Άδεια περιόδου δίνει στις γυναίκες εταιρεία στην Ινδία και ζητά να γίνει νόμος της χώρας. Σε ποιες χώρες υπάρχουν ανάλογοι νόμοι

Άδεια περιόδου χορηγεί πλέον στις γυναίκες εταιρεία στην Ινδία και ξεκινά εκστρατεία για να γίνει νόμος της χώρας

Σε αρκετές χώρες της Δύσης έχει ανοίξει μια δημόσια συζήτηση για την πιθανότητα χορήγησης άδειας μετ' αποδοχών στις εργαζόμενες γυναίκες κατά την πρώτη ημέρα της περιόδου (ή κάποιες από τις ημέρες που διαρκεί στην περίπτωση που βιώνουν πολύ δυνατούς πόνους). Στην Ιταλία μάλιστα είχε κατατεθεί και ένα νομοσχέδιο προς συζήτηση το οποίο προέβλεπε ακριβώς αυτό. Μια πιθανή μάλιστα υιοθέτησή του, θα καταστούσε τη χώρα την πρώτη σε επίπεδο ΕΕ αλλά και δυτικών χωρών που εισήγαγε μια τέτοια πρόβλεψη στην εργατική νομοθεσία της αφού σε ασιατικές χώρες υπάρχει ήδη αυτή η πρόβλεψη στην εργατική νομοθεσία.

Συγκεκριμένα, στην Ιαπωνία, η άδεια χορηγείται από την περίοδο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου όταν οι γυναίκες εξαιτίας της στρατολόγησης των ανδρών μπήκαν μαζικά στην αγορά εργασίας και απασχολούνται σε πολύ απαιτητικές εργασίες όπως σε εργοστάσια. Στην Ταϊβάν δικαιολογούνται από το 2013 τρεις ημέρες άδειας το χρόνο πρόσθετα στις 30 ημέρες αναρρωτικής άδειας. Στην Κίνα υπάρχουν επίσης επαρχίες που χορηγούν άδεια μία ή δυο ημερών για τους ίδιους λόγους. Η Ινδονησία, πιο προοδευτική από όλες τις χώρες, δίνει τη δυνατότητα στις γυναίκες να πάρουν δύο ημέρες άδεια κάθε μήνα. Στη Νότια Κορέα χορηγείται επίσης άδεια περιόδου από το 2001 αν και αντιδρούν πολλοί άνδρες κάνοντας λόγο για βλαπτική σε βάρος του διάκριση.

Οι εταιρείες ανοίγουν το δρόμο

Τώρα το ίδιο θέμα φαίνεται πως θα απασχολήσει και την Ινδία μετά το σχετικό αίτημα (διαθέσιμο στο change.org) που απευθύνει μια εταιρεία ΜΜΕ με έδρα τη Βομβάη. Στην Culture Machine, το 75% του απασχολούμενου προσωπικού είναι γυναίκες και η διοίκηση της εταιρείας αποφάσισε πριν μερικές ημέρες να υιοθετήσει μια νέα πολιτική προς όφελός τους. Να τους χορηγεί άδεια κατά την πρώτη ημέρα της περιόδου. Η νέα πολιτική της εταιρείας φέρει τον τίτλο «First Day of Period» και η εφαρμογή ξεκινά αυτό τον μήνα.

Μάλιστα, η εταιρεία έφτιαξε και ένα βίντεο στο οποίο εμφανίζονται να μιλάνε γυναίκες οι οποίες απασχολούνται στην εταιρεία και εξηγούν πώς αισθάνονται κατά την πρώτη ημέρα της περιόδου αλλά και για τις συνήθεις αντιδράσεις στο περιβάλλον τους όπως με σχόλια τύπου: «είναι πάλι εκείνη η ημέρα του μήνα». Στο βίντεο όμως βλέπουμε και τις αντιδράσεις τους στα νέα για την υιοθέτηση της πολιτικής της εταιρείας. Ανάλογη πολιτική έχουν υιοθετήσει και άλλες χώρες ανά τον κόσμο όπως πχ η Νike και η Coexist.

«Η πρώτη ημέρα (σ.σ. της περιόδου) είναι σίγουρα μια όχι και τόσο εύκολη μέρα. Ήρθε η ώρα να αποδεχθούμε την πραγματικότητα. Δεν είναι ντροπή. Είναι μέσα στη ζωή» υποστηρίζει η Devleena S. Majumder, υπεύθυνη ανθρώπινη δυναμικού στην Culture Machine.

Η εταιρεία όμως δεν σταμάτησε εκεί αλλά απέστειλε αίτημα στο Υπουργείο Ανθρώπινου Δυναμικού και Ανάπτυξης αλλά και στο Υπουργείο για τις Γυναίκες και τα Παιδιά, ζητώντας την υιοθέτηση ανάλογης πολιτικής σε εθνικό επίπεδο.

Ο αντίλογος στην Ιταλία και οι αναποφάσιστες φεμινίστριες

Όταν πάντως η Ιταλία άνοιξε το δημόσιο διάλογο για την υιοθέτηση νόμου που θα προβλέπει την χορήγηση σχετικής άδειας, δεν έλειψαν τα αρνητικά σχόλια ακόμη και από τις ίδιες τις γυναίκες καθώς πολλές ανησυχούν πως η υιοθέτηση μιας τέτοιας πολιτικής θα μπορούσε να αποβεί μπούμερανγκ για τις ίδιες αφού η μετ' αποδοχών άδεια κάθε μήνα ίσως να αποτελέσει ισχυρό αντικίνητρο για την πρόσληψη γυναικών.

Το νομοσχέδιο είχε διχάσει και τα ΜΜΕ με γυναικεία περιοδικά όπως πχ την ιταλική έκδοση του Marie Claire να τάσσεται υπέρ και το Donna Moderna να εγείρει τον προβληματισμό που εξέφρασαν ήδη πολλές γυναίκες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ενώ και οι οργανωμένες φεμινίστριες σε διάφορες χώρες της Δύσης φαίνεται να διαφωνούν μεταξύ τους εάν θα πρέπει η όχι να υπάρχει δυνατότητα δια νόμου διεκδίκησης άδειας περιόδου.

Σημειώνεται πως «στα χαρτιά» τουλάχιστον η Ιταλία έχει αρκετούς νόμους προς στήριξη των εργαζόμενων γυναικών όπως υποχρεωτική χορήγηση άδειας μητρότητας μετ' αποδοχών (80% του μισθού με το κόστος να βαρύνει τον ασφαλιστικό φορέα) για 5 μήνες. Υπάρχει επιπροσθέτως η δυνατότητα χορήγησης και επιπλέον έξι μηνών – και στα δύο φύλα- γονικής άδειας αλλά η αμοιβή είναι μειώνεται στο 30% του μισθού. Η πραγματικότητα όμως είναι πολύ διαφορετική αφού πολλές Ιταλίδες είτε δυσκολεύονται να βρουν δουλειά, επειδή προτιμούνται οι άντρες, είτε χάνουν τη δουλειά τους αφού γίνουν μητέρες αφού σύμφωνα με την εθνική στατιστική υπηρεσία της χώρας μια στις τέσσερις γυναίκες απολύεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή μετά τον τοκετό και μάλιστα παρά το γεγονός πως κάτι τέτοιο συνιστά παραβίαση της ισχύουσας νομοθεσίας.

Δημοφιλή