Το Κουβέιτ καλεί τον πρέσβη του Ιράν να αποχωρήσει εντός 48 ωρών. Νέα διπλωματική κρίση

Νέα διπλωματική κρίση. Το Κουβέιτ καλεί τον πρέσβη του Ιράν να αποχωρήσει εντός 48 ωρών
A photo of a map of Iraq and Iran.
A photo of a map of Iraq and Iran.
wsfurlan via Getty Images

Διπλωματική κρίση ξέσπασε μεταξύ Ιράν και Κουβέιτ.

Σύμφωνα με ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων ISNA και όπως μεταδίδει το Russia Today η κυβέρνηση του Κουβέιτ έδωσε διορία 48 ωρών στον Ιρανό πρέσβη να αποχωρήσει από κρατίδιο του Περσικού Κόλπου.

Οι λόγοι πίσω από την απόφαση του Κουβέιτ δεν είναι ξεκάθαροι. Επισημαίνεται πάντως πως το Κουβέιτ έχει αναλάβει διαμεσολαβητικό ρόλο στην κρίση που έχει ξεσπάσει μεταξύ του Κατάρ και αραβικών χωρών με πρώτη τη Σαουδική Αραβία ενώ το Ιράν στηρίζει το Κατάρ ενώ το ΙΝSA αποδίδει την κίνηση του κρατιδίου στις αυξανόμενες πιέσεις από πλευράς της Σ.Αραβίας.

Νωρίτερα, σήμερα (Πέμπτη) η κυβέρνηση του Κουβέιτ είχε ζητήσει και τη μείωση του προσωπικού που απασχολείται στην πρεσβεία και το κλείσιμο γραφείων, όπως αναφέρει το Reuters βασιζόμενο σε πληροφορίες που έρχονται από το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ΚUNA. Ο υπουργός εξωτερικών του Κουβέτι κάλεσε τον Ιρανό πρέσβη και του ζήτησε να παραμείνουν στην πρεσβεία μόνο τέσσερα από από τα 19 μέλη του προσωπικού της πρεσβείας αλλά και τον τερματισμό των πολιτιστικών και στρατιωτικών αποστολών.

Η ανάληψη «διπλωματικής δράσης» κατά του Ιράν επιβεβαιώνεται και από τον Υπουργό Κυβερνητικών Υποθέσεων που έχει αναλάβει και τα καθήκοντα του Υπουργού Πληροφοριών. Σε δηλώσεις του δε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων έκανε λόγο για απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας, για διπλωματικούς κανόνες και για άρθρα της Συνθήκης της Βιέννης χωρίς όμως να διευκρινίσει σε ποια υπόθεση αφορά ή απόφαση ή οι παραβάσεις των κανόνων και των άρθρων από πλευράς του Ιράν.

Επίσης το Κουβέιτ αποφάσισε να «παγώσει» τις εργασίες κοινών επιτροπών.

Οι σχέσεις των δύο χωρών ήταν τεταμένες από πέρυσι και μετά την καταδίκη 23 ατόμων - ενός από το Ιράν και 22 από το Κουβέιτ- για κατασκοπεία σε βάρος του κρατιδίου για λογαριασμό του Ιραν και της Χεζμπολάχ και δεν αποκλείεται οι τωρινές α αποφάσεις να αφορούν αυτή την υπόθεση αν και εκτιμάται πως οι πραγματικοί λόγοι έχουν να κάνουν με την σχέση που τηρεί το Ιράν με το «αποκλεισμένο» από τις αραβικές χώρες Κατάρ.

Δημοφιλή