Κρίσιμη συνεδρίαση του εκτελεστικού συμβουλίου του ΔΝΤ: Εν αναμονή της ανάλυσης για το ελληνικό χρέος

Κρίσιμη συνεδρίαση του εκτελεστικού συμβουλίου του ΔΝΤ: Εν αναμονή της ανάλυσης για το ελληνικό χρέος
International Monetary Fund (IMF) Managing Director Christine Lagarde attends a summit at the Belt and Road Forum in Beijing, China, May 15, 2017. REUTERS/Thomas Peter
International Monetary Fund (IMF) Managing Director Christine Lagarde attends a summit at the Belt and Road Forum in Beijing, China, May 15, 2017. REUTERS/Thomas Peter
Thomas Peter / Reuters

Συνεδριάζει σήμερα Πέμπτη το εκτελεστικό συμβούλιο του ΔΝΤ, προκειμένου να αποφασίσει επί της αρχής τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα και να δημοσιοποιήσει την ανάλυσή του για τον δείκτη βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Η «ετυμηγορία» του ΔΝΤ, και η αντίδραση των αγορών σε αυτήν θεωρείται ότι θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό την τελική απόφαση της Αθήνας όσον αφορά στην έξοδο στις αγορές.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του news247.gr, σύμφωνα με πληροφορίες η έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους σε σχέση με αυτή που είχε εκδοθεί μαζί με την αξιολόγηση του άρθρου IV του Ταμείου το περασμένο Φεβρουάριο θα είναι σαφώς πιο ήπια σε σχέση με την βιωσιμότητα του χρέους. Η προηγούμενη έκθεση χαρακτήριζε το ελληνικό χρέος «εξαιρετικά μη βιώσιμο» τονίζοντας την ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων από τους Ευρωπαίους.

Σημειώνεται πάντως ότι, σύμφωνα με την «Καθημερινή», οι τεχνοκράτες του Ταμείου έχουν περιλάβει στην ανάλυση βιωσιμότητας χρέους τους (DSA) και σενάριο που ενσωματώνει τις δεσμεύσεις των Ευρωπαίων, δηλαδή τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και τη διατήρηση πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022 και 2% του ΑΕΠ μετά. Ακόμα και με αυτές τις παραδοχές, το χρέος δεν είναι βιώσιμο (αν και η νέα έκθεση, όπως προαναφέρθηκε, θεωρείται πως θα είναι πιο ήπια).

Η νέα έκθεση αναμένεται να τονίζει πως οι ετήσιες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας θα ξεπεράσουν το 20% του ΑΕΠ μετά το 2030 και σε αυτή την βάση θα επαναλαμβάνει την αναγκαιότητα λήψης μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους για να εξασφαλιστεί η μακροχρόνια βιωσιμότητα του. Πάντως, δεν έχει ξεκαθαριστεί αν το ΔΝΤ θα θέσει συγκεκριμένη προθεσμία στους Ευρωπαίους για να επανεξετάσουν τη θέση τους όσον αφορά στο ελληνικό χρέος και να διευκρινίσουν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για αυτό.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, η Ελλάδα θα βγει καθυστερημένα στις αγορές εξαιτίας του ΔΝΤ. Το πρακτορείο, επικαλούμενο τρεις ανώνυμες πηγές, επισημαίνει ότι η έκδοση ομολόγων αντιμετωπίζει καθυστερήσεις, εν μέρει εξαιτίας του ανώτατου ορίου για το ύψος του χρέους της χώρας που έχει θέσει το Ταμείο. Σημειώνεται πάντως, πως, όπως αναφέρει το Reuters, η Ελλάδα έχει αναθέσει σε έξι τράπεζες να οργανώσουν την επιστροφή της χώρας στις αγορές. Συγκεκριμένα, έχει αναθέσει τη διαχείριση της έκδοσης πενταετούς ομολόγου στις Bank of America, Merrill Lynch, BNP Paribas, Citigroup, Deutsche Bank, Goldman Sachs,HSBC.

Δημοφιλή