έδειξε καλό πρόσωπο. Γιατί ο ΠΑΟΚ δεν έχει καταφέρει να φτάσει σε αυτό το επίπεδο;

"Σε αυτό το διάστημα, το βάρος στις προπονήσεις πέφτει και στην φυσική κατάσταση. Είναι νωρίς να βγάλουμε οριστικά συμπεράσματα...".

-Ποιο είναι το ζητούμενο στις μεταγραφές από εδώ και στο εξής; Θέλετε παίκτες ίδιου επιπέδου ή αναζητάτε μόνο περιπτώσεις που μπορούν να δώσουν το κάτι παραπάνω;

"Δε θέλω να πω τίποτα πάνω σε αυτό. Περιμένω το τελευταίο φιλικό. Ακόμα και η πιο πετυχημένη ομάδα, στο ξεκίνημα της επόμενης σεζόν, κάνει μεταγραφικές κινήσεις, ψάχνει το κάτι παραπάνω. Αυτό που θέλω είναι να μπορέσουμε, με κάποιες κινήσεις, να αναβαθμίσουμε την ομάδα”.

-Ποιος είναι ο τομέας στον οποίο πρέπει να δουλέψει η ομάδα;

"Στο τελευταίο παιχνίδι είδα κάποια καλά στοιχεία στην επίθεση, αλλά και κάποια κενά στην άμυνα. Αν το παιχνίδι με τον Άγιαξ ήταν επίσημο, Θα έπαιζα με τελείως διαφορετική λογική. Θα πρέπει να γίνουμε πιο σκληροί στην επίθεση. Θέλω, στο τέλος, να γίνουμε πιο συμπαγής".

-Όταν κάνατε τη πρώτη σας συζήτηση με Σαββίδη-Μίχελς είχατε κάνει μεταγραφικές εισηγήσεις ή το αφήσατε για το διάστημα της προετοιμασίας;

"Όταν ήρθα, το πρώτο πράγμα που ρώτησα ήταν για τον Μακ και στην συνέχεια για τον τερματοφύλακα. Σκεφτόμουν πως εφόσον γίνουν αυτές οι κινήσεις, θα έχουμε χρόνο για να δούμε τι ακριβώς θέλουμε περισσότερο".

-Έχει γίνει αρκετή κουβέντα για το σύστημα… Ποια είναι η θέση σας;

"Έχω τις δικές μου απόψεις και θα ήθελα να την εφαρμόσω όμως οι παίκτες δεν αισθάνονται καλά με τον δικό μου τρόπο και κατάλαβα, όταν μιλήσαμε, ότι νιώθουν καλύτερα με το 4-2-3-1. Το πρώτο ζητούμενο είναι να νιώθουν οι παίκτες καλά και τώρα, με το συγκεκριμένο σύστημα, νιώθουν καλά. Κατά την διάρκεια της σεζόν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε διαφορετικά συστήματα. Θέλω να βάλω δικά μου στοιχεία στην ομάδα".

-Στα παιχνίδια με Φένλο και Άγιαξ χρησιμοποιήσατε δυο διαφορετικά συστήματα, και αν κάτι δεν άλλαξε είναι ο αριθμός των τελικών προσπαθειών του αντιπάλου. Η πρόθεση του ΠΑΟΚ να πιέζει ψηλά είναι κάτι που δεν βγαίνει σωστά λόγω των χαρακτηριστικών των παικτών;

"Θα μπορούσαμε με τον Άγιαξ να παίξουμε με τρεις κεντρικούς αμυντικούς και στο τέλος να χάναμε ίσως με 1-0. Δεν ήταν το θέμα μου το αποτέλεσμα στο παιχνίδι με τον Άγιαξ. Το θέμα μου ήταν να δω το τι μπορούν να κάνουν οι παίκτες στις απαιτήσεις που έχω για την άμυνα.

Δεν μπορώ να πω στους παίκτες μου “παίξτε ψηλά την άμυνα“ χωρίς να το έχουν κάνει ποτέ. Στην προετοιμασία χτίζεις για το αύριο. Βλέπεις πράγματα, δοκιμάζεις, τεστάρεις τους παίκτες για να καταλάβεις ποια είναι αυτά τα οποία μπορούν να εφαρμόσουν. Ψάχνουμε πράγματα. Δεν είναι η ομάδα playstation ώστε τη μια μέρα να παίζεις με την άμυνα χαμηλά και την άλλη να την πηγαίνεις ψηλά”.

-Νιώθετε ότι πιέζεστε για να προσαρμοστείτε στην ομάδα;

"Πάντα η ίδια ιστορία… Υπάρχουν παίκτες με τους οποίους με μια απλή κίνηση μπορούμε να αλλάξουμε το σύστημα. Για παράδειγμα, στο παιχνίδι με τον Άγιαξ θα μπορούσα να βάλω τον Πέλκα στα άκρα και τον Μακ πίσω από τον επιθετικό και να γίνει 4-4-2. Το ζητούμενο είναι να βρούμε ισορροπία. Προτιμώ το 4-4-2 διότι θεωρώ πως με αυτό μπορείς να μεταφέρεις καλύτερα και γρήγορα τη μπάλα μπροστά.

Δεν εγκαταλείπω το 4-4-2, το οποίο μου αρέσει και το προτιμώ αλλά έχουμε παίκτες με χαρακτηριστικά που τους βοηθάνε να κρατήσουν τη μπάλα και να βγουν με αυτό το τρόπο στην επίθεση, και όχι να την μεταφέρουν γρήγορα στην επίθεση. Στο παιχνίδι με τον Άγιαξ υπήρχαν στιγμές που η ομάδα έπαιξε καλά. Το 2-0 έγινε 2-2 και είχαμε ευκαιρίες για το 3-2. Ναι, δεν φτάνουν 30-40 λεπτά καλού ποδοσφαίρου, αλλά είμαστε στην προετοιμασία. Θα πρέπει μέσα από την δουλειά να αυξηθούν τα καλά λεπτά παιχνιδιού".

-Θα θέλατε να μιλήσετε με μονωμένα για παίκτες. Οι Μακ, Ρέι, Ενρίκε, είναι από τα “πρόσωπα” της προετοιμασίας…

"Ο Μακ δεν είναι ακόμα έτοιμος διότι προέρχεται από μια σεζόν που δεν είχε πολλά παιχνίδια για εκείνον. Έδειξε όμως πως είναι ένας παίκτης που ακόμα και έτσι μπορεί να μας δώσει και πιστεύω ότι σύντομα θα γίνει ο Μακ που όλοι γνωρίζουν στον ΠΑΟΚ.

Ο Ρέι έπιασε πέναλτι στο πρώτο του παιχνίδι, έδειξε να είναι καλός στα πόδια, Θα πρέπει αυτό το πρώτο διάστημα να αρχίσει να μαθαίνει τους συμπαίκτες του, ειδικά στην άμυνα, για να μπορέσει να συνεργαστεί με όλους. Ο Ενρίκε πάντα δίνει το 200% είναι παίκτης σε σπέσιαλ ενέργεια αλλά θα πρέπει να συμβαδίζει με το πνεύμα της ομάδας".

-Αν υπήρχε η δυνατότητα να γυρίσετε το χρόνο πίσω και να ξεκινήσετε σήμερα την προετοιμασία, θα αλλάζατε κάτι;

"Όταν γυρίζεις το χρόνο πίσω, πάντα υπάρχει κάτι που σκέφτεσαι ότι θα μπορούσες να αλλάξεις. Θα ήθελα και ένα ακόμα παιχνίδι για όσους δεν έπαιξαν πολλά παιχνίδια".

-Η ενδεκάδα του φιλικού με τον Άγιαξ μοιάζει να είναι αυτή στην οποία έχετε καταλήξει. Σας άφησε ικανοποιημένο η εικόνα των επιλογών σας;

"Μου άρεσε περισσότερο το δεύτερο ημίχρονο, ειδικά στην επίθεση και στη μεσαία γραμμή".

-Η προετοιμασία είχε θετικές και αρνητικές στιγμές, και το πρόσημα ίσως να έχει αρνητική χροιά. Μπορείτε να πείτε με σιγουριά πως η ομάδα θα είναι έτοιμη στα πρώτα Ευρωπαϊκά παιχνίδια;

"Συμφωνώ με την αποτίμηση της προετοιμασίας. Περάσαμε μια περίοδο προσαρμογής. Η προτεραιότητά μου είναι να έχω μια ξεκάθαρη εικόνα. Κανονικά η ομάδα θα πρέπει να είναι έτοιμη ακόμα και χωρίς προπονητή αν σκεφτεί κανείς ότι είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό οι ίδιοι παίκτες. Όταν θα έρθει η ώρα για το πρώτο παιχνίδι θα είναι έτοιμοι όπως τους θέλω εγώ".

-Ο ΠΑΟΚ είχε κακή νοοτροπία στο ξεκίνημα του αγώνα με τον Άγιαξ και στο δεύτερο ημίχρονο δεν μπόρεσε να παρουσιάσει συνδυαστικό ποδόσφαιρο στα τελευταία μέτρα του γήπεδο. Είναι κάτι που θεωρείτε ότι έγινε μόνο στο παιχνίδι με τον Άγιαξ;

"Είναι θέματα που θα πρέπει να τα δούμε. Για μένα είναι σημαντικό ότι μετά το 2-2 ψάξαμε να βρούμε το τρίτο γκολ για να ανατρέψουμε την κατάσταση. Όπως είναι αρνητικό ότι στο τέλος ο Άγιαξ βρήκε τους χώρους και πέτυχε δυο σχετικά εύκολα γκολ".

-Σας προβληματίζει η νοοτροπία των παικτών;

"Το πρόβλημά μας είναι ότι δεν έχουμε ισορροπία στο παιχνίδι μας και είναι ως ένα βαθμό λογικό. Θα πρέπει να “φρεσκαριστούμε” τις επόμενες ημέρες και να βρούμε την σταθερότητα που θέλουμε".

-Στην ερώτηση αν μπορεί ο ΠΑΟΚ να διεκδικήσει το πρωτάθλημα, τι θα απαντούσατε;

"Είναι μια δύσκολη ερώτηση και θα έλεγα ότι είμαι στον πάγκο του ΠΑΟΚ για να κάνω τα πάντα ώστε η ομάδα να πάρει το πρωτάθλημα. Όταν παίξουμε το τελευταίο φιλικό, με αντίπαλο την Ανόρθωση, και μιλήσω με τον πρόεδρο, τότε θα μπορώ να του δώσω μια συγκεκριμένη και ξεκάθαρη απάντηση".

Πηγή: Sport24.gr

Δημοφιλή