1 στις 2 επιχειρήσεις σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς παραβιάζουν το νόμο. Σαφάρι της Οικονομικής Αστυνομίας

1 στις 2 επιχειρήσεις σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς παραβιάζουν το νόμο
Typical greek restaurant. Greece
Typical greek restaurant. Greece
deyangeorgiev via Getty Images

Τα κοσμοπολίτικα νησιά με μεγάλο τουρισμό και συγκεκριμένα η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Ζάκυνθος και η Κέρκυρα, καθώς και άλλες περιοχές της Ελλάδας, μπήκαν στο στόχαστρο της Οικονομικής Υπηρεσίας, από τους ελέγχους της οποίας προέκυψε ότι πάνω από το 50% όσων υποβλήθηκαν σε ελέγχους είναι παραβάτες, (σε κάποιες περιπτώσεις ήταν το 100%), ενώ προτάθηκε και το κλείσιμο κάποιων επιχειρήσεων για ένα διάστημα.

Μάλιστα, στην Ζάκυνθο έχουν ληφθεί και δείγματα για ποτά «μπόμπες» και αναμένονται τα αποτελέσματα προκειμένου να επιβληθούν κυρώσεις, όπου προκύψει παρανομία.

Ειδικότερα, τον τελευταίο μήνα, (17 Ιουνίου έως 16 Ιουλίου), η Οικονομική Αστυνομία πραγματοποίησε ελέγχους σε συνολικά 119 επιχειρήσεις για την τήρηση της φορολογικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας, σε Ζάκυνθο, Μύκονο, Σαντορίνη, Κέρκυρα, Αργολίδα, Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική και Πιερία. Από τους 119 ελέγχους διαπιστώθηκαν συνολικά 80 παραβάσεις της φορολογικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας, για τις οποίες ενημερώθηκαν οι αρμόδιες Υπηρεσίες, ΔΟΥ, προκειμένου να επιβάλουν τις προβλεπόμενες διοικητικές κυρώσεις.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα των ελέγχων:

  • Στη Ζάκυνθο, πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι σε 45 επιχειρήσεις και βεβαιώθηκαν 27 παραβάσεις, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις δεσμεύτηκαν φιάλες αλκοολούχων ποτών για να ελεγχθεί η νομιμότητα διακίνησής τους στη χώρα μας.
  • Στη Μύκονο, πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι σε 14 επιχειρήσεις και βεβαιώθηκαν εννέα παραβάσεις.
  • Στη Σαντορίνη, πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι σε έξι επιχειρήσεις και βεβαιώθηκαν πέντε παραβάσεις.
  • Στην Κέρκυρα, πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι σε εννέα επιχειρήσεις και βεβαιώθηκαν έξι παραβάσεις.
  • Στην ευρύτερη περιοχή του νομού Αργολίδας διενεργήθηκαν 10 έλεγχοι σε επιχειρήσεις και βεβαιώθηκαν παραβάσεις σε τρεις από αυτές.
  • Στον Νομό Θεσσαλονίκης ελέγχθησαν 20 επιχειρήσεις και βεβαιώθηκαν 19 παραβάσεις της ασφαλιστικής και φορολογικής νομοθεσίας.
  • Στον νομό Χαλκιδικής ελέγχθησαν 10 επιχειρήσεις και βεβαιώθηκαν έξι παραβάσεις.
  • Στον νομό Πιερίας ελέγχθησαν πέντε επιχειρήσεις και βεβαιώθηκαν παραβάσεις της ασφαλιστικής και φορολογικής νομοθεσίας σε όλες.

Οι έλεγχοι, σύμφωνα με την αστυνομία, θα συνεχιστούν με αμείωτο ρυθμό όλη την καλοκαιρινή περίοδο.

Απο την ΕΛΑΣ υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες, για να καταγγείλουν παρανομίες των επιχειρήσεων, είτε γιατί δεν τους κόβουν αποδείξεις, είτε για άλλες παρβάσεις, μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, στον τηλεφωνικό αριθμό 11012 ή στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις 11012@hellenicpolice.g r & financialpolice@hellenicpolice.gr της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας.

Δημοφιλή