Ο Γιουνές δεν επέλεξε τυχαία το Ερζουρούμ: Δικέφαλος, χρήμα και... Ερντογάν

Ο Γιουνές δεν επέλεξε τυχαία το Ερζουρούμ: Δικέφαλος, χρήμα και... Ερντογάν
BUCHAREST,ROMANIA - AUGUST 19: Hamza Younes of PFC Ludogorets in action during the UEFA Champions League first leg play-off match against between FC Steaua Bucuresti and PFC Ludogorets Razgrad on August 19, 2014 in Bucharest,Romania . (Photo by Daniel Mihailescu/EuroFootball/Getty Images)
BUCHAREST,ROMANIA - AUGUST 19: Hamza Younes of PFC Ludogorets in action during the UEFA Champions League first leg play-off match against between FC Steaua Bucuresti and PFC Ludogorets Razgrad on August 19, 2014 in Bucharest,Romania . (Photo by Daniel Mihailescu/EuroFootball/Getty Images)
EuroFootball via Getty Images

Διαβάζεις ότι ο Χαμζά Γιουνές υπέγραψε στην τουρκική Βουγιουκσεχίρ Μπελεντίγε Ερζουρουμσπόρ κι απορείς. Πώς, αλήθεια, ο δεύτερος σκόρερ της Super League, ο φορ των 19 γκολ σε 27 αγώνες, κατέληξε σε μια άσημη ομάδα-σιδηρόδρομο που πέρυσι τερμάτισε τρίτη στον πρώτο (τον λευκό) από τους δύο ομίλους της τρίτης κατηγορίας και κέρδισε την άνοδό της μέσα από διαδικασία τριών γύρων στα πλέι οφ;

Η αλήθεια για το ελληνικό ποδόσφαιρο είναι πολύ πικρή. Πιο bitter κι από μαύρη σοκολάτα.

Ο Τυνήσιος φορ, στα 31 του, προτίμησε ξεκάθαρα τον... οικονομικό παράδεισο της γειτονικής χώρας από την αμφιβολία της Ελλάδας και κυρίως του Παναθηναϊκού, ο οποίος ήταν και αυτός που εκδήλωσε χειροπιαστό ενδιαφέρον για να τον βαφτίσει αντι-Μπεργκ. Με επίσημη πρόταση που κατατέθηκε προ αρκετών εβδομάδων. Ο Γιουνές, επί ημερών Λυμπερόπουλου στο "τριφύλλι", είχε καταθέσει προσφορά που έφτασε τις 250.000 ετησίως - τα διπλάσια απ' αυτά που έπαιρνε στην Ξάνθη έχοντας (για χάρη του Λουτσέσκου) ρίξει πολύ το κασέ του (από τα 600 που έπαιρνε στο Ιράν).

Ο ίδιος αξίωνε 100 χιλιάρικα παραπάνω για να υπογράψει κι αφού, δεδομένων των δυνατοτήτων Αλαφούζου, δεν υπήρχε περίπτωση ν' αυξηθεί η πρόταση των "πρασίνων", αναζήτησε αλλού την τύχη του. Όνομα είχε ήδη φτιάξει με την παραγωγική σεζόν του στους "ακρίτες", ενώ το βιογραφικό του σε πρωταθλήματα δευτερότριτης ταχύτητας (Ρουμανία, Βουλγαρία) ήταν γεμάτο γκολ, με αποτέλεσμα η προσπάθεια να "πουλήσει" τον ποδοσφαιρικό εαυτό του δεν ήταν δύσκολη.

Σε ομάδα δεύτερης κατηγορίας δεν ήθελε να πάει αρχικά ενώ απέρριψε και το ενδεχόμενο των Σαουδαράβων που του πρόσφεραν συμβόλαιο 400.000 ευρώ συν μπόνους. Η Κίνα ήταν μια προοπτική που την επεδίωξε, έχοντας ενοχλήσεις από τον Ιανουάριο - η μετανάστευση άλλωστε δεν τον ενόχλησε ποτέ έχοντας παίξει ακόμη και στο Ιράν.

Ως το... Σινικό Τείχος πάντως δεν χρειάστηκε να φτάσει. Έφτιαξε βαλίτσες και το δρομολόγιο των +17 ωρών με το αυτοκίνητο από την Ξάνθη τον έβγαλε (μαζί με τον Δημήτρη Κοτταρά, πρώην τεχνικό διευθυντή του Απόλλωνα Σμύρνης) στα βάθη της Ανατολίας, σε παλιά αρμένικα εδάφη. Στο Ερζουρούμ (ή Θεοδοσιούπολη), το "βράχο" του ΝΑΤΟ - μια από τις πιο σημαντικές αεροπορικές βάσεις των δυνάμεων του Βορειοατλαντικού Συμφώνου κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.

Μια πόλη του 13ου αιώνα με σελτζουκικά σύμβολα, η οποία είναι χτισμένη σε υψόμετρο 1800μ, κατοικείται από 400.000 ψυχές και απέχει 1.234 χιλιόμετρα από την κοσμοπολίτικη Κωνσταντινούπολη.

Εκεί θα παίζει μπάλα του χρόνου ο Γιουνές. Γιατί επέλεξε εν τέλει μια ομάδα που θα παίξει στη β' κατηγορία; Η αλήθεια κρύβεται στο (πολύ) χρήμα. Αυτό μέτρησε εν πολλοίς, αφού στα 500.000 για τα οποία συμφώνησε ως ετήσια αμοιβή (για δύο χρόνια), πήρε προκαταβολή το 70%. Μια συμφωνία τουλάχιστον δελεαστική και άκρως συμφέρουσα για τον ποδοσφαιριστή και όχι τους Έλληνες εκπροσώπους του, αφού με άλλους έκανε τη δουλειά.

Φιλοδοξίες; Υπάρχουν και θέλουν την Ερζουρουμσπόρ να κυνηγάει την άνοδο στη Superligi, υποστηριζόμενη από το κόμμα του Ταγίπ Ερντογάν!

Με ποιους δίπλα στον Χαμζά Γιουνές; Ήδη στις 12 Ιουλίου ανακοινώθηκαν τρεις νέες προσθήκες, ενώ στο ρόστερ ανήκει από πέρυσι ο "γερόλυκος" Βραζιλιάνος φορ (με τουρκική υπηκοότητα πλέον) Νόμπρε. Αυτόν που γνωρίζεις από το πάλαι ποτέ... κοκκαλικό φλερτ με τον Ολυμπιακό. Τον Νοέμβριο κλείνει τα 37 του, αλλά το γκολ το έχει στο αίμα του. Θα παίξουν επίσης μαζί του ο Σενεγαλέζος Μανασαλί, παιδί από τις ακαδημίες της Σεντ Ετιέν, και ο Ιβοριανός Στεφάν Ασκά, Αφρικανοί με ευρωπαϊκή θητεία. Ο τελευταίος είναι και φίλος του απο τα γήπεδα της Ρουμανίας αφού αγωνιζόταν στην Κραϊόβα

Όλοι αυτοί στο "Καζίμ Καραμπεκίρ" των 23.700 θέσεων! Σαν κάτι δυνατό να "χτίζεται" εκεί...

Πηγή: Contra.gr

Δημοφιλή