Γυναίκα Γιαζίντι επιστρέφει στο βόρειο Ιράκ για να εκδικηθεί το ISIS

Γυναίκα Γιαζίντι επιστρέφει στο βόρειο Ιράκ για να εκδικηθεί το ISIS
YouTube/CBS News

Μια γυναίκα Γιαζίντι που ήταν αιχμάλωτη του ISIS για περίπου τρία χρόνια επέστρεψε στα μέρη της, στο βόρειο Ιράκ, για να «εκδικηθεί» τους τζιχαντιστές.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Independent, η Χαϊζά Σανκάλ είχε απαχθεί μαζί με χιλιάδες άλλες γυναίκες και παιδιά κατά την κεραυνοβόλα προέλαση του ISIS στο Ιράκ τον Αύγουστο του 2014. Περίπου 50.000 Γιαζίντι παγιδεύτηκαν όταν το ISIS πολιόρκησε το όρος Σιντζάρ. Ενήλικοι άνδρες δολοφονήθηκαν, αγόρια χωρίστηκαν από τους γονείς τους για να εκπαιδευτούν ως παιδιά- στρατιώτες και οι γυναίκες και τα κορίτσια χρησιμοποιήθηκαν ως σκλάβες του σεξ. «Όταν έγινε η σφαγή εκεί και το ISIS απήγαγε γυναικόπαιδα, ήμουν μία από αυτές που αιχμαλωτίστηκαν» είπε η Σανκάλ σε συνέντευξή της στο Arab24. Ήταν μία από τις χιλιάδες γυναίκες Γιαζίντι που αιχμαλωτίστηκαν ως σκλάβες του σεξ και αγοράζονταν και πωλούνταν σε διάφορες αγορές του «χαλιφάτου».

«Με αγόραζαν και με πουλούσαν» είπε χαρακτηριστικά. Όταν εν τέλει απελευθερώθηκε, έφτασε σε «συντρόφους» της και αυτοί την πήγαν πίσω στο Σιντζάρ, από όπου και προερχόταν. Εκεί εντάχθηκε σε αντιστασιακή ομάδα γυναικών για να πολεμήσει το ISIS. «Εξεπλάγην που είδα μια στρατιωτική δύναμη για την προστασία του Σανκάλ (το κουρδικό όνομα για το Σιντζάρ), οπότε αποφάσισα να μπω σε αυτήν και να εκδικηθώ».

«Μεταφέρω αυτό το όπλο για να εκδικηθώ τον Αμπού Χασάν, τον Αμπού Γιουσούφ και τον Αμπού Σαάντ, που βασάνισαν εμένα και πολλές μητέρες».

Εκτιμάται πως 9.900 Γιαζίντι σκοτώθηκαν ή αιχμαλωτίστηκαν όταν το ISIS κατέλαβε το όρος Σιντζάρ το καλοκαίρι του 2014.

Δημοφιλή