Ξεχάστε ό,τι ξέρατε: πικρή η αλήθεια για Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό

Ξεχάστε ό,τι ξέρατε: πικρή η αλήθεια για Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό
Contra.gr

Ο Σωτήρης Γεωργίου βάζει σε σωστές βάσεις και να εξηγήσει με μαθηματικά την αδυναμία των δύο ισχυρών του ελληνικού μπάσκετ, Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού, να ενισχυθούν με ακριβούς παίκτες.

Προβληματισμός άρχισε να επέρχεται στους φανς των δύο "αιωνίων". Με το τέλος της σεζόν υπήρξε ένας ενθουσιασμός αρχικά στον Παναθηναϊκό με αφορμή την κατάκτηση του τίτλου και τις δηλώσεις Γιαννακόπουλου για το 7ο αστέρι στην Ευρώπη, οι οποίες μεταφράστηκαν ως αύξηση του μπάτζετ. Αντίστοιχα συνέβη στον Ολυμπιακό, αφού άρχισαν οι ενδείξεις αύξησης του μπάτζετ επειδή έπρεπε να δοθούν απαντήσεις μετά το χαμένο τίτλο.

Παρόλα αυτά βλέπουμε προς το παρόν, ασχέτως ότι δεν μπορεί να μιλήσει κανείς για τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα, τη νέα πραγματικότητα που δεν μπορούσαν να φανταστούν ούτε οι ιδιοκτήτες!

ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΤΑ ΕΞΟΔΑ

Οι ελληνικές ομάδες προσπαθούν να κινηθούν σε λογικά νούμερα για την εποχή και την κρίση στην κοινωνία. Τα δεδομένα ωστόσο έχουν αλλάξει. Τα έσοδα στην καλύτερη περίπτωση δεν ξεπερνούν τα 7-8εκ και έτσι οι πρόεδροι βάζουν από την τσέπη τους χοντρά. Ένα ρόστερ 7 εκ. πάει με την εφορία στα 12 αδιαπραγμάτευτα. Σε συνδυασμό δε με τα λειτουργικά οδηγούμαστε στα 15-17εκ. Συνεπώς οι ιδιοκτήτες βάζουν ένα 10αρικο πάνω- κάτω από την τσέπη τους. Πόσα να επενδύσουν δηλαδή για να κάνουν καλή ομάδα;

"ΑΘΕΜΙΤΟΣ" ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ

Όταν στην Τουρκία και στη Ρωσία οι ομάδες δεν πληρώνουν καλά-καλά φόρους για τα συμβόλαια και στην Κίνα αυτή δεν ξεπερνά το 10% τι περιμένει κανείς; Ολόκληρη ΤΣΣΚΑ και δεν μπορεί να καλύψει το κενό του Τεόντοσιτς κι αν τελειώσει με τον Ροντρίγκεθ θα του δώσει στα γεράματα ένα 10ρικο για 3 χρόνια!

Την ίδια ώρα αν ο παίκτης έρχοταν στην Ελλάδα θα κόστιζε για ένα χρόνο 7εκ. Μοιραία προκύπτει "αθέτιμος ανταγωμισμός". Ο ο οποίος ισχύει για όλες τις ομάδες της Ευρώπης και Ευρωλίγκας που βλέπουν το ΝΒΑ και την Κίνα να προσφέρουν τρελά λεφτά για παίκτες που δεν κόστιζαν ούτε το 1/3 παλαιότερα, με αποτέλεσμα στην Ελλάδα της... εφορίας να ξετινάσσονται οι προϋπολογισμοί.

ΑΠΟ 500ΧΙΛ ΣΤΑ 3ΕΚ!

Προ ημερών λέγαμε για την περίπτωση Χάνγκα και πόσων άλλων ακόμα. Ένας παίκτης των 500χιλ προ 1-2ετών, πάει πλέον με την λειψανδρία στο 1,5εκ και με την εφορία στην Ελλάδα στα 3εκ! Πώς να έρθει πχ ο Λάνγκφορντ. Με πληρωμένη εφορία, αν θέλει 1,8 ο ΠΑΟ θα πρέπει να πληρώσει 3,8εκ! Πως να έρθει πχ στον Ολυμπιακό ο ΜακΚόλουμ. Με πληρωμένη την εφορία ο παίκτης από το 1,2εκ θα πάει στα 2,5εκ!

Συνεπώς οι ελληνικές ομάδες, αν δεν εκτοξεύσουν το μπάτζετ και πάλι με αβέβαιη κατάληξη, δεν έχουν τύχη να φέρουν όχι παικταράδες, αλλά ούτε καλούς παίκτες πηγαίνοντας αναγκαστικά σε παίκτες-λαβράκια...

Οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα, αλλά αυτοί έχουν δικλείδα το μπάτζετ των 30-40εκ.

ΠΟΙΟΣ ΛΑΝΓΚΦΟΡΝΤ;

Ο πρωταθλητής Παναθηναϊκός έχει αποκτήσει μόνο ρολίστες. Τον Λεκαβίτσιους, τον Ντένμον, τον Θανάση Αντετοκούμπο και τον Βουγιούκα. Ο παικταράς που ήθελε ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος δεν ήρθε ποτέ. Κανείς Έλληνας αρχικά και κανένας Λάνγφορντ μετά. Μοιραία "παγώνει" και ο κόσμος που άλλα περίμενε. Ορθώς ο Γιαννακόπουλος δεν μπορεί να πάει το μπάτζετ 10εκ πιο πάνω για 2-3 αθλητές!

Αν μάλιστα στραβώσει κάτι με τον Σίνγκλετον, ο Παναθηναϊκός θα τρέχει και δεν θα φτάνει, καθώς ήδη κάλυψε με δύο παίκτες τελικά το κενό Τζέιμς που μαζί με τον Μπουρούση είναι οι μεγάλες απώλειες, χωρίς (φαινομενικά) να έρθουν άξιοι αντικαταστάτες.

Στην ουσία και με πρόχειρα οικονομικά ο ΠΑΟ γλιτώνει από αυτούς 2εκ και μαζί με Νίκολς, Φελντέιν, Φώτση, Χαραλαμπόπουλο άλλο 1εκ! Αυτοί που ήρθαν πάνω κάτω παίρνουν 1,5εκ και ένας ακόμα που έρχεται πάμε στα 2εκ! Βάλτε όμως ότι οι ανανεώσεις κοστίζουν σχεδόν 1,5εκ παραπάνω από πέρυσι. Ουσιαστικά ο Παναθηναϊκός θα έχει τσιμπήσει λίγο το μπάτζετ του, ανεξαρτήτως του αν θα φαίνεται και μικρό και ότι το έχει μειώσει. Γεμίζει μεν σε βάθος, αλλά χάνει σε ποιότητα και κλάση.

ΕΡΥΘΡΟΛΕΥΚΟΙ ΡΟΛΙΣΤΕΣ

Ο Ολυμπιακός έχει αποκτήσει επίσης μόνο ρολίστες και συνεχίζει να ψάχνει ένα κλασάτο γκαρντ που δεν έχει διευκρινιστεί αν θα είναι σκόρερ ή δημιουργός. Μάλλον ότι καλό βρεθεί. Μόνο ο Γκρέιτζερ πάντως έχει απομείνει απ' όσους είχε στο πλάνο του, ψάχνοντας παράλληλα για άλλον ένα παίκτη στο 2-3. Κράτησε πάντως τους Έλληνες(Πρίντεζη-Μάντζαρη) που έληξαν τα συμβολαιά τους και έχει το αγκάθι Μιλουτίνοφ, αν και μάλλον δεν θα πάει ΝΒΑ τώρα.

Πήρε Στρέλνιεκς, Τίλι, Μπόγρη, ΜακΛιν που κοστίζουν πάνω κάτω 1,6εκ. Φεύγουν, αν δεν αλλάξει κάτι, Γκριν-Λοτζέσκι και γλιτώνει 1,5κ. και από Γιανγκ, Χάκετ, Μπιρτς άλλα 2εκ! Συνεπώς από τα περσινά συμβόλαια με πρόχειρους υπολογισμούς εξοικονομεί σχεδόν 3,5εκ. Αλλά ήδη έχει δώσει σχεδόν μισό εκ και κάτι για τις ανανεώσεις , 1,5εκ για τις μεταγραφές και έχει να διαθέσει 1,5εκ για δύο παίκτες προκειμένου να διατηρηθεί στο περσινό επίπεδο χωρίς να υπολογίσουμε και μικρές αυξήσεις σε αρκετούς που παρέμειναν και τις είχαν στα συμβόλαιά τους!

Άρα και στο λιμάνι δύσκολα θα βρουν και πολλά περισσότερο για υπογράψουν μεγάλο όνομα!

Δημοφιλή