Προαναγγελία Τσίπρα: Κίνητρα για τη μετατροπή εργαζόμενων με μπλοκάκι σε μισθωτούς

Προαναγγελία Τσίπρα: Κίνητρα για τη μετατροπή εργαζόμενων με μπλοκάκι σε μισθωτούς
Eurokinissi

Tη βάσιμη αισιοδοξία του ότι η αποκλιμάκωση της ανεργίας, στο εξής θα είναι πάνω από 2,5% ετησίως, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Εργασίας, ενώ προανήγγειλε νομοθετική ρύθμιση που θα δίνει κίνητρα στους εργοδότες για μετατροπή των εργαζόμενων με μπλοκάκι σε μισθωτούς.

Αναφορικά με την ανεργία, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η πιο σημαντική θετική είδηση των τελευταίων χρόνων είναι η μείωση των ποσοστών ανεργίας και η αύξηση της απασχόλησης, πίσω από τα οποία κρύβεται μια μεγάλη προσπάθεια μέσα σε συνθήκες επιτροπείας και δημοσιονομικής ασφυξίας. Ο ίδιος προανήγγειλε σειρά μέτρων για την στήριξη των πιο αδύναμων κοινωνικά και οικονομικά.

«Η σημερινή μου επίσκεψη μπορεί να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε τη διαφορά ανάμεσα στο υποτιθέμενο success story των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και την πραγματική επιτυχία που οδηγεί στην ανάκαμψη που είναι αισθητή στην καθημερινότητα των ανθρώπων», τόνισε.

«Η μείωση της ανεργίας δεν έχει έρθει από μόνη της» συνέχισε ο κ. Τσίπρας και είπε πως ο πιο σημαντικός εθνικός στόχος είναι η ανάκτηση της ανεργίας.

«Εργαζόμαστε με επιμονή και σχέδιο έτσι ώστε η θετική τάση που αποτυπώνεται να συνδυάζεται με προγράμματα για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας» σημείωσε λέγοντας πως με τον Μηχανισμό Διάγνωσης Αναγκών της Αγοράς Εργασίας, που δημιουργήσαμε, υλοποιούμε στοχευμένα προγράμματα για τον ιδιωτικό τομέα. Σε αυτά συμμετέχουν μακροχρόνια άνεργοι, νοικοκυριά χωρίς εργαζόμενο, άνεργοι μεγάλης ηλικίας που βρίσκονται κοντά στην σύνταξη» δήλωσε και πρόσθεσε: «Με τα προγράμματα εγγυημένης απασχόλησης στο δημόσιο τομέα, εντάσσονται 73.544 ωφελούμενοι, ενώ ως τα τέλη του 2017, επιπλέον 46.000 άνεργοι».

Ακόμη έκανε αναφορά για αναβάθμιση της Επιθεώρησης Εργασίας. «Δεν φοβόμαστε να τα βάλουμε με εργοδότες που χωρίς πρόβλημα βιωσιμότητας έκαναν τη κρίση ευκαιρία, για να καταπατούν την εργατική νομοθεσία» υπογράμμισε.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε επίσης πως σχεδιάζεται ένα πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης και επανεκπαίδευσης, ύψους 100 εκατ. ευρώ, για σχεδόν 50 χιλιάδες εργαζόμενους που βρίσκονται απλήρωτοι για μεγάλο διάστημα, ή για όσους είναι σε επίσχεση εργασίας ή απασχολούνται σε κλάδους με φθίνουσα πορεία.

«Μπλοκάκια»

«Το δεύτερο πρόβλημα που επιδιώκουμε να αντιμετωπίσουμε είναι αυτό της ψευδούς αυτό-απασχόλησης» είπε ο κ. Τσίπρας και έκανε λόγο για ένα πρόγραμμα επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών για όσους εργοδότες που θα επιλέξουν να μετατρέψουν τον απασχολούμενο με μπλοκάκι, σε μισθωτό εργαζόμενο.

«Δίνουμε έτσι κίνητρο να μετατραπεί η ψευδής αυταπασχόληση, σε αυτό που πραγματικά είναι, δηλαδή μισθωτή εργασία» είπε.

Ασφαλιστικό σύστημα

Ο Πρωθυπουργός συνέχισε λέγοντας πως η ασφαλιστική μεταρρύθμιση αντιμετωπίζει την διαχρονική αδιαφάνεια, τον κατακερματισμό και τον ανορθολογισμό που διέκριναν το ασφαλιστικό σύστημα.

Μάλιστα παράλληλα με την ομιλία του αναρτήθηκαν στο λογαριασμό του στο Twitter τα εξής στοιχεία:

Δράσεις

Για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, είπε πως αυτό είναι η πρώτη δράση, για την θεμελίωση του κοινωνικού κράτους. «Ένα δίχτυ ασφαλείας για όσους χτυπήθηκαν βιαιότερα από την κρίση».

«Παράλληλα με την άμεση οικονομική στήριξη προβλέπεται η πρόσβαση σε σειρά υπηρεσιών όπως χαμηλά κοινωνικά τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας και νερού» διαβεβαίωσε ο κ. Αλέξης Τσίπρας.

Η δεύτερη δράση είναι τα σχολικά γεύματα, συνέχισε ο Πρωθυπουργός και τόνισε ότι η συνέργεια με επιχειρήσεις της κοινωνικής οικονομίας θα αυξήσει τις θέσεις εργασίας στην σίτιση.

Ο δεύτερος άξονας κατά τον κ. Τσίπρα, είναι η δημιουργία ενός πανελλαδικού δικτύου κοινωνικής προστασίας.

«Με την λειτουργία 250 Κέντρων Κοινότητας, ανά την επικράτεια, όλοι θα έχουν πρόσβαση στην ενημέρωση για κοινωνικά προγράμματα, συμβάλλοντας στην παροχή κοινωνικών επιδομάτων με διαφάνεια».

Ο τρίτος άξονας είναι η παιδική προστασία.

Σε ό,τι αφορά τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, προχωράμε σε διαρκή διεύρυνση του αριθμού των θέσεων» συνέχισε ο κ. Τσίπρας.

Δημοφιλή