Ένας νεκρός από την κακοκαιρία στην Αμφιλοχία. Προβλήματα σε όλη τη χώρα

Ένας νεκρός από την κακοκαιρία στην Αμφιλοχία. Προβλήματα σε όλη τη χώρα
Eurokinissi

Σφοδρό κύμα κακοκαιρίας πλήττει τη χώρα παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού. Ένας νέκρος είναι ο μέχρι στιγμής τραγικός απολογισμός του φαινομένου «Μέδουσα». Πρόκειται για άνδρα 49 ετών από την Αμφιλοχία του οποίου τα ίχνη χάθηκαν από το βράδυ της Κυριακής στην περιοχή Μέγα Κάμπος . Το πρωί της Δευτέρας εντοπίστηκε νεκρός και οι τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο πως έχασε τη ζωή του μετά από κεραυνό.

Το κύμα κακοκαιρίας πλήττει τη χώρα από το απόγευμα του Σαββάτου με αποτέλεσμα δεκάδες προβλήματα και ζημιές να έχουν προκληθεί σε καλλιέργειες σε διάφορα μέρη της Επικράτειας. «Πολύ ισχυρά είναι τα καιρικά φαινόμενα στη Σιθωνία, όπου έχουν πλημμυρίσει σπίτια και καταστήματα σε όλο το παραλιακό μέτωπο, από τον Νέο Μαρμαρά, την περιοχή Αζάπικο, την Τορώνη και την Τριστινίκα, μέχρι το Πόρτο Κουφό» δηλώνει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο διευθυντής του αυτοτελούς Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας, Χαράλαμπος Στεργιάδης. Σύμφωνα με τον ίδιο, η κατάσταση είναι δύσκολη, καθώς το φαινόμενο εξακολουθεί να βρίσκεται σε εξέλιξη.

«Ο όγκος του νερού είναι υπερβολικά μεγάλος και η πυροσβεστική κάνει διαρκώς αντλήσεις νερού. Σπεύδουμε με πολλά μηχανήματα στα σημεία όπου καταγράφονται τα μεγαλύτερα προβλήματα. Έχουμε ενημερώσει για την κατάσταση τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας στην Αθήνα, ενώ αναμένεται να γίνει δεκτό το αίτημα του Δήμου Σιθωνίας για να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Αντίστοιχο αίτημα έχει υποβάλλει και ο Δήμος Νέας Προποντίδας, ωστόσο ελέγχουμε τα συμβάντα και σε αυτή την περιοχή» σημειώνει χαρακτηριστικά.

Εξάλλου, όπως έγινε γνωστό, λόγω της ανόδου της στάθμης των υδάτων έκλεισε και το πέρασμα του Γαλλικού ποταμού στην περιοχή της Σίνδου.

Σε ό,τι αφορά τη συχνότητα και το μέγεθος των βροχοπτώσεων τους καλοκαιρινούς μήνες, ο διευθυντής του Εργαστηρίου Μετεωρολογίας και Κλιματολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Θεόδωρος Καρακώστας, επισημαίνει ότι «δεν είναι καθόλου σύνηθες να σημειώνονται βροχοπτώσεις τόσο μεγάλης διάρκειας τους καλοκαιρινούς μήνες».

Αίτημα για να τεθούν οι παραλιακές περιοχές του δήμου Αγιάς σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης απέστειλε ο δήμος Αγιάς στα γραφεία της Πολιτικής Προστασίας στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Πτώση βράχων σημειώθηκε νωρίτερα στην παλαιά Εθνική οδό Αθηνών-Θεσσαλονίκης, στο ύψος των Τεμπών, λόγω της κακοκαιρίας, χωρίς να δημιουργήσει ιδιαίτερα προβλήματα στην κίνηση των οχημάτων στο ρεύμα προς Θεσσαλονίκη.

Στο σημείο μετέβησαν αστυνομικές δυνάμεις, ενώ οι βράχοι μετακινήθηκαν, περίπου στις 14:30, με φορτηγά οχήματα της εταιρείας «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου ΑΕ», για να μην προκληθούν ατυχήματα. Σύμφωνα με ενημέρωση της αστυνομίας, στο σημείο η κίνηση των οχημάτων διεξάγεται κανονικά.

Προβλήματα, επίσης,έχουν δημιουργηθεί και στην Εθνική οδό Λάρισας - Κοζάνης όπου εντοπίζονται υλικά σε διάφορα σημεία του δρόμου, ενώ αντίστοιχα προβλήματα υπάρχουν στο επαρχιακό δίκτυο Λάρισας - Φαρσάλων.

Προβλήματα, τα οποία όμως δεν πήραν έκταση, προκάλεσαν στην Αχαΐα οι πτώσεις κεραυνών και οι καταιγίδες. Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, λόγω των κεραυνών εκδηλώθηκαν πυρκαγιές στην περιοχή Παυλόκαστρο της Πάτρας, στον Κρίνο και στην Λακκόπετρα της δυτικής Αχαΐας και στην Σπαρτιά του δήμου Ερυμάνθου. Η κινητοποίηση της Πυροσβεστικής ήταν άμεση, αλλά λόγω των καταιγίδων που ακολούθησαν, οι φωτιές έσβησαν γρήγορα.

Επίσης, πάλι λόγω των καταιγίδων, προκλήθηκαν προβλήματα στην κίνηση των οχημάτων στην εθνική οδό Πατρών - Πύργου, από την Πάτρα, μέχρι το ύψος της Κάτω Αχαΐας.

Ακόμη, η Πυροσβεστική δέχθηκε κλήσεις για απαντλήσεις υδάτων από υπόγεια στην Πάτρα και στην Κάτω Αχαΐα, καθώς επίσης και μία κλήση για πτώση δέντρου.

Προβλήματα στο εθνικό και επαρχιακό δίκτυο του Μετσόβου, της Κόνιτσας, των Τζουμέρκων και του Ζαγορίου, άφησε πίσω της η κακοκαιρία που έπληξε το απόγευμα της Κυριακής την Ήπειρο.

Σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία, το ύψος του χαλαζιού στο Μέτσοβο έφτασε τα 30 εκατοστά, ενώ οι ισχυρές καταιγίδες προκάλεσαν καταπτώσεις βράχων και μεταφορά φερτών υλικών που προκάλεσαν ζημιές στο οδικό δίκτυο.

Δημοφιλή