Έρευνα: Τα τεχνητά γλυκαντικά δεν βοηθούν στην απώλεια βάρους

Έρευνα: Τα τεχνητά γλυκαντικά δεν βοηθούν στην απώλεια βάρους
A stoneware container holding packets of artificial sweetener.
A stoneware container holding packets of artificial sweetener.
BigRedCurlyGuy via Getty Images

Αν μέχρι σήμερα συνηθίζατε να χρησιμοποιείτε τεχνητές γλυκαντικές ουσίες, πιστεύοντας πως βοηθούν στην απώλεια βάρους, τότε θα πρέπει να αναθεωρήσετε κι αυτό γιατί μια νέα έρευνα που διεξήχθη στον Καναδά και δημοσιεύτηκε στο Canadian Medical Association Journal, αποδεικνύει το εντελώς αντίθετο.

Επιστήμονες μελέτησαν 37 διαφορετικές έρευνες, σχετικές με της τεχνητές γλυκαντικές ουσίες (όχι, δηλαδή, φυσικές όπως η στέβια), με δείγμα πάνω από 400.000 ανθρώπους για περισσότερα από 10 χρόνια και κατέληξαν στο συμπέρασμα πως όχι μόνο δε σημειώθηκε απώλεια βάρους, αλλά οι συμμετέχοντες στη διάρκεια της μελέτης είχαν πάρει επιπλέον κιλά.

Όπως αναφέρει το περιοδικό Time στο σχετικό δημοσίευμα, Το πόρισμα της μακροχρόνιας έρευνας ήταν πως η καθημερινή κατανάλωση αυτού του είδους των γλυκαντικών μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία, σακχαρώδη διαβήτη και καρδιακές παθήσεις.

«Υπάρχει μία λανθασμένη πεποίθηση πως ό,τι έχει μηδέν θερμίδες είναι και αβλαβές για τον οργανισμό συνολικά», επισημαίνει μία εκ των ερευνητών και καθηγήτρια σε πανεπιστήμιο του Καναδά, Meghan Azad. «Αυτή η έρευνα μας απέδειξε ότι υπάρχουν πολύ περισσότερα από τις θερμίδες και μόνο σε αυτά τα γλυκαντικά», κατέληξε.

Δημοφιλή