Όταν η Agatha Christie απαίτησε -και δικαίως- να ρετουσάρουν τις φωτογραφίες της στα βιβλία της

Όταν η Agatha Christie απαίτησε -και δικαίως- να ρετουσάρουν τις φωτογραφίες της στα βιβλία της

Σε κανέναν δεν αρέσει μια φωτογραφία του εαυτού του που δεν τον κολακεύει καθόλου, πόσο μάλλον στη θρυλική συγγραφέα Agatha Christie.

Κάτι που γίνεται εντελώς ξεκάθαρο στο γράμμα που έστειλε η Βασίλισσα του Εγκλήματος στον εκδότη της, Billy Collins, των εκδόσεων Harper Collins, το οποίο και θα παρουσιαστεί αργότερα μέσα στον Ιούλιο σε μια έκθεση προς τιμήν των 200 χρόνων που κλείνει ο εκδοτικός οίκος.

«Έχω λάβει γράμματα από διαφορετικούς θαυμαστές που εκφράζουν την έκπληξή τους που είμαι “τόσο μεγάλη κυρία”», γράφει η Christie, 59 ετών τότε, στον Collins, τον Οκτώβριο του 1949 (απόσπασμα του γράμματος δημοσιεύτηκε στον Guardian).

Αυτό όμως που ενόχλησε περισσότερο -και δικαίως- την Christie, ήταν το σχόλιο του θεατρικού παραγωγού Bertie Meyer, ο οποίος αφού είχε δει την πρόσφατη φωτογραφία που χρησιμοποιούσε η συγγραφέας για τα βιβλία της, της είπε: «Ειλικρινά, Agatha, αυτή η φωτογραφία σε κάνει να φαίνεσαι σχεδόν 70 χρονών».

Αντί, όμως, να συμβουλεύσει τον Meyer να κρατήσει το στόμα του κλειστό, η Christie άκουσε προσεκτικά την παρατήρησή του και αποφάσισε να αναλάβει δράση. Οι εν λόγω προωθητικές φωτογραφίες μόνο καλό δεν έκαναν στην εικόνα της και η ίδια το καταλάβαινε. Γι' αυτό και η επόμενη κίνησή της ήταν να ρωτήσει τον Collins τι στο καλό συμβαίνει.

«Οι φωτογραφίες δεν αρέσουν σε κανέναν», γράφει η Christie. «Ίσως επειδή μοιάζουν σαν να μην έχουν δεχτεί την παραμικρή επεξεργασία; Είμαι όλο γραμμές και ρυτίδες -ανάθεμα, δεν είμαι 70, δεν έχω πατήσει καν τα 60».

Το να προσβάλλεις ηλικιακά μία από τις πιο διάσημες συγγραφείς μυστηρίου, σίγουρα δεν είναι και η πιο έξυπνη ιδέα, αν όχι μια άκρως επικίνδυνη. Παρόλα αυτά, υπάρχει κάτι αναμφίβολα διασκεδαστικό στην απάντηση της Christie. Μία από τις πιο πετυχημένες συγγραφείς στην ιστορία, της οποίας τα μυθιστορήματα λέγεται πως έχουν καταφέρει να ξεπεράσουν σε πωλήσεις μόνο η Βίβλος και ο Σέξπιρ- απαίτησε να της αφαιρέσουν τις ρυτίδες της.

Σε μια άλλη, εξίσου γοητευτική, επιστολή της, η Christie ασκεί κριτική στο προτεινόμενο εξώφυλλο για ένα από τα βιβλία της. «Το ροζ χρώμα είναι περισσότερο συναισθηματικό παρά δολοφονικό!», γράφει, με τον χαρακτηριστικό, απολαυστικό της τρόπο, για το εξώφυλλο.

Δημοφιλή